Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Yine hayvan Pazarı – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 31 Aralık 2010 Cuma 02:00:00
  Ticaret Borsası tarafından yeni bir hayvan pazarı yapılması konusu yeniden gündemde. Gerçi yeni projeye “Canlı Hayvan Borsası” denilse de hayvan pazarı işlevi göreceği biliniyor.
Geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunmuş ve Çayırbağ’da kurulan hayvan pazarı ıslah edilerek düzeltilebilecekken yeni bir hayvan pazarı kurulmasının gereksiz olacağını dile getirmiştik. Senelerdir Afyonkarahisar’ın hayvan pazarı projeleri ile hem parasının, hem zamanının, hem de dikkatinin heder edildiğine değinerek, “Yeni yatırım gereksiz, milyarları boşa harcamayalım” demiştik.
Hayvan Pazarı projesi canlandıkça kamuoyundaki bu tür eleştiriler de yeniden canlanıyor. Çevremizdeki büyük bir çoğunluk, yeni hayvan pazarı için “Ne gerek var?” görüşünde. Yaygın kanıya göre ilimizin yönetiminde söz sahibi olanlar, siyasilerimiz Çayırbağ Belediyesi ile Borsa ve Kasaplar Odası gibi kesimler arasında yaşanan sorunlara çözüm üretmeli, tarafları uzlaştırmalıdır. Yoksa milletin milyarları yine atıl kalacaktır. Sözü geçen uzlaştırıcılar sayesinde mevcut hayvan pazarında istenen düzenlemeler yapılarak atıl yatırımlar önlenebilir.
Şubat 2010’da bu sütunlarda Afyon’un hayvan pazarı macerasını özetlemiştik. Hatırlamak gerekirse diye tekrarlamak istedik: Yaklaşık 8 yıl önce Sahipata Mahallesi’ndeki hayvan pazarının kentin içinde kalması nedeniyle Ticaret Borsası ve Belediye yetkilileri birbirlerini harekete geçirmişlerdi. Yeni hayvan pazarı yapılması için Belediye Borsa’yı zorlamış, Borsa bunun için çaba göstermiş ama bu çabalar sonuç vermemişti. Afyonkarahisar Belediyesi Borsa’nın hayvan pazarı için yatırdığı harçları da kasasına gelir olarak kaydetmişti. Havyan Pazarı macerasının ilk harcamaları böylelikle Borsa’nın kasasından çıkmıştı.
Sonrasında Belediye yönetimi ‘bu işi biz yapacağız’ diyerek kolları sıvamış, orası, burası derken şimdi Organize Sanayi Bölgesi ile Çevreyolu arasında kalan arsasını hayvan pazarı yeri olarak belirlemişti. OSB yönetiminin itirazlarına rağmen Belediye şimdi şekerci dükkanlarının arkasında kalan arsada çalışmalara başlamış, buraya milyarlarca lira yatırım yapmıştı. OSB yönetimi konuyu mahkemeye taşımış, Mahkeme bu arsada hayvan pazarı yapılamayacağına hükmetmişti. Gerekçe ise Organize Sanayi Bölgesi’nin koruma bandına muhalefet olarak gösterilmiş, OSB içinde insan sağlığına yönelik üretim yapan tesislerin yakınında, ayrıca çevreyolu kenarında şekerleme satan tesislerin yakınında insan sağlığına zarar verebilecek bir hayvan pazarının yapılamayacağı gösterilmişti. Hayvan Pazarı macerasının ikinci kayıp milyarları burada oluştu.
Daha sonra Borsa yönetimi değişti ve bu konuya köklü bir çözüm bulmak istedi. Öyle ki Borsa yöneticileri kendi ceplerinden masraf ederek yurt dışı gezilerinde bulundular ve örnek projeler oluşturdular. İl yöneticilerinin de mutabakatı ile önce Mandacılık Araştırma Enstitüsü, sonra Karaaslan Çayırı ve en sonunda da Çıkrık köyü yakınındaki bölge hayvan pazarı yapılması için uygun bulundu. Çıkrık köyü yakınındaki 250 bin metrekare bölgede havyan pazarı yapımı için çalışmalara başlanacaktı ki; itirazlar yükseldi. Bu bölgeye ulaşımın zor olacağı, şehirden çok uzakta kalacağı savunularak Kasaplar Odası yönetimi tarafından Çıkrık’a itiraz edildi. Tartışmalar sürerken Çayırbağ Belediyesi projeye talip oldu ve kendi arazilerini Hayvan Pazarı yapımı için hizmete açtı. Borsa yönetimi ‘iki yere birden masraf etmek yanlış, biz bu işte yokuz’ diyerek projesini geri çekti. Hayvan Pazarı için yapılan masraflar bir kez daha boşa gitti.
Kasaplar Odası ve Çayırbağ Belediyesi el ele vererek kısa sürede bugünkü hayvan pazarını tamamladı. Herkes memnun gibi görünürken, aralarında anlaşmazlık çıktı ve yeni pazarın açılışı gecikti. Güç bela yeni Pazar açıldıktan sonra bugüne kadar hizmet veregeldi. Şimdi Kasaplar odasının yeni yönetimi ile Borsa yöneticileri Pazar yerine itiraz ediyorlar. Yeni proje ile meşguller. Bilemiyoruz kaçıncı defa milyarlar boşa gitmek üzere.
Kafalardaki soru işaretlerinden bazılarını aktaracak olursak: ‘Çayırbağ Hayvan Pazarı ile OSB arkasında yeni belirlenen yer arasında yaklaşık ne kadar mesafe vardır? Bu mesafe yeniden milyarlar harcamaya değen bir uzaklık mıdır? Daha önce ulaşımın zor olacağı belirtilerek vaz geçilen Çıkrık bölgesi ile yeni belirlenen yer arasındaki uzaklık ne kadardır? OSB Koruma bandı gereğince mahkemenin yapımını durdurduğu hayvan Pazar yeri ile yeni belirlenen alan arası uzaklık ne kadardır? OSB’nin hemen yanı başında olan bu yeni alan koruma bandı engeline takılmayacak mıdır? Yeni hayvan pazarı yapılırsa Çayırbağ’da milyarlarca liraya mal olan Pazar yeri ne olacak? Çayırbağ’daki hayvan pazarına yapılacak yeni yatırımlarla ihtiyaç karşılanamaz mı? Yeni proje için kamulaştırmalar yapılacak, bu sayede şehrin kenarına bir kez daha set çekilmiş olmayacak mı? Memlekette onca otel-motel varken, hayvan pazarına otel yapmak mantıklı mıdır?” bu soruları artırmak mümkün…
OSB’de gıda ihracatına yönelik olarak çalışan firmalar var. Yumurta üreticileri OSB’den milyarlarca dolarlık ihracat yapı-yorlar. Et kombineleri ve sucukhaneler ona keza… Yıllardır oradaki tesislerine yatırım yapan bu işletmeciler burunlarının dibine bir gün hayvan pazarı geleceğini, olabilecek şap, veba, tifo gibi hastalıklarla kapatılan Pazar nedeniyle üretimlerine, ihracatlarına zarar geleceğini bilseler bu yatırımları girişirler miydi dersiniz? Bugünlerden geleceği ‘atıl yatırımlar’ bırakmamak için planları bir kez daha gözden geçirmekte, uzlaşamayan tarafları uzlaştırmakta fayda var.
2010 yılının hepimize hayırlar getirmesini dileyerek yazımızı noktalıyoruz.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER