2 milyon metrekarelik alan denetleniyor
Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Mustafa Oruç, Afyonkarahisar genelinde bin 641 inşaatta 2 milyon 66 bin 57 metrekare alanın denetlendiğini belirtti. Oruç, inşaatları inceleyen Yapı Denetim Firmaları'nın da Müdürlük tarafından teftiş edildiğini aktardı Türkiye'yi sarsan 17 Ağustos 1999 depreminden sonra yapılan düzenlemelerle birlikte, binaların sağlamlığına ilişkin kaygılar, yavaş yavaş kayboluyor. Kanunların ve ilgili mevzuatın [&hellip]
Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Mustafa Oruç, Afyonkarahisar genelinde bin 641 inşaatta 2 milyon 66 bin 57 metrekare alanın denetlendiğini belirtti. Oruç, inşaatları inceleyen Yapı Denetim Firmaları’nın da Müdürlük tarafından teftiş edildiğini aktardı
Türkiye’yi sarsan 17 Ağustos 1999 depreminden sonra yapılan düzenlemelerle birlikte, binaların sağlamlığına ilişkin kaygılar, yavaş yavaş kayboluyor. Kanunların ve ilgili mevzuatın uygulanması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yoğun bir mesai harcıyor.
YAPI DENETİM FİRMALARI GÖREVLİ
Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Mustafa Oruç, inşaatların Afyonkarahisar’da ve Türkiye’de Yapı Denetim Firmaları tarafından denetlendiğini, Müdürlük olarak firmaların işlemlerini kontrol ettiklerini belirtti. Oruç, “1 Ocak 2011’den itibaren Afyonkarahisar’da Yapı Denetim Firmaları tarafından bin 641 biten ve devam eden inşaat denetlendi, denetleniyor. Bu da 2 milyon 66 bin 57 metrekarelik bir alan anlamına geliyor” dedi.
ŞANTİYE VE BÜROLARA TEFTİŞ
Afyonkarahisar’da 9 Yapı Denetim Firması’nın bulunduğunu, ancak bir firmanın yetkisinin durdurulduğunu belirten Oruç, “Şu anda Afyonkarahisar’da 8 adet Yapı Denetim Firması mevcut. İl dışından gelip Afyonkarahisar’da denetim yapan iki firma bulunuyor. Biz hem firmaların bürolarını, hem de şantiyeleri teftiş ediyoruz. Bu teftişlerimiz, vatandaşların ihbar ve şikayetleri üzerine olduğu gibi, ani bir şekilde de gerçekleştirilebiliyor. İşlemlerde eksiklik tespit edilirse, firmalara 3 aydan 1 yıla kadar faaliyet durdurma cezası verilebiliyor” diye konuştu.
MÜTEAHHİTLİK BELGESİ DÜZENLENİYOR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak müteahhitlik belgesi de düzenlediklerini belirten Mustafa Oruç, “Şu ana kadar, 233’ü geçici olmak üzere toplam bin 118 adet müteahhitlik belgesi düzenledik. Bununla birlikte 4 bin 114 adet de yapı ustası belgesi verildi. İnşaatları yapan müteahhitler ve ustaların, belirlenmiş ölçütlere uygun olup olmadığını kontrol ederek, bu belgeleri düzenliyoruz. İnşaatta kullanılan malzemeyi, 2 adet lisanslı laboratuarımızda kontrol edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
VATANDAŞ MÜRACAATLARI
DİKKATE ALINIYOR
Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Mustafa Oruç, Kentsel Dönüşüm çerçevesinde, 133 konut ile ilgili raporların kendilerine intikal ettiğini belirtti. Oruç, “Elimize şu ana kadar 24 rapor intikal etti. Vatandaşın, kendi iradesiyle ‘Ben, evimin sağlam olup olmadığını öğrenmek istiyorum’ diyen vatandaşlarımızın konutlarını inceliyoruz. 24 raporda 133 bağımsız bölümden 72’si yıkıldı, 61 tanesi için ise yıkım işlemleri takip ediliyor” dedi.
MURAT ARISOY
Bakmadan Geçme





