Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yılmaz Güney nasıl öldü?

Yılmaz Güney kimdir, nereli, ne zaman öldü? Yılmaz Güney biyografisi

Yılmaz Güney kimdir, nereli,

Yılmaz Güney neden öldü

Oyuncu Yılmaz Güney 1 Nisan 1937 tarihinde doğdu ve 9 Eylül 1984’de yaşamını yitirdi. Nebahat Çehre ile evliliği nedeniyle bir dönem çok konuşuldu.

Yılmaz Güney kimdir, nereli, ne zaman öldü Yılmaz Güney biyografisi
Yılmaz Güney, oyunculuğun yanı sıra yönetmenlik, senaristlik ve yazarlık da yapmıştır. Güney ayrıca Cannes Film Festivalinde ödüle layık görülmüştür. Oyuncunun sevenleri Yılmaz Güney’in gerçek ismi nedir sorusunu yöneltiyor. Yılmaz Güney kaç yaşında öldü? İşte, biyografisi…
YILMAZ GÜNEY KİMDİR?

Güney, 1 Nisan 1937 tarihinde Yenice, Yüreğir, Adana’da dünyaya geldi. Yılmaz Güney’in gerçek adı Yılmaz Pütün’dür. 1937 yılında, köylü bir ailenin iki çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Adana’da büyüyen Yılmaz Güney, Üniversite okumak üzere İstanbul’a gitti ve burada Atıf Yılmaz ile tanıştı. Atıf Yılmaz’ın da desteğiyle sinemada çalışmalarına başladı.

Yılmaz Güney, 1959 yılında Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı Bu Vatanın Çocukları ve Alageyik isimli filmlerin hem senaryosunu yazdı, hem de filmlerde rol aldı. Karacaoğlan’ın Karasevdası’nda da yönetmen yardımcılığı yaptı. Yeni Ufuklar ve On Üç gibi dergilere de öyküler yazan Yılmaz Güney, 1961 yılında bir öyküsünde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle yargılandı ve bir buçuk yıl hapis cezasına mahkûm oldu. Yılmaz Güney, 1971 yılında Mahir Çayan ve arkadaşlarını sakladığı gerekçesiyle 2 yıl hapse ve sürgüne mahkum edildi. Güney, içeride kaldığı süre boyunca sinema ve sanatla ilgili fikirlerini; şiir ve öykülerini o dönemde çıkarmaya başladığı Güney dergisinde yayınlamıştır. Bu dönemde Çirkin Kral lakabını alan oyuncu, 1974’te cezaevinden çıktı. 1974’te cezaevinden çıkan Yılmaz Güney aynı yıl “Arkadaş” filmini çekti. Yine aynı yıl “Endişe” adlı filmi çekerken Yumurtalık ilçesindeki bir gazinoda ilçe yargıcı Sefa Mutlu’yu öldürmek suçlamasıyla tutuklandı ve 25 Ekim’de Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılamaların sonucu 13 Temmuz 1976’da 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Beş yıl hapis yattıktan sonra 9 ekim 1981 tarihinde izinli olarak çıktığı Isparta Yarı Açık Cezaevinden yurtdışına firar etti. Cezaevinden bir günlük izin ile çıkan Güney, Antalya’nın Kaş ilçesinden Yunanistan’a bağlı Meis adasına, oradan da İsviçre’ye geçti. Daha sonra Fransa’ya geçer ve yaşamının geri kalanını orada geçirir.

26 Ekim 1982’de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı.

YILMAZ GÜNEY NEDEN ÖLDÜ?

Son yıllarını Paris’te geçiren Güney, mide kanseri hastalığı nedeniyle 9 Eylül 1984 tarihinde 47 yaşında yaşamını yitirdi. Mezarı Paris’te bulunan Père Lachaise Mezarlığı’nda 62. kısımda bulunmaktadır.