Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon İğde dede Türbesi nerede

Afyonkarahisar merkezinde, Hıdırlık tepesi yakınındaki Gökçe Mahallesi’ndeki İğde Dede Türbesi, derdine deva arayanların ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor

Afyonkarahisar merkezinde, Hıdırlık tepesi

 

Afyonkarahisar’ın merkezinde, Hıdırlık’ın eteklerindeki Gökçe Mahallesi’nde İğde Dede Türbesi yer alıyor. Ziyaretçiler, Allah dostu olarak bildikleri İğde Dede’nin yüzü suyu hürmetine ellerini semaya açıp afiyet, huzur ve mutluluk için dua ediyorlar.
BİR GELEN BİR DAHA GELİR
Kayalık içinde bulunan ve merdivenle aşağı inilerek ziyaret edilen İğde Dede Türbesi’nin tüm bakımını Afyonkarahisarlı hayırsever bir aile üstleniyor. Ziyaretçiler, İğde Dede’nin vesile kılınarak yapılan duaların kabul edildiğini belirterek “Burası adeta insanı çağırır; bir gelen bir daha gelir” diyor.
ÖĞRENCİSİ DE AYNI BAHÇEDE
Türbeye gelenler, İğde Dede’nin öğrencisi olduğu varsayılan ve kabrine merdivenle çıkılan zâtın da kabrini ziyaret ediyor.

Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde de yer alan İğde Dede türbesi derdine deva arayanların uğrak noktası oldu. Yıllardır türbede bulunan nazara iyi geldiğine inanılan üzerinde ‘’Ayetel Kürsi’’ Suresi yazılı olan Geyik Boynuzları pandemi döneminde kimliği belirsiz kişiler tarafından çalındı. Halk tarafından İğde dede olarak bilinen Abdullah Efendi türbesinin hikâyesini Türbe Sorumlusu Sebahat Güney gazetemize anlattı.

TÜRBE İSMİNİ İĞDE AĞAÇLARINDAN ALIYOR

Sebahat Güney: ’’İğde Dede Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde geçen bir zattır. Mevlana hazretlerinin talebelerinden olan Mevlevi Camide Türbesi bulunan ‘’Mehmet Çelebi’’ efendi ile birlikte Afyona gelmiştir. İğde Dedemiz bu mahallede bulunan mağarada rabıtaya girmiş ve bu mağarada öğrencilerini yetiştirmiştir. Türbenin bulunduğu bölge kayalık olduğu için iğde ağacı yetişmemektedir ancak türbenin etrafında birden fazla iğde ağacı bulunuyor bu sebepten dolayı Türbeye İğde Dede ismi verilmiştir. İğde Dedenin gerçek ismi ‘’Abdullah Efendi’’dir. Pandemi döneminde Türbede bulunan ve nazara iyi geldiği inancı olan Tarihi Geyik Boynuzları Türbemizden çalınmıştır. Türbede bulunan diğer Geyik Boynuzları tarafımızca yine halkımıza açık olacak bir şekilde koruma altına alınmıştır.’’ dedi. Ayrıca türbe ve misafirhanesinin giderleri Afyonkarahisarlı hayırsever Evrenkaya ailesi tarafından karşılanıyor.

Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti