1999 Depremi'nden ders alındı – Kocatepe Gazetesi
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nden ders çıkarıldığını söyledi. Buldan, Afyonkarahisar'da vatandaşların deprem bilincine kavuşması için çalışmalar yaptıklarını, aynı zamanda Bölgesel Lojistik Depo yeri kuracaklarını belirtti İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, 17 Ağustos 1999'da Gölcük'te meydana gelen ve çok ciddi yıkımlarla sonuçlanan depremin [&hellip]
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara Depremi’nden ders çıkarıldığını söyledi. Buldan, Afyonkarahisar’da vatandaşların deprem bilincine kavuşması için çalışmalar yaptıklarını, aynı zamanda Bölgesel Lojistik Depo yeri kuracaklarını belirtti
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, 17 Ağustos 1999’da Gölcük’te meydana gelen ve çok ciddi yıkımlarla sonuçlanan depremin yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. Büyük depremden ders alındığını belirten Buldan, Afet ve Acil Durum Başkanlığı kurulduğuna, Afyonkarahisar’da da muhtemel depremlerle ilgili hazırlık yaptıklarını belirtti.
FARKINDALIK ÇALIŞMASI YAPILIYOR
Vatandaşların bilinçlenmesinin son derece önemli olduğunun altını çizen Buldan, “Halkımızın afetlere karşı dirençli ve bilinçli toplum olmasını sağlamak için afet eğitimleri müdürlüğümüzce yapılmakta, afete hazırlık kapsamında afet planları güncel tutulmakta, zaman zaman eğitim ve tatbikatlar yapılmaktadır. İlimizde ve bölgemizde meydana gelebilecek bir depremde açıkta kalan vatandaşlarımızı barındırmak için Van ilinden bin konteyner ilimize getirtilerek stoklanmıştır” dedi.
LOJİSTİK DEPO YERİ KURULACAK
Afyonkarahisar’ın önemli bir noktada bulunduğuna işaret eden Buldan, “Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca afet ve acil durum hallerinde ilk müdahalenin yerinden, hızlı ve etkin şekilde yapılmasına katkı sağlayacak bölgesel lojistik merkezleri oluşturmak amacıyla ilimizde de bu bağlamda Lojistik Depo yeri ile ilgili tahsis çalışmaları başlamıştır. Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak hedefimiz yaşanan depremlerden ve afetlerden dersler çıkararak, ilimizi afetlere dirençli, beklenmeyene hazır bir toplum haline getirmektir” ifadelerini kullandı.
DEPREM STRATEJİSİ HAZIR
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak deprem gerçeğini önemsediklerinin altını çizen Buldan, şöyle devam etti:
“Marmara depreminden sonra arama ve kurtarmaya yönelik illerde arama ve kurtarma ekipleri ile 11 ilde Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlikleri kurulmuştur. Müdürlüğümüz bünyesinde de faaliyetini sürdüren Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği Sultandağı, Simav ve Van depremlerinde etkin görev almıştır. Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliğimiz halen Adıyaman ilinde her ay dönüşümlü olarak, Suriye’den ülkemize gerçekleşen nüfus hareketleri nedeniyle kurulmuş olan merkez çadır kentinde yürütülen iş ve işlemlerin koordinesine destek olmaktadır. Yine Arama ve Kurtarma Birliğimize bağlı KBRN ekibimiz Kilis ilinde her ay dönüşümlü olarak görev yapmaktadır. Deprem öncesi, deprem sırası ve sonrasında yapılacak çalışmalara ilişkin kamu ve toplum yararını temel alan Ulusal Deprem Stratejisi Planı hazırlanmış, İlimiz ölçeğinde de Deprem Strateji ve Eylem Planı hazırlanmıştır.” (Kocatepe)
AFETLERE YENİ YAKLAŞIM
Türkiye genelinde de depremin zararlarından korunmak için önemli faaliyetler yürütüldüğünü aktaran İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, “Afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması, afetlere müdahale edilmesi ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının süratle tamamlanması amacıyla gereken faaliyetlerin planlanması, yönlendirilmesi, desteklenmesi, koordine edilmesi ve etkin uygulanması için ülkenin tüm kurum ve kuruluşları arasında işbirliğini sağlayan, çok yönlü, çok aktörlü, bu alanda kaynakların rasyonel kullanılmasını gözeten, faaliyetlerinde disiplinler arası çalışmayı esas alan iş odaklı, esnek ve dinamik yapı amaçlanarak 17 Aralık 2009 yılında Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kurulmuştur. İllerde ise doğrudan valiye bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri kurulmuştur.Bu çerçevede; ülkemizde yeni bir afet yönetim modeli uygulamaya konulmuş olup, getirilen bu model ile öncelik Kriz Yönetimi’nden Risk Yönetimi’ne geçilmiştir” diye konuştu.
Kentsel Dönüşüm, riski azaltacak
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nun Afyonkarahisar’da da uygulanacağını belirtti. Buldan, “kanunla nihai hedef, herhangi bir afet neticesinde bir daha can kaybı yaşanmamasının sağlanması ve kentlerin sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine dönüştürülmesi hedeflenmiş olup, İlimizde de bu bağlamda Örenbağ Mevkii ve Mısri Camisi civarındaki riskli alanlarla ilgili kentsel dönüşüm çalışmaları başlamıştır” dedi.
112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ FAALİYETE GEÇİYOR
Acil çağrı sisteminin de Afyonkarahisar’da yeni bir modelle uygulandığının altını çizen Buldan, “Afet ve acil durum gerektiren olaylarda, acil yardım çağrılarının İl esasına göre 112 acil çağrı merkezlerinden en kısa sürede ve etkin bir şekilde karşılanması ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları arasındaki koordinasyonun sağlanması amacıyla oluşturulan ilimizdeki 112 acil çağrı merkezi önümüzdeki günlerde faaliyetine başlayacaktır” diye konuştu. (Kocatepe)
Bakmadan Geçme





