Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi

YOLSUZLUKLA MÜCADELE – Kocatepe Gazetesi

Kocatepe Gazetesi 4 Aralık 2010 Cumartesi 02:00:00
  Yolsuzluklar son yılların çok konuşulan hatta üzerinden siyaset yapılan konusu haline gelmiştir. Yazımıza önce yolsuzluğun tanımı ile başlamanın doğru olacağını düşünüyorum. Yolsuzluk; kamu erkinin kişisel çıkarlar amacıyla kötüye kullanılması demektir. Konu kamu erkinin kötüye kullanılması olduğuna göre, demek ki kötüye kullanma suçunu işleyenlerde kamu görevlileridir.
Aslında yolsuzluklarla usulsüzlükleri birbirinden ayırmak gerekir. Usulsüzlükler genellikle adi suçlar kapsamına girer. Fakat yolsuzluklar organize suçlar kapsamında değerlendirilir. Yolsuzluğun üç ayağı vardır. Bunlar, siyasetçi, işadamı ve bürokrat ayağıdır. Bütün dünyada organize yolsuzluk olayı bu üçgende gerçekleştirilir. Basit bir yaklaşımla yolsuzlukları önlemek için, çalınacak malları sahipsiz bir şekilde orta yerde bırakmamak gerekir diye düşünebiliriz. Zira siz havuçları orta yerde bekçisiz bırakırsanız, doğal olarak tavşanlar etrafında dolanmaya başlar.
Dünya saydamlık araştırmaları konusunda çalışan bir kuruluş Türkiye’de bir anket yapmıştır. Ankette yolsuzluklara karşı mısınız diye sorulmuş, alınan cevapta deneklerin %90’ının yolsuzluklara karşı olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak niçin karşı oldukları sorulduğunda, neden onlar yapıyor da biz yapamıyoruz diye karşı çıktıkları öğrenilmiştir. Bu durum toplumun yolsuzluklara bakış açısı yönünden oldukça tehlikeli bir gelişmedir.
Yetkili yetkisiz bir çok insanın bu konuda fikir yürüttüğünü görmemiz mümkündür. Yolsuzluklar konusunda edebiyat yapanlara gelin bu sorunları temelinden çözecek yasal tedbirleri alalım dediğinizde çözüme yaklaşmazlar. Eğer bir sorunun çözümüne katkıda bulunmuyorsanız sonra o sorunun bir parçası haline gelirsiniz. Bu sebeple, bu işin edebiyatını yapmak, yapanlara zevkli gelebilir ama ülke açısından yolsuzluk yanlısı kültürün oluşması bakımından kötü sonuçlara yol açabilir.
Yolsuzluklar konusunda yapılacak iş, sivrisinekleri öldürmektense bataklığı kurutmak olmalıdır. Öncelikle ekonominin kayıt altına alınması zorunludur. Kayıt dışı ekonomide yapılan yolsuzlukların ortaya çıkarılması bile mümkün değildir. Diğer taraftan organize yolsuzlukları önlemek için, kürsü dokunulmazlığı hariç dokunulmazlıklar kaldırılmalı ve siyasetin finansmanı şeffaflaştırılmalıdır. Bürokrat atamalarında liyakati ön plana çıkaracak bir sistem geliştirilmeli ve siyasetçinin bürokrat atamalarındaki etkinliği ortadan kaldırılmalıdır. Kamu erki kullananların mal bildirimleri ve bu konuda yapılan denetimler halka açık olmalıdır. Yasama ve yürütme erkini kullananların yetkileriyle uyumlu ücret almalarını sağlayacak ücret sistemi geliştirilmelidir. Yolsuzluğa uygulanan cezalar ağır ve caydırıcı olmalı bu konuda af kanunu çıkartılmamalıdır. Hepimizin bildiği gibi yolsuzlukla ilgili suçlar zaman aşımına uğratılarak failler kurtarılmaya çalışılmaktadır. Yolsuzluklarla ilgili davaların çabuk sonuçlanması için ihtisas mahkemeleri kurulmalıdır. Kamu ihalelerinin hazırlanması ve sonuçlandırılması şeffaf olmalı, elektronik ortamda izlenebilmelidir. 2531 sayılı kamu görevinden ayrıldıktan sonra çalışılabilecek alanları belirleyen Kanun titizlikle uygulanmalıdır. Kamu yönetiminde denetim dışı kalan bütün alanlar, denetim kapsamına alınmalıdır. Mevzuatlardaki ticari sır, bankacılık sırrı, askeri sır gibi konular yeniden incelenerek “ulusal güvenlik konuları” hariç arkasına saklanılacak ya da birilerini koruyacak engeller kaldırılmalıdır.
İşte size Türkiye’de yolsuzluklar konusunda yapılmayan ve yapılması gereken işleri bütün açıklığı ile anlatmaya çalıştım. Bu kadar yapılacak iş alınacak tedbir dururken biz hala bu işin edebiyatı ile uğraşıyorsak, kusura bakmayın ama bu hamur daha çok su yer.
Çalınan sadece devlete ait mal değil, çocuklarımızın geleceğidir. Hiç olmazsa anneler, babalar çocuklarımızın hatırına kendimize gelelim ve yukarıda anlattığım yasal düzenlemelerin yapılmasını, oy vererek seçtiğimiz vekillerden isteyelim. Hem de öyle bir isteyelim ki ya yapsınlar, ya yapsınlar.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti