Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Onur Bayram
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Zafer Havaalanı’nın kaymağını yemişiz de haberimiz yok

Onur Bayram 17 Ekim 2012 Çarşamba 03:00:00
  Zafer Havaalanı’nı öyle büyük bir umutla bekliyoruz ki her yönetici, her işletmeci söylemlerini havaalanın getireceği harekete bağlıyor. Bölgesel havaalanımızın müthiş bir yatırım olduğu konusunda hem fikir olmakla birlikte büyük umutların hayal kırıklıkları da büyük olur inancındayım. Kütahya’da; “havaalanının kaymağını Afyon yedi” söylemleri okudum. Kaymağı kim yedi de bizim haberimiz olmadı merak ettim doğrusu. Öte yandan açılışa 13 gün kalan havaalanımızda işe giren Afyonkarahisarlı tanıdığı olan var mı acaba?
Afyonkarahisar il protokolünden turizmcisine, üniversitesinden işadamlarına kadar herkes tek bir konuya odaklanmış, herkes atılım için tek bir beklenti içine girmiş durumda. Son bir yıldır ön plana çıkan havaalanının açılma beklentisi üst düzeye çıkmış durumda. Bugünlerde bu şehirde gazeteye çıkan hangi protokol üyesine, işadamına, turizmciye dokunursanız aynı cümleyi duyuyorsunuz. Her röportaj, açıklama ya da sohbette “Zafer Bölgesel Havaalanı bir açılsın,…” ile başlayan cümleler gelişme, büyüme, yatırım, ihracat ya da yabancı turist veya hastalarla devam eden cümlelerle devam ediyor.
Türkiye’nin ilk ve şimdilik tek bölgesel havaalanı olan Zafer Havaalanı gerçekten muazzam bir yatırım ancak bütün umut ve planları buna bağlamak, tüm bir şehrin bu istikamette hedeflenmesi ne kadar doğru. Bir süre Hatay’da kaldığımdan onların da zamanında büyük beklentilerle yapılmasını beklediği ancak şimdi yılın belli zamanları göl olarak kullandıkları havaalanlarını görmüştüm. Gerçi Zafer Havaalanı’nda böyle aksilikler olmayacağına eminim. Çünkü havaalanını Türkiye’nin bu alandaki en başarılı ve en güçlü kuruluşlarından IC Holding yapıyor. IC Holding’in, Antalya ve İzmir yatırımları Zafer Havaalanı’nın da eksiksiz ve hatasız olacağı izlenimini verse de, yöneticiler her duruma hazırlıklı olmalı. İster kamuda yönetici olsun, ister özel teşebbüslerde, yönetici insanların en kötüsüne hazırlık yapmalı, B planları hazırlamalı.
Bu büyük beklentilerle açılışına 13 gün kalan havaalanımızla ilgili ilginç haberler de okuyoruz. Bu haberlerde ilk dikkatimi çeken Altıntaş Ak Parti İl Başkanı Ferit Karabulut’un “Havalimanının kaymağını Afyonkarahisar yedi, Kütahya’da yoğurdunu yesin.” açıklamasıydı. Çok merak ettim Zafer Havaalanı’nın kaymağı neymiş de bunu Afyonkarahisar yemiş. Örneğin Afyonkarahisarlı inşaat firmaları mı iş almış burada, ya da Afyonkarahisarlı firmalardan biri ihale kapmış da bizim mi haberimiz yok. Kaymağı bizden yiyen oldu mu bilmiyorum ama sanki birileri bize Kızılay sodası içiriyor gibi. Alttan alttan Afyonkarahisar’ın ve Afyonkarahisarlı’nın gazı alınmaya çalışılıyor gibi. Nereden çıkardığımı soran olursa, havaalanının açılmasına 13 gün kaldı ama ben daha çevrede hiç Zafer Havaalanı’nda işe başlamış biriyle karşılaşmadım. Tamam belki Afyonkarahisar’da bir hava kontrol memuru, apron yöneticisi ya da batsman (inişte uçağa işaret veren pist görevlisi) bulunmayabilir ama temizlik ve güvenlik görevlisi, kayıp eşya memurları, şoförler, taşıyıcılar alındığını da duymadım.
Dürüst olmak gerekirse Kütahyalılar’ın günahını aldığımı söylemeliyim. Sordum soruşturdum Afyonkarahisar’da havaalanıyla ilgili eleman ilanı bulamayınca gazeteci refleksiyle hemen; “acaba elemanları Kütahya’dan mı alıyorlar” diye kontrol etme ihtiyacı duydum. Ulusal çapta eleman ilanı verilebilen internet sitelerini kontrol ettim ama Zafer Havaalanı’yla ilgili hiçbir ne ‘Kütahya’ ne ‘Afyonkarahisar’ ne de ‘tüm Türkiye’ başlıkları altında eleman ilanı bulamadım. Şimdi merak ediyorum acaba 29 Ekim’de o uçak, o havaalanına nasıl indirilecek. Hadi hava alanında ILS (aletli yaklaşım sistemi) ve localizer (uçağı piste ortalayan sistem) var ve pilot uçağı piste indirdi diyelim. O uçağı varsa körüklere kim yanaştıracak? Körük yoksa merdiven arabasını kim kullanacak? Bagaj olursa bagajı kim taşıyacak? Uçak Belçika’dan geleceğine göre gümrük memurları 29 Ekim’de göreve başlamış olacak mı? Bagajları kim indirecek, banda kim yükleyecek?… Bunun gibi daha onlarca soru sorabilirim ama asıl önemlisi şu ki eğer bu işleri yapacak görevliler bulunmuşsa bunların kaçı Afyonkarahisarlı? Henüz orada işe başlamış bir Afyonkarahisarlı’yla tanışmadığımdan ben ne kaymak ne de yoğurt yiyemediğimiz inancındayım.
Öte yandan Valimiz İrfan Balkanlıoğlu, Zafer Havaalanı’ndan Bayat’a ve Sandıklı’ya kadar yollar yapılacak, bir şirket kurularak yolcu taşım ihalesinin üstlenilecek, yolcu envanteri çıkartılacak demiş. Farkında mısınız bilmem havaalanı açılıyor biz hala ‘cak’, ‘cek’ diyoruz. Oysa ‘Zafer Cazibe Merkezi Platformu’ bile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) organizasyonunda oluşturuldu. Organizasyonu yapan, yapıyı yönetir. Bal tutan, parmağını… KUTSO bu konuda öne çıkmayı başarmış gibi duruyor. Darısı bizimkilerin başına.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER