Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zafer Ormanı söz verildiği gibi

Bu haberin fotoğrafı yok
Zafer Ormanı söz verildiği gibi

Muhteşem orman, protokole ve basına tanıtıldı

Yapımına bir yıl önce başlanan, Ekim ayında açılması sözü verilen ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın “en büyük rüyam” dediği Zafer Ormanı 10.10.2010’da saat 10’u 10 geçe düzenlenen bir gezi ile tanıtıldı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte toplu açılış töreni için Aydın’da olmasından dolayı katılamadığı tanıtım gezisinde Zafer Ormanı muhteşem görüntüsü ile göz kamaştırdı. Herkesin hayran kaldığı Zafer Ormanı’nda kentin manzarası insanları büyüledi. Afyonkarahisar protokolünü Zafer Ormanı içinde bulunan Kır Kahvesi’nde verilen kahvaltı ile ağırlayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın, katılımcılara Zafer Ormanı hakkında geniş bilgi vererek sahayı gezdirdi. Zafer Ormanı’nın büyük bir bölümünü gezen protokol üyeleri gördükleri manzaraya hayran kaldı.
Dağcılardan gösteri
Gezi sırasında tırmanış yapan Afyonkarahisar Doğa Sporları Kulübü (AFDOS) Üyesi dağcılarda kayalıklara açtıkları Türk Bayrağı ile protokole bir gösteri sundu. Öte yandan ilimiz protokolü tarafından Zafer Ormanı’na keklik salındı. Yaban hayatına katkıda bulunmak için bölgeye kısa süre içersinde 1000 adet keklik salınacak. Gezi sonunda patika yoldan yürüyerek AFDOS binasına geçen protokol üyeleri AFDOS’un yeni hizmet binasının açılışını gerçekleştirdi.
“Hayırlı olsun”
Tanıtım gezisinde bir konuşma yapan Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Afyonkarahisar’a çok güzel bir kent ormanı kazandırıldığını söyledi. Yaklaşık bir yıl önce Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın tespit ettiği bu alanın kent ormanı olarak düzenlendiğini hatırlatan Vali Haluk İmga, “Sayın Belediye Başkanımız kamu adına, ilin geleceği adına bu düşünceyi hayata geçirdi. Bundan dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Bu projenin Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu tarafından benimsenmesi ve ilgili kurumlara talimat vermeleri ile hayata geçirildi. Bugün gördüğünüz gibi mükemmel bir kent ormanı oluştu. Çok güzel bir peyzaj mimarisi yapıldı. Meydana getirilen bu eserin Afyonkarahisarlı vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Vali Haluk İmga konuşmasının sonunda Zafer Ormanı’nın oluşturulmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
“Talebimize aynı gün cevap verildi”
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise kent ormanı fikrinin nasıl ortaya çıktığını katılımcılara anlattı. Afyonkarahisar Belediye Başkanı olarak şehrimizin daha da yaşanabilir bir kent olması için böyle bir mekana ihtiyacı olduğunu hissettiğini belirten Başkan Çoban, bir çok bölgede inceleme yaptığını söyledi. Yaptığı incelemeler sonucunda en uygun yer olarak şuan kent ormanının oluşturulduğu yeri keşfettiğini aktaran Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Bu arazinin bir kısmı hazinemize ait bir kısmı ise belediyemize ait. Hemen Maliye teşkilatımızla temasa geçerek öncelikle bu alanın tahsisini sağladık. Tahsis işlemlerinin ardından Sayın Bakanımıza bir mail attım. Sayın Bakanımız aynı gün Orman Genel Müdürlüğüne iletti. Orman Bölge Müdürümüz beni arayarak iki gün içersinde geleceğini ve alanı gezeceğini söyledi. Bu kadar kısa sürede talebimizin sonuçlanması bizi memnun etti” diye konuştu.
Yapılan hizmetler tanıtıldı
Hemen ardından çalışmalara başlandığını belirten Başkan Burhanettin Çoban, bir yıl gibi kısa bir sürede çalışmaların yüzde 90’lık kısmının tamamlandığını dile getirdi. Zafer Ormanı’nın içindeki küçük eksikliklerin de en kısa sürede tamamlanacağını aktaran Başkan Çoban, “Sayın Bakanımızla birlikte bir açılış yapacaktık ancak Bakanımız, bugün Aydın Çine’de 10 dev tesisin açılışı için Başbakanımızla beraberler. Biz de basımızla söz verdiğimiz gibi 10.10.2010 günü saat 10’u 10 geçe yapılan hizmetlerin bittiği göstermek için Orman Bölge Müdürlüğümüzle birlikte bu toplantıyı düzenledik. İnşallah ileriki tarihlerde Sayın Bakanımız ve değerli protokolümüzle birlikte bu alanın açılışını yapacağız” ifadelerini kullandı.
Pek çok branşta spor yapılabilecek
Zafer Ormanı’nda yürüyüş ve gezinin yanı sıra dağcılık gibi pek çok sporunda yapılabileceğini belirten Başkan Çoban, alanın bu şekilde düzenlendiğini söyledi. Burhanettin Çoban, “Burada yalnızca vakit geçirilebilecek bir alan değil, aynı zamanda dağcılık sporları gibi birçok sporun yapılmasını sağlayacağız. Bu konuda AFDOS’ta bize çok büyük katkı sağlıyor. Afyonkarahisar Zafer Ormanımız Afyonumuza, bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi. Başkan Çoban, gazetecilerin ulaşım ile ilgili sorusuna ise “Mezarımızın bulunduğu bölgede yürüyüş yolu var. Otobüsle oraya gelip, oradan buraya yürüyebilirler. Yürüyüş yolunda zaman zaman dinlenme alanları var. Hem spor yapar hem de buraya gelebilerler. Ya da araçları ile gelebilirler. Yeterli sayıda otopark alanı mevcut. Tüm yolları biz inşallah parke ile kaplayacağız. Herhangi bir toz-çamur endişesi de olmayacak” yanıtını verdi.

Yoğun katılım oldu

Tanıtım gezisine Vali Haluk İmga, Milletvekili Halil Aydoğan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın, Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Baro Başkanı C. Mümtaz Akıncı, PMYO Müdürü Hasan Şahin, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Defterdar Mustafa Ceylan, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, ESOB Başkanı Kadir Konak, AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek, Çevre ve Orman İşletme Müdürü Zekeriya Mere, Devlet Su İşleri Bürokratları, AFSİAD Başkanı Şükrü Demirayak, iş adamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Murat Kayalığı şenliği

Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Zafer Kent Ormanı’nın en yukarısında bulunan ve 16 Türk devletini temsil eden kamelyanın karşısındaki kayalık hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Kayalığın isminin “murat” olduğunu kaydeden Vali İmga, bahtının açılmasını isteyenlerin ya da yeni evlilerin buraya gelip ellerini sürdüklerine ve ömür boyu mutlulukla yaşadıklarına ilişkin rivayeti aktardı. Bunun üzerine Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler ile Afyonka-rahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, kayalıklara çıktı. Mühsürler ve Serteser’in kayalıklardaki görüntüsü, izleyenlere neşeli dakikalar yaşattı. Mühsürler, kayalıklara çıktıktan sonra “Hüsnü Başkanımızı 2011’de evlendireceğiz” dedi.

Doğaya keklik salındı

Zafer Kent Ormanı’nın tanıtımı gezisinde doğaya çok sayıda keklik bırakıldı. İlk keklikleri AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Aydoğan, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban doğaya bıraktılar.

1 buçuk milyon metrekarelik dev alan

Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın, Kent Ormanı’nda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Afyonkarahisar’ın Türkiye’nin en büyük Kent Ormanı’na kavuştuğunu belirten Bölge Müdürü Aydın, 1,5 milyon metrekare büyüklüğündeki bu muhteşem alan üzerinde kurulan Afyonkarahisar Zafer Ormanı’nın, çok kısa sürede tamamlanarak hizmete hazır hale getirildiğini ifade etti.
Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın, “Bu eserin meydana gelmesinde başta Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, olmak üzere Valimizin, Belediye Başkanımızın DSİ’nin katkıları çok büyüktür. Orman Genel Müdürlüğü olarak hepsine şükranlarımızı sunuyorum” dedi.
Kent Ormanı’nın bulunduğunu alanın şehrin her tarafına hakim bir nokta olduğuna dikkat çeken Mahmut Aydın, manzaranın ise inanılmaz derecede muhteşem olduğunu söyledi.
Zafer Kent Ormanı’nda makineli toprak işlemesi yaparak derin fidan çukurları kazdıklarını ve teraslar yaptıklarını ifade eden Aydın şunları söyledi; “Alana sedir, karaçam, badem, servi, akasya, alıç, ceviz, kestane ve iğde türlerinden boylu 200 bin fidan diktik. Ayrıca mevcut bitki örtüsünü ve çalıları bile koruyarak bunlara ilave olarak mazı, gül, berberis gibi bitkileri de sahaya diktik. Böğürtlen ve asma bahçeleri kurduk. Gezi alanlarını da çimlendirdik. Ağaçlandırma çalışmalarında başarılı olabilmek için hiçbir masraftan kaçınmayarak damla sulama sistemi kurduk. Dev tanklardan gelen su artık her fidanın dibine damlamaktadır.”
Zafer Kent Ormanı’nda 8 kilometre yol ağı yapıldığını anlatan Mahmut Aydın, bunların bir kısmının doğal olarak bırakıldığını, bir kısmının ise parke taş ile kaplandığını söyledi. Araçla gelenler için de değişik bölgelerde yeteri kadar otopark alanı yapıldığını vurgulayan Aydın; “Kır lokantası, kır kahvesi, (kahvaltı evi) satış üniteleri, şelale, 100 kişilik amfi tiyatro yel değirmeni, adrenalin tepesi, aletli spor alanı, bisiklet yolu, atla gezi yolu, çocuk oyun parkı, yapılmıştır. Kent Ormanımızı diğer Kent Ormanlarından ayıran farklı objelerle de süslemeye çalıştık. Yörük çadırı, haşhaş şeklinde içinde manda figürü olan süs havuzu bize özgüdür. Yine en hakim tepeye kurduğumuz Sultan Sunağı adını verdiğimiz yapıda da 16 sütun üzerindeki tarihteki 16 Türk devletinin bayrakları bulunmakta en ortada da Türk Bayrağımız dalgalanmaktadır. DSİ tarafından inşa edilmekte olan 3 kademeli baraj göleti ise görülmeye değerdir” ifadelerini kullandı.

Mandalı havuz

Zafer Kent Ormanı’nda, içinde iki manda heykeli ile üstünde flamingo heykeli bulunan havuz dikkat çekti. Mandaları gören protokol üyeleri Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler’e mandaların cinsini sordu.

Orman muhafız memurunun emeği büyük

Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Zafer Ormanı’nda yer alan yel değirmeninin çizilmesinde ve yapılmasında emeği geçen orman muhafız memuru Mustafa Önlü’yü tebrik etti. Protokolün yel değirmenine çıkmasından önce Önlü’nün yanına giden Vali İmga, Önlü’nün başarılarının devamını diledi.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti