Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu Mağaranın Afyon’da Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Buzluk Mağarası olarak bilinen bu mağara Afyonkarahisar’ın Sultandağı İlçesi Dereçine Kasabası’nın güneyinde yer almaktadır

Buzluk Mağarası olarak bilinen

Masallardaki gibi bir görüntüye sahip olan bu mağara, yazın bile buz üretmesiyle ünlüdür. Sultandağları’nın 2.519 metre ile en yüksek yeri olan kuzeybatı zirvelerinde yer almaktadır. Buzluk Mağarası’nın dar bir girişi, düşey doğrultuda gelişen mağarada yazın duvarlardan sızan su, serin boşluklar ile dışarısı arasındaki ısı farkı yüzünden güçlü hava dolaşımıyla buharlaşıyor. Buharlaşmayla meydana gelen sıcaklık kaybı, soğumaya ve sonuçta mağara duvarlarının buz tabakası ile kaplanmasına yol açıyor.

Bu Mağaranın Afyon'da Olduğunu Biliyor Muydunuz

Buzluk Mağarası’nın girişi sadece bir kişinin geçebileceği genişlikte ve yukarıya doğru gittikçe üçgen biçiminde daralmakta, düşey doğrultuda gelişen mağara girişten itibaren 25 metreyi bulan 3 kademeden oluşmaktadır. Mağaranın ağzında sizi karşılayan serin hava aşağıya doğru inildikçe daha da soğumakta ve girişin 5’inci metresinden itibaren yerlerdeki buzlanma görülebilmektedir.

Bu Mağaranın Afyon'da Olduğunu Biliyor Muydunuz

Bu mağaraya Afyon-Konya yolu üzerinden de gidilebilmektedir.