Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

YUNAN VAHŞETİ – Kocatepe Gazetesi

Yusuf İLGAR 4 Temmuz 2017 Salı 13:01:23
 

(Dünden’den Devam)
Bir Desti su Bir Franga
“-337[1921] senesi Karahisar’dan Ermenilerin katli bahanesiyle arkadaşım olan Karakatip Mahallesi’nden Hasan oğlu Osman, Cami-i Kebir Mahallesi’nden Bekir oğlu Mehmet, Hacı Nasuh Mahallesi’nden Osman oğlu Süleyman ile beraber Yunanlılar tarafından esir edilerek Pilo kalesine sevk ve tevkif olunduk.
-Yüz bir seneye mahkûm edilerek Yunanistan’a sevk ve Pire İskelesi’nde iki gün aç olarak güneş altında bekledikten sonra, yine aç olarak üçüncü gün vapura binerek Kebarisya? İskelesine çıkarıldık ve orada iki gün kaldıktan sonra vapur ücreti bahanesiyle üzerimizde bulunan nakit paramızla beraber eşyalarımız sattırılarak elimizden alındı. Açlığımızdan bî-tâb (güçsüz, mecalsiz) düştük. Balıkesir beylerinden Hafız Ahmet Bey vasıta ve delaletiyle bedeli beylerden verilmek üzere yüzer dirhem ekmek alındı. Vapur ücreti alındıktan sonra yine vapura bindirmeyip karadan sevk ve iki gün sonra Pilo’ya vardık. Sekiz gün aç [ve] ilaçsız olarak yolda gittikten sonra dokuzuncu gün Pilo kalesinde Yunan Hükümeti tarafından yüz dirhem ekmek verildi. Bu esirlik yolculuğumuzda bir dirhem su verilmedi ve Kebarisya İskelesi’nde bir ufak desti su, bir Frank olmak üzere bedeli karşılığında su alınabildi. Bu yolculukta ve mahkûmiyetimizde din, kitap ve namusumuza küfür ve tüfek ve dipçik ile dövülme gibi bin türlü işkencelere maruz kaldık. Günde yüzer dirhem ekmekten başka hiçbir surette yiyecek ve elbise verilmedi. Hatta üzerimizde bulunan yeni elbiselerimiz bile alındı. Tutukevinde (hapishane) bulunduğumuz sırada hasta olduğumuz zaman tedavimiz yapılmadı. Fazla fazla ücret karşılığında dışarıdan doktor getirttirebildik ise tedavi olunduk. Tedavi olunamayan arkadaşlarımız vefat etti. Sonradan Balıkesir beyleri tarafından masrafı ve ücreti kendilerinden verilmek üzere kale içerisine bir hastahane açtırıldı. Bu suretle beylerimiz tarafından tedavi olunduk. Genel afla 1 Nisan 39 tarihinde serbest bırakılarak Atina’ya iki saat uzaklıktaki Kodi? (Kavdi?) kışlalarına getirildik. Orada esirlerin değişimi sırasında, sizin hükümetiniz bizim esirlere angarya işletiyor diyerek, bir ay kadar orman diplerini kazdırdılar ise de bu müddet zarfında bir miktar mümkün mertebe yemek yiyebildik. 24 Mayıs 39[1923] tarihinde memleketimiz olan Karahisar’a döndük.
-Benim bildiğim, Karahisarlı arkadaşlarımdan vefat eden olmadı. Fakat diğer memleket ve livalardan (şehirlerden) isimlerini bilmediğim pek çok kimseler açlık ve hastalıktan vefat ettiler. Üç arkadaşım da benimle beraber geldiler.
Esâretten dönen Zeybek Ahmet oğlu Abdülkadir
-İfademiz, zaman ve esaret yolu, sebep ve mahkûmiyet süremiz, tarih ve dönüşümüz beraber olan arkadaşlarımız Gökçe Mahallesi’nden Kadir Çavuş’un ifadesinin aynıdır. İfademizi tasdik ederiz. 11 Haziran 339[1923]
Esâretten dönen:
Karakatip Mahallesi’nden Hasan oğlu Osman
Cami-i Kebir Mahallesi’nden Bekir oğlu Mehmet
Hacı Nasuh Mahallesi’nden Osman oğlu Süleyman
Arkadaşları bulunan Kadir Çavuş’un ifadesi okunmuş, adı geçenler dahi aynı ifadede bulunmuş ve ifadelerini tasdik etmişlerdir.
Mu‘âvin Ali Rıza       (Devamı Yarın)

 

 

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER