Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Zafer Müzesini Görkemli Şekilde Hizmete Sunacağız”

Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar’da tarihe sahip çıktıklarını, yapıda risk olduğu için Zafer Müzesi’nin depreme karşı daha dayanıklı hale getirilmesi mecburiyetinin ortaya çıktığını belirtti. Eroğlu, “Daha önce beyanat vermiştim. Zafer Müzesinde süren büyük onarım ve güçlendirme projesi çerçevesinde öncelikli hedefimiz bu yapıyı depreme karşı dayanıklı hale getirmek, ardından da restore ederek daha görkemli bir şekilde hizmete sunmaktır.” dedi.

Orman ve Su İşleri

60. Hükümet Çevre ve Orman Bakanı, 61. 62. 63. 64. ve 65. Hükümet Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bakanlığı döneminde yürütülen çalışmalarla Afyonkarahisar’da tarihe sahip çıktıklarını belirtti. Eroğlu, tarihe sahip çıkma noktasında Afyonkarahisar’da yapılan çalışmaları detaylarıyla anlattı.

“Zafer Müzesini Görkemli Şekilde Hizmete Sunacağız”

“ŞUHUT KEŞKEK EVİ HAYATA GEÇİRİLDİ”

Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının 24 Ağustos1922 tarihinde karargâhı Akşehir’den Şuhut’a taşıdıklarını hatırlatan Veysel Eroğlu, “Şuhut ilçemizdeki Hacı Veli’nin konağı, Büyük Taarruz Karargâhı (Atatürk Evi) olarak belirlenmiş ve taarruz planları burada yapılmıştır. Dolayısıyla tarihi bakımdan çok önemli olan Büyük Taarruz Karargâhını, Bakanlığım döneminde Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na dâhil ettik. Ardından yıkılmaya yüz tutan bu yapıyı restore ettik, çevresini genişlettik ve çevre düzenleme çalışmalarını gerçekleştirerek vatandaşlarımızın ziyaretine açtık. Şanlı Ordumuz, Şuhut’a geldiğinde, Şuhutlu fedakâr ve misafirperver halkımız, elinde avucunda kalanlarla yaptığı Şuhut’un meşhur keşkeğinden ordumuza ikram etmişlerdir. Dolayısıyla Büyük Taarruz Karargâhının restorasyonundan sonra, bu tarihi geleneği yaşatmak maksadıyla ‘Şuhut Keşkek Evi’ projesi hayata geçirilmiştir. Şanlı Ordumuz,26 Ağustos günü sabah ezanıyla birlikte, ilk top atışını yaparak Büyük Taarruzu başlatmış ve Sinanpaşa Ovasına inmiştir. Ordumuz, 26 Ağustos günü büyük bir mücadele vererek Büyük Kaleciktepe’den Çiğiltepe’ye kadar olan 15 kilometrelik bölgeyi düşman işgalinden kurtarmıştır. Kahramanlarımızın aziz hatıralarını yâd etmek için ‘26 Ağustos Tabiat Parkını ve İstiklal Tanıtım Merkezini’ kazandırdık. Daha önce bir çöplük durumunda olan alanı tanzim ettik ve büyük yatırımlar yaptık. Çevre düzenleme ve peyzaj uygulamalarını yaparken bir gölet inşa etmeyi de unutmadık. Tabiat Parkı içerisine Büyük Taarruzu ve istiklalimizi konu alan panoramik ‘İstiklal Tanıtım Merkezi’ inşa ettik.” dedi.

“Zafer Müzesini Görkemli Şekilde Hizmete Sunacağız”

 

“ZAFER MÜZESİYLE BİZZAT İLGİLENDİM”

27 Ağustos Günü Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtarıldığını dile getiren Veysel Eroğlu, “27 Ağustos günü şanlı ordumuz Afyonkarahisar’ı düşman işgalinden kurtarmıştır. Başkomutanlık Karargâhı ile Batı Cephesi Komutanlığı Karargâhı Afyonkarahisar’a taşınmıştır. Bu karargâh şu anki Zafer Müzesidir. Orman ve Su İşleri Bakanı olduğum dönemde Zafer Müzesi ile bizzat ilgilendim. Müze ile alakalı restorasyon projelerinin hazırlanması talimatını da vermiştim. Ancak yapıda risk olduğunda Zafer Müzesi depreme karşı daha dayanıklı hale getirilmesi mecburiyeti ortaya çıkmıştır. Çatısının dahi yenilenmesi gerekmiştir. Daha önce beyanat vermiştim: “Zafer müzesinde süren büyük onarım ve güçlendirme projesi çerçevesinde öncelikli hedefimiz bu yapıyı depreme karşı dayanıklı hale getirmek, ardından da restore ederek daha görkemli bir şekilde hizmete sunmaktır. Burası çeşitli maksatlarla kullanılmış bir yerdir. Özellikle yeniden restore edilmesi gerektiği tarafıma iletildiği zaman burada tarihi esere hasar verme ihtimali olan birtakım eklentiler olduğunu tespit etmiştik. Bu incelemeler sonrasında depreme dayanıklı aslına uygun bir yapı inşa edilmesi için talimat verdim. Neticede burası Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği’ne göre ihale edilmiştir. Burası bir tarihi eserdir ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve koruma kurullarının denetimi altındadır. Bu restorasyon çalışmaları titizlikle yapılmak durumundadır. Tarihi eserlerin ihya çalışmalarının kontrol ve denetim altında titizlikle yapılması elzemdir. Biz burayı Afyonkarahisarımız’a çok iyi bir şekilde yeniden müze olarak sunmak istiyoruz. Yapılan depreme karşı güçlendirme ihalesi neticesinde bu tarihi binayı ilimizin ve ülkemizin en önemli müzelerinden biri haline getireceğiz. Neticede Restorasyon işinin bitmesinin ardından iç mekân düzenlemesi yapılacak ve Zafer Müzesi orijinal hali olan Cumhuriyet Öncesi mimari yapısına kavuşacaktır. Ayrıca iç mekân düzenlemesi ile o dönemde kullanılan materyallerle Zafer Müzesi zenginleştirilerek, istiklal harbi zamanında yaşananlara ışık tutan bir müze haline gelecektir.”

“Zafer Müzesini Görkemli Şekilde Hizmete Sunacağız”

“ZAFER MÜZESİ ZENGİNLEŞTİRME İŞLEMLERİ YAPILIYOR”

Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Netice olarak Koruma Kurulu kararları doğrultusunda bina depreme karşı güçlendirilmiş, çatısı yenilenmiş olup, iç mekân düzenlemesi ile o dönemde kullanılan materyallerle Zafer Müzesi zenginleştirilme işlemleri yapılmaktadır. Görkemli olması için ‘Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ geçtiğimiz günlerde 20 milyon TL ilave ödenek göndermiştir.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti