Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

23. Afyon Klasik Müzik Festivali Dolu Dolu Geçecek

23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 17 Nisan 2024 Çarşamba günü başlıyor. Festival zengin içerikli programıyla dolu dolu geçecek.

23. Afyonkarahisar Klasik Müzik

23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festival başlangıç programı 17 Nisan Çarşamba günü yeni açılan Afyonkarahisar Yeni Müze’de gerçekleştirilecek.

AÇILIŞ KONSERİNİ BBDSO VERECEK

Festivalin açılış konserinde, kemanda Çekya Prag’lı Daniel Matejča’ya, Girit‘li Şef Nikos Haliassas yönetimindeki Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Açılış Konseri, Klasik Batı Müziğinin en önemli bestecilerinden Çek kompozitör Antonin Dvorak’ın ölümünün 120. yılı olması nedeniyle, büyük besteci anısına gerçekleştirilecek. Türkiye’nin ilk ve tek bölge devlet senfoni orkestrası, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 1998 yılında resmen kuruldu. Türkiye’nin altıncı devlet senfoni orkestrası olan BBDSO, kısa sürede sanatsal açıdan hızla gelişerek birçok uluslararası festivalde yer aldı. Çocuklara ve genç kuşaklara yönelik ücretsiz eğitim konserleriyle binlerce çocuğa ulaşan BBDSO, 2012 yılında Andante Dergisi Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Orkestrası Ödülü’nü kazanan ilk ve tek devlet orkestrası oldu. Bugüne dek pek çok dünya çapında sanatçıyı ağırlayan ve çok sayıda ödüllü uluslararası solistle konserler veren orkestra, yurtiçinde yaptığı turneler ve bölge konserleri kapsamında pek çok şehirde konserler verdi, uluslararası turnelerle yurtdışında da birçok ülkede Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Şef Nikos Haliassas – Atina Konservatuarı, Londra Kraliyet Müzik Akademisi ve Trinity Müzik Okulu mezunudur. 2001 yılından bu yana Atina Devlet Orkestrası’nda baş kemancı görevini devam ettiriyor. 2000 yılından beri de Atina Intrarti Orkestrası’nın sanat direktörü ve baş şefi olarak görev yapıyor. Çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı farklı orkestra ve topluluğun şefliğini yaptı. Sinfonia Uluslararası Müzik Festivali, MusiKos ve Halki Festivalleri’nin sanat yönetmenliğini yapıyor. Daniel Matejča – 2022 Eurovizyon Genç Yetenekler Yarışması’nı kazanan sanatçı, Telemann Keman Yarışması – Polonya, Jugend Musiziert -Almanya, Kocian Keman Yarışması – Çek Cumhuriyeti ve Virtuosos V4+ -Macaristan gibi çeşitli uluslararası keman ve müzik yarışmalarının da galibidir.
FESTİVALDE YİNE OKUL SÖYLEŞİLERİ YAPILACAK
Festivali Okul Söyleşileri bölümünde okullara sanat çıkartması yapılacak. Türkiye’nin kültür sanat hayatına damgasını vuran sanatçıların katılımıyla gündüz ders saatlerinde Afyon Lisesi ve Afyon TED Koleji sınıflarında sabah ve öğleden sonra olmak üzere öğrencilerle yüz yüze gerçekleşen bu söyleşilere katılan kültür sanat insanları ise; ülke sinemasına büyük emeği geçmiş, duayen sinema eleştirmeni, yazar Atilla Dorsay; filmlerinin özgün senaryosu, yapım ve yönetimi kendisine ait tek kadın sinemacı Handan İpekçi; çocuk edebiyatı denilince ilk akla gelen isim, eserleri sayısız dilde yayınlanmış şair ve yazar Yalvaç Ural; yazın hayata hem yazarlık ve şairliği hem de eleştirmenliğiyle damga vuran bir isim Metin Celal; yayıncılık sektörüne uzun yıllardır hizmet edenTürkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk; Edebiyat yayıncılığı ve dergiciliğinin önde gelen isimi yazar, eleştirmen ve editör Feridun Andaç; ülkenin kültür sanat camiasından çok bir kıymetli isim, yazar, yemek kültürü araştırmacısı, eğitmen Engin Akın; geçtiğimiz yıl 90. yaşını kutlayan 50. kuşak öykücülüğünün yaşayan efsanesi yazar Adnan Özyalçıner; çalışmalarını Türk romanı üzerine yoğunlaştırmış yazar, yayımcı A. Ömer Türkeş; ülkemizin seçkin haber spikeri, sunucu ve moderatörlerinden, aynı zamanda eğitimci Defne Sarısoy; Türkiye’de arkeolojiyi geniş kitlelere tanıtan ve sevdiren bir isim, arkeolog, yazar, yayıncı Nezih Başgelen ve çizidiği bant karikatürleri dünyaca tanınan karikatürist Piyale Madra yer alacaklar. Aynı çerçevede Ahmet Ömer Kocaşaban İlkokulu’ndaki okul etkinliklerine yaptıkları dinletilerle katılım sağlayan müzisyenler ise; Marie Hasoňová kemanda; Michael Forst kemanda; Matouš Hasoň viyolada ve Yeliyzaveta Chkhartishvili fagotta olacak.
SUK DÖRTÜLÜSÜ KONSERİ 18 NİSAN’DA YENİ MÜZEDE VERİLECEK
Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nin ikinci gününde, Daniel Matejča birinci kemanda, Natálie Toperczerová ikinci kemanda, Bohumil Bondarenko viyolada ve Jakub Willam Gráf’tan çelloda oluşan Suk Dörtlüsü konseri Afyon’lu sanatseverler sunulacak. Ekim 2021’de kurulan dörtlünün tüm üyeleri Prag Sahne Sanatları Akademisi’ninden sanatçılar: Daniel Matejča, Telemann Keman Yarışması – Polonya, Jugend Musiziert -Almanya, Kocian Keman Yarışması – Çek Cumhuriyeti ve Virtuosos V4+ -Macaristan gibi çeşitli uluslararası keman ve müzik yarışmalarının galibidir.
Natálie Toperczerová, Çek Cumhuriyeti’nde Kocian Keman Yarışması, Pro Bohemia ve Concertino Praga gibi bir dizi keman yarışmasının yanı sıra, Almanya veya Avusturya’da çeşitli yarışmalarda ödüller kazandı. Bohumil Bondarenko da Prag’da Martinů ve Konservatuar Yarışması gibi yarışmalara katıldı. Bohumil aynı zamanda piyano eğitimi de alıyor. Jakub William Gráf, Liezen Wettbewerb, Jan Vychytil ve Heran Viyolonsel Yarışmaları, Martinů Yarışması ve Concertino Praga gibi yarışmalarda ödüller kazandı. Prag Senfoni, Prag Filarmoni ve çeşitli orkestralarla solist olarak sahne aldı.
ÇEŞİTLİ OKULLARDA SÖYLEŞİ PROGRAMLARI YAPILACAK
Türkiye‘nin kültür sanat hayatına damgasını vuran sanatçıların katılımıyla gündüz ders saatlerinde Şemsettin Karahisarı Ortaokulu sınıflarında öğrencilerle yüz yüze gerçekleşen bu söyleşilere katılacan kültür sanat insanları; aynı çerçevede Gazlıgöl beldesinde Akören İlkokulu‘ndaki okul etkinliklerine yapacakları dinletilerle katılım sağlayan müzisyenler; Daniel Matejča – kemanda, Pavol Praženica piyanoda, Natálie Toperczerová kemanda, Bohumil Bondarenko viyolada, Jakub Willam Gráf- viyolonselde, Marie Hasoňová kemanda, Michael Foršt kemanda, Yeliyzaveta Chkhartishvili obuada ve Štěpán Vicenec fagotda sahne alacaklar.
DUO BRNO VE SUK DÖRTLÜSÜ FRİG VADİSİ’NDE KONSER VERECEK
karolína Nečesaná– obua veŠtěpán Vicenec‘ten – fagot oluşan Duo Brno, birlikte enerjik bir ikili oluşturan genç ve yetenekli müzisyenler Duo Brnove Suk Dörtlüsü, Afyon Klasik Müzik Festivali’nin en ilginç mekanlarından biri olan, Frig Vadisi Ayazin Köy Meydanı’nda bir konser verecekler. Duo Brno, geçmişte yalnızca Çek Cumhuriyeti’nde değil, aynı zamanda Slovakya ve diğer AB ülkelerinde de kapsamlı orkestra ve oda müziği çalışmaları gerçekleştirdiler. Duo Brno’ya eşlik edecek Suk Dörtlüsü;Daniel Matejča birinci kemanda , Natálie Toperczerová ikinci kemanda, Bohumil Bondarenko viyolada ve Jakub Willam Gráf’tan çelloda oluşuyor.
GÜNDÜZLERİ OKUL SÖYLEŞİLERİ YAPILACAK
Festivali Okul Söyleşileri bölümünde okullara sanat ve müzik çıkartması yapılması planlanıyor . Festivalin okul söyleşi ve dinletileri bölümünde 19 Nisan Cuma günü Salar Beldesi İlköğretim Okulu ve Frig Vadisi İhsaniye’deki Ayazin İlköğretim Okulu’nda tam anlamıyla bir müzik çıkarması yaşanması planlanıyor. Bu bölümde katılım sağlayacak müzisyenler ise; Hyun Sook Tekin – piyanoda, Natálie Toperczerová kemanda, Jülide Yalçın kemanda, Jülide Canca Eke viyolonselde, Burçe Karaca piyanoda, Yeliyzaveta Chkhartishvili obuada, Štěpán Vicenec fagotta, Pavol Praženica piyano ve Jakub Willam Gráf viyolonsel yer alacaklar.
PRAGA TOPLULUĞU DA KONSER VERECEK
20 Nisan 2024 Cumartesi günü 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, dördüncü gününde yine Afyonkarahisar Yeni Müze’de, Çekya Prag’dan Terchitko di Praga topluluğu ve Duo Brno birlikte müzikseverlerle buluşacak. Terchitko di Praga, Temmuz 2021’de Prag’da kuruldu. Çek Cumhuriyeti’nde ve yurtdışında birçok konser verdiler. Temmuz 2023’te Antonín Dvořák: Terzetto’nun profesyonel kaydına davet edildiler. Terchitko di Praga’ya, Karolína Nečesaná–obua ve Štěpán Vicenec‘ten – fagot oluşan Duo Brno eşlik edecek.
Terchitko di Praga topluluğu üyelerinden ilki, muhteşem bir keman virtüözü, Marie Hasoňová’dır. Kendisi ülkesi ve Avrupa’daki farklı yarışmalarda birçok ödül kazandı. Prag Konservatuarı’nda başladığı eğitimine Prag Müzik Akademisi’nde devam etti ve şu anda Luzern’de eğitim görüyor. Solist olarak düzenli olarak profesyonel orkestralarda çalıyor. Prag doğumlu Çek, Bulgar kemancı, Michael Foršt ise, çalışmalarını Prag Konservatuarı ve Hochschule für Musik Carl Maria von Weber’de sürdürdü. Michael uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazandı. Topluluğun son üyesi Matouš Hasoňda keman çalmaya 5 yaşında başladı. Daha sonra viyolaya geçmeye karar verdi ve çalışmalarına Prag Konservatuarı’nda devam etti. Prag Müzik Sanat Akademisi’nde viyola ve orkestra şefliği eğitimi aldı. Hasoň Prag Radyo Senfoni Orkestrası’nın ikinci viyolacısıdır.
BİR GÜNDE ÜÇ KONSER VERİLECEK
Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nde bir günde üç konser verilecek. Bunlar; Ayazin Köy İlkokulu’nda Burçe Karaca ve Pavol Praženica Piyano Resitalleri ve Amabile İklisi’nden Obua Resitali olacak. Gündüz yapılan Ayazin Köy İlkokulu Konserlerinde, Burçe Karaca ve Pavol Praženica iki ayrı piyano resitali verecek. Afyonkarahisar Yeni Müze’de izleyiciyle buluşacak olan festivalin beşinci akşamında ise Brno şehrinden bir toplulukla, Amabile İkilisi’yle bir konser yapılacak. Türkiye’de bulunan bir modern klasik besteci ve piyanist olan Karaca, müziğe beş yaşında
Modern klasik bir besteci ve piyanist olan Burçe Karaca,
konser ve festivallerde izleyici kitlesiyle ve kendi sosyal sorumluluk projesi olan Proje GSL kapsamında da Türkiye’nin farklı şehirlerindeki Güzel Sanatlar öğrencileriyle buluşmaya devam ediyor.
Pavol Praženicasolist olarak Slovak Sinfonietta Zilina, Janacek Filarmoni Ostrava, Prag Senfoni Orkestrası ve Prag Ulusal Tiyatro Orkestrası gibi birçok orkestra ile işbirliği yaptı. Sanatçı solo piyano müziğinin yanı sıra oda müziğine de yoğunlaşıyor ve Vysehrad Trio’nun üyesi olarak çalışmalarını sürdürüyor. Natálie Hrdováve Dominik Sedlák’tan oluşan Amabile İkilisi ise,sadece ikili olarak değil, aynı zamanda piyano eşliğinde üçlü olarak da performans sergiliyorlar ve ara sıra klarnet üçlüsü veya klarnet dörtlüsü gibi diğer nefesli topluluklarda da çalıyorlar.
SONDAN BİR ÖNCEKİ GECEDE İKİ ÖZEL KONSER DÜZENLENECEK
22 Nisan Pazartesi günü ise Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nin sondan bir önceki gecesinde iki özel konser gerçekleştirilecek. Festivalin yeni konser mekanı Afyonkarahisar Yeni Müze’de müzikseverlerle buluşacak olan Františka MatouškovávePavol Praženica unutulmaz bir Piyano-Obua Konseri gerçekleştirmeyi planlıyor. İkilinin konserini Jülide Canca – Pavol Praženica İkilisi’ de konser verecekler. Františka Matoušková – Prag Konservatuarı’nda eğitim görmüş olan sanatçı, Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen birçok yarışmada önemli ödüller kazanmıştır. FOK Senfoni Orkestrası ve Kuzey Bohemya Filarmoni Orkestrası ile solist olarak çaldı. Symbolique Oda Müziği Topluluğu ve Prag Konservatuarı Wind Octett üyesidir. Jülide Canca, Sanatçı, ORF Avusturya Devlet Radyo ve Televizyonu 20. Yüzyıl Orkestrası’nda, Viyana Konservatuarı Opera Orkestrası’nda grup şefi olarak ve Viyana Johann Strauß Orkestrası’nda soloçellist olarak çalıştı. Akbank Oda Orkestrası, İstanbulOda Orkestrası ve Tangoneva ile çalışan Canca, halen solo ve oda müziği çalışmalarına devam ediyor.
Pavol Praženicasolist olarak Slovak Sinfonietta Zilina, Janacek Filarmoni Ostrava, Prag Senfoni Orkestrası ve Prag Ulusal Tiyatro Orkestrası gibi birçok orkestra ile işbirliği yaptı. Sanatçı solo piyano müziğinin yanı sıra oda müziğine de yoğunlaşıyor ve Vysehrad Trio’nun üyesi olarak çalışmalarını sürdürüyor.
KAPANIŞ KONSERİ 23 NİSAN 2024 SALI GÜNÜ YAPILACAK
23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nin Kapanış Konserini Jülide Yalçın Hyun Sook Tekin İkilisi verecek. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, Türkiye‘nin önde gelen iki sanatçısının yine Afyonkarahisar Yeni Müze’de verdikleri keman piyano ziyafetiyle sona erecek. Jülide Yalçın, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’ndan dereceyle mezun oldu. Bilkent Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda göreve başladı. Ardından Fulbright Bursu’nu kazanarak New England Conservatory of Music ve Longy School ofMusic’de Sanatta Yeterlik ve Artist Diplomalarını tamamladı. Dünyanın en ünlü sanatçılarıyla çalıştı, uluslararası festivallere katıldı ve ödüller aldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. yılı kutlamaları etkinliği altında 39 ülkede konserler verdi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın ilk kadın baş kemancısı olan Yalçın, Suzuki Müzik Eğitim Derneği‘ni kurdu ve Dernek Başkanlığı görevini üstlendi. Hacettepe Üniversitesi Ankara ve BaşkentÜniversitesi Devlet Konservatuarları’nda öğretim üyeliği yaptı.Yalçın’ın Dünya Gloss Musik dijital platformunda Türk bestecileri yorumları bulunuyor.
Hyun Sook Tekin- Güney Kore´de doğan sanatçı, Kyung Pook Ulusal Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar ve Müzik Fakültesi’ne birinci olarak girdi ve Piyano Ana Dalı ve Müzik Pedagojisi bölümlerinden çok iyi dereceyle mezun oldu. WeimarHochschule für Musik-Franz Liszt´deki Yüksek Lisans öğrenimininardındanİTÜ/MİAM´daki doktora öğrenimini tamamladı. Çeşitli uluslararası festivallere de düzenli olarak davet edilen sanatçı, ayrıca uluslararası sempozyumlara katılıyor ve makaleler yazıyor. Dr. Tekin 4 CD yayınladı. Türkiye’de de çok aktif olarak oda müzik partnerleriyle konserler verdi. 2021 yılından bu yana Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuarı’nda Prof. Dr. olarak görevine devam ediyor. Dr. Tekin 2019 yılından bu yana Uluslararası İstanbul Piyano Festivali Sanat Yönetmeni olarak görev yapıyor. Sanatçı, yurt içi ve dışında çok sayıda solo resital ve oda müziği konseri verdi.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti