Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yumurta birliği biogaz tesisi kuracak

Yumurta birliği biogaz tesisi kuracak
Yumurta birliği biogaz tesisi kuracak

Afyon Yumurta Üreticileri Birlik Başkanı Sait Evrenkaya, BM Holding A.Ş ile birlikte kuracakları biogaz tesisi hakkında açıklamalarda bulundu. Evrenkaya, tesisin insan ve çevre sağlığına da ciddi katkılar sağlayacaklarını dile getirdi

Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Afyon Yumurta Üreticileri Birlik Başkanı Sait Evrenkaya ofisinde düzenlediği basın toplantısında birlik olarak 1,5 yılda tamamlamayı hedefledikleri biogaz tesisini Afyonkarahisar Belediyesi’nin bedelsiz arazi vereceği Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin olduğu bölgeye kurmayı planladıklarını bildirdi.
Beyanatlar karşıtlığı ört bas edecek
Afyon Yumurta Üreticileri Birlik Başkanı Sait Evrenkaya, son günlerde yerel basında gündeme gelen tavuk gübrelerinin çevresel etkileri ve ekonomiye kazanımıyla ilgili demeçler ve yazılara açıklık getirme amacıyla basın toplantısı düzenlediğini söyledi. Birlik olarak Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun isteğiyle bir hafta önce düzenlenen toplantıya şehir bürokrasisinin tam kadro katıldığını hatırlatan Sait Evrenkaya, toplantıda tavuk gübresinden kaynaklanan sorunların konuşulduğunu belirtti. Tavuk gübresinin neden olduğu koku, sinek gibi olumsuzlukların nasıl bertaraf edilebileceği, gübrenin ekonomiye kazanımı, sektörün şehre katkısı ve sorunların enine boyuna tartıştıklarını kaydeden Evrenkaya; “Bu toplantıda ilimiz ekonomisine ve ilimizin çevre sağlığına büyük faydalar sağlayacak çok güzel çözümler çok güzel fikirler oluştu. Bunlardan bir tanesi de tavuk gübresinden biogaz, biogazdan da elektrik üretimi idi. Böyle bir çalışmada Sayın Valimiz ve Sayın Belediye Başkanımız biz üreticilere bedelsiz yer dâhil her türlü yardıma hazır olduklarının sözünü vermeleri bizleri bir taraftan motive ederken bir taraftan da heyecanlandırdı. Çalışmalarımızı hızlandırdık. Ancak yerel basınımızda çıkan bazı beyanatlarda bir arkadaşımız ‘Biz üzerimize düşeni yapıyoruz diğer üreticilerde üzerine düşeni yapsın, bizim tesisimiz şu milyon dolara mal oluyor. Ben taklitçilik yapmam gibi.” açıklamalarının asıl sebebinin tesisin kurulacağı alanın yerleşim yeri olmasıdır. Sülümenli, Çavdarlı, Çukur köyü mevkiinde ki binlerce insanımızın sağlığını, sosyal yaşamını ve geçim kaynağı olan çiftçi-liğini olumsuz etkileyeceğini ve o bölgede ki insanlarımızın 7’den 70’e hepsinin de bu yatırıma karşı çıkmalarına rağmen bunları ört pas etmek için yapılan beyanlar olduğu aşikârdır.” dedi.
Sektörde çevresel sıkıntılar endişesi
Afyon Yumurta Üreticileri Birlik Başkanı Sait Evrenkaya, kendileri için söz konusu ifade ve davranışların bir bütün olan yumurta üreticilerinin içlerinde bir sıkıntı varmış izlenimi vermesinin üzücü olduğunu söyledi. Afyonkarahisar, Sandıklı, Bolvadin, Şuhut dahil olmak üzere 55 üretici olarak hizmet verdiklerini aktaran Sait Evrenkaya; “Toplam 55 üreticinin 37’si birliğimize üyedir. Bu 37’nin 20’si ile Afyon Yumurta A.Ş.’nin yoluna devam ederken birlik üyesi 8 arkadaşımızın birlik kurulmadan önce oluşturdukları bir gübre tesisi var. Maalesef bu gübre tesisi kurulduğundan bu yana zarar etmekte ve çevreyi ciddi anlamda tehdit etmekte. Şimdi bu tesisin olduğu yere biogaz tesisi kurulması yönünde çalışmalar yapılmakta. Ancak bölge halkının uzun süredir devam eden haklı tepkileri artık taşkınlık safasına gelmiştir. Buna rağmen Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’ın Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesesi’nin yanından bedelsiz olarak verecek olduğu araziyi tercih etmemelerinin sebebinin ufak hesaplar olması bu yatırımın yine sektörü çevresel sıkıntılarla baş başa bırakacaktır.” diye konuştu.
Kaybedecek vakit ve nakit yok
Türkiye’de 8 yılda büyük gelişmeler olduğunu insanların refah ve sosyal yaşam seviyelerinin her geçen gün yükseldiğini ifade eden Afyon Yumurta Üreticileri Birlik Başkanı Sait Evrenkaya, başta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu başta olmak üzere siyasilerin gece gündüz demeden sürekli çalışmalarıyla yükselişten Afyonkarahisar’ın da nasiplendiğini söyledi. Sekiz yıl önce inşaat atıkları, çeşitli atıklar dökülen yerlerin şimdi TOKİ konutları, iş alanları, sosyal tesisler ve oteller yapılmaya başlandığını belirten Evrenkaya; “Artık atıkların hepsi belli noktalara toplanırken farklı yerlere yapılan atık bertaraf tesislerinin sıkıntı yaratacağını düşünmek için müneccimliğe gerek yoktur. Yapılması planladıkları biogaz tesisi günlük 250 ton kapasiteye sahip iken bizim kuracak olduğumuz biogaz tesisi günlük 500 ton kapasiteye sahip ve Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin olduğu bölgeye kurulacaktır. Ancak bizlerin ilkleri denemek için boşa harcanacak ne paramız ne de zamanımız var. Bu konuya yıllarını vermiş yurt dışında ki ve yurt içinde ki firmalarla çalışmalarımız sonucunda Afyonumuza ve üreticimize Allah’ın izniyle bu tesisi en kısa zamanda kazandıracağız.”şeklinde konuştu.
Toplam 55 yumurta üreticisi var
Afyon Yumurta Üreticileri Birlik Başkanı Sait Evrenkaya, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesislerinin bulunduğu bir milyon metrekarelik araziden istedikleri miktarda araziyi bedelsiz vereceğini söyledi. Tahmini olarak kendilerine en fazla 2 yüz bin metrekarelik araziye ihtiyaç duyacaklarını kaydeden Evrenkaya şöyle konuştu: “Bu yapılanma 25 ortaktan oluşacak. Yaklaşık olarak proje maliyeti 8 milyon euro olacak. Yine yaklaşık olarak proje bedelinin yüzde 40’ını şirket ortakları karşılarken geriye kalan kısmı için dış kaynaklı kredi alacağız. Bu tesiste biogaz ve elektrik üretimi yapılacak. Bolvadin, Şuhut ve Sandıklı da dahil toplam 55 yumurta üreticisi var. Kurulacak tesiste gübre kümeslerden alınıp biogaz tesisinde tanklara boşaltılacak. Tank içinde gübre su ile karıştırılıp yanma işlemi yapılacak. Ortaya çıkan metan gazı büyük jeneratörler vasıtasıyla elektrik enerjisine çevrilecek. Gübre bu şekilde işlenecek.”
500 Ton gübreden 4,5 megawatt elektrik
Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Afyon Yumurta Üreticileri Birlik Başkanı Sait Evrenkaya, Büyük Menderes grubu olarak bilinen BM Holding A.Ş ile biogaz tesis projesini ortak hazırlayacaklarını söyledi. Tesisi 1,5 yıl gibi bir sürede tamamlamak niyetinde olduklarını aktaran Evrenkaya sözlerine şöyle devam etti: “Devletin alım garantisi verdiği bir üretim gerçekleşecek. Günlük 500 ton gübre tesiste işlenerek elektrik enerjisi üretilecek. Başmakçı ilçemizi de dâhil edersek toplam 9,5 milyon kanatlı hayvan varlığımız var. Günlük işlenecek olan 500 ton gübreden günlük 4,5 megawatt elektrik enerjisi üretilecek. Tesisin ihtiyacı olan elektriğin de üretimi sağlanacak. Tesisimiz de yaklaşık 30 kişiyi istihdam edeceğiz. Günlük 7,5 milyon yumurta üretimi yapıyoruz. Ortadoğu coğrafyasında Irak, İran ve İsrail’e yumurta ihracatımız var. Libya’ya ihracat için temas halindeyiz. Birlik halinde olmamız bize ivme kazandırdı. Çok olsun hepimizin olsunu düstur edindik. Birlik olmanın çok büyük kazanımı var. Bu anlamda tüm sektörlerin bir birlik çatısı altında birleşmelerini diliyoruz.” (Kocatepe)