Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Yüzülemeyen olimpik yüzme havuzu – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 16 Şubat 2010 Salı 02:00:00
  Afyonkarahisar’ın dört bir yanında atıl vaziyette bekleyen kamu binaları bulunur. Bunlar defalarca yerel ve yaygın basında haber konusu olmuştur. Kimi haberler sayesinde gelişmeler yaşanmışsa da bunların sayısı yok denecek kadar azdır. Halen daha pek çok kamu binası-yatırımı atıl vaziyette, işe yara-yacağı günü beklemektedir.
Bu binalardan birisi de İzmir yolu üzerinde bulunan, memleketin en değerli arazilerinden birisi üzerinde yapımı tamamlanan, ancak bir türlü kullanılamayan “Olimpik yüzme havuzu”dur.
AFJET’in Göğüs Hastanesi yanındaki halka açık yüzme havuzu yıllar önce “reenjeksiyon sistemi” olmadığı için, havuza doldurulan suyun gidecek yeri düşünülmediği için kapatılmıştı. Çünkü havuzun suyu Akarçay’a bırakılmak zorunda kalıyordu, bu da çev-reye zarar veriyordu. Bu havuz kapatılırken, jeotermal enerji kaynağı zengini kentimizin halka açık yüzme havuzu “ihtiyacını” karşılamak için yeni ve daha mo-dern bir havuz yapılması gündeme gelmişti. Bu proje için, hoyratça dağıtıldığı bugün anlaşılan eski Vagon Fabrikası arazisinin bir bölümü düşünüldü. Sonuç olarak havuz Özel İdare kaynakları ile buraya yapıldı. Ancak yıllardır bu havuzda yüzmek kimseye nasip olmadı.
Çünkü havuzun zemini su tutmaya müsait değildi ve olimpik havuzumuz su kaçırıyordu. Zemini kayan bina adam edilse bile, işletme masrafları büyük yük oluşturacaktı. AKÜ’nün bu binayı adam edebileceği düşüncesi ile bina AKÜ’ye devredildi. Ne yazık ki, AKÜ’nün bütçesi ve deneyimi de bu havuzu “adam etmeye” yetmedi.
Olimpik havuzumuz halen ne olacağı belirsiz bir şekilde bekliyor. Bu binada kamu kaynaklarının heder olmasına neden olanlar kimlerdir, kimlerin vebali vardır bu ayrı bir tartışma konusu. Umarız bunların hesabının sorulacağı günler de gelir.
Bizim bugün dikkat çekmek istediğimiz konu bu atıl kamu kaynağının nasıl değerlendirileceği konusudur.
Doğan Haber Ajansı’nın Afyonkarahisar muhabiri, çalışma arkadaşımız Onur Bayram Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na bir mail atar. Bayram, mailinde özetle şu görüşlere yer verir:
“Türkiye’de şu an biri İzmit biri Ankara’da olmak üzere 2 olimpik buz paten pisti bulunuyor. Erzurum’a Kış Olimpiyatları nedeniyle bir pistin inşaatı yapılıyor. İstanbul’a da bir olimpik pistin Büyükşehir tarafından yapıldığını öğrenmiş olsam da bitiş tarihi ile ilgili bir bilgi edinemedim. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ise İstanbul’a alternatif olarak bir pist yaptığını ve Avrupa Artistik Buz Patinaj Şampiyonası için başvuruda bulunacağını öğrendim.
Olimpik bir buz pateni 60 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde olmak zorunda. İlimizdeki kapalı yüzme havuzu ise 50 metre uzunluğunda ve 40 metre genişliğinde. Ayrıca yapı havuz olarak yapıldığından atlama ve hazırlanma bölümleri gibi bölümleri kapsadığı için bir buz pistinde olması gerekenden çok fazla yer bırakılmış. 2 metre 70 santimetre derinliğindeki havuzun üstü bir platformla bile kapatılarak havuzun rahatlıkla bir Olimpik Buz Pisti’ne dönüştürülebilir.”
Bu maili alan Bakan Eroğlu’nun, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a mesaj gönderdiğini ve fikri mantıklı bulduğunu biliyoruz. Başkan Çoban da konunun araştırılması için AKÜ Rektörü Ali Altuntaş’tan destek istedi. Altuntaş ve Çoban kısa sürede konunun netliğe kavuşturulması için görüş birliğine vardı. Eroğlu da süreci takip ediyor.
Umarız bu fikir atıl durumdaki bir kamu binasının işe yarar hale gelmesine vesile olur.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER