1 Mayıs Neden İşçi Bayramı?
Yüz yılı aşkın bir geçmişe sahip olan bu özel gün, yalnızca bir bayram değil emeğin onuru, birlikteliğin gücü ve toplumsal adaletin talebi olarak hafızalarda yer alıyor. Peki, 1 Mayıs neden işçi bayramı?
Dünya genelinde emekçilerin alın terine dikkat çekilen ve daha adil çalışma koşulları için verilen mücadelenin simgesine dönüşen 1 Mayıs, her yıl coşkuyla anılıyor.
1 MAYIS NEDEN İŞÇİ BAYRAMI DENİYOR?
Amerika’da tarih 1 Mayıs 1886’yı gösterirken günde 8 saat çalışmak isteyen emekçiler greve çıktı. Emekçilerin hakkını savunmak için başlattıkları grev sırasında Chicago'daki yapılan gösteriler polis ve çalışan işçiler arasında çatışmalara neden oldu. Çatışma sonucunda ise çalışan işçiler ve polis memurları hayatını kaybetti. Bunun ardından ise birçok sendikaya bağlı olan sendika liderleri idam edildi. Giderek dünya genelinde gündem olan ve duyulan bu olay işçi haklarını savunan kişilerin mücadelesi oldu. Yaşanan bu olaylardan sonra ise 1889 yılında düzenlenen İkinci Enternasyonal kongresinde, 1 Mayıs günü dünya genelinde işçi sınıfının mücadele ve dayanışma günü olarak kabul edildi. Dünya genelinde ise 1889 yılından itibaren 1 Mayıs işçilerin birlik ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır.
1 MAYIS 1977'DE NE OLDU?
1977 yılında Taksim Meydanında gerçekleştirilen 1 Mayıs programında 37 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi de yaralandı. Yaşanan bu olaydan sonra ise 1 Mayıs bayram olmaktan çıkartıldı. Fakat 1 Mayıs işçilerin bayramı 2009 yılında tekrardan resmi tatil olarak kabul edildi.
Bakmadan Geçme





