Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

3 ceza, 2 tahliye, 2 yetkisizlik, 2 beraat daha: Sanıklar pişmanlıklarını dile getirdi

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza
3 ceza, 2 tahliye, 2 yetkisizlik, 2 beraat daha: Sanıklar pişmanlıklarını dile getirdi

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 8’i tutuksuz, 9’u tutuklu toplam 17 sanığın davaları görüldü.
17 SANIĞIN DURUŞMASI GÖRÜLDÜ
Sanıklar; Mustafa Aydın, Hüseyin Aktürk, Ahmet Büyükkeskin, Nazire Uğur, Faruk Saraç, Eyüp Şahin, Huriye Aygün, Medine Kurtyüzü tutuksuz olarak yargılandı. Diğer sanıklar; Muhammet Emin Vatan, Hasan Bağdır, Mehmet Gültekin, Mehmet Mamak, Nurullah Korkmaz, Mustafa San, Mustafa Hacıoğlu, Mustafa Aygün, Fatih Arı’nın duruşmaları tutuklu olarak görüldü.
3 CEZA, 2 TAHLİYE, 2 YETKİSİZLİK, 2 BERAAT
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen davalarda; Mustafa Aydın ile Hüseyin Aktürk beraat etti. Hasan Bağdır ve Muhammet Emin Vatan’ın dosyaları hakkında mahkemeden yetkisizlik kararı çıktı. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden ve hükümle birlikte tahliye edilen sanıklar Nurullah Korkmaz ile Mehmet Mamak’a 1 yıl 8 ay 18 gün hapis cezası verildi. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden ve tutuksuz yargılanan sanık Eyüp Şahin’e de 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.
135 GÖRÜNTÜDEN BİRİ MERCEK ALTINDA
Sanıklardan Sandıklı’da ikamet ettiği öğrenilen, 90 yaşında yatağa bağımlı olduğu için duruşmaya katılmayan manifaturacı Mustafa Aydın ile Hüseyin Aktürk beraat etti. Hüseyin Aktürk’ün dijital imaj kayıtlarında örgütsel anlamda suç unsuru bulunmadığı, ancak yapılan incelemelerde toplam 135 adet çeşitli türde yer alan görüntülerden bir kaydın inceleme için Cumhuriyet Savcılığına gönderildiği ifade edildi. Hüseyin Aktürk de, söz konusu kaydın incelenmesini talep etti. Mahkeme Başkanı, tüm kayıtların incelendiğini, kendilerinin mahkeme heyeti olarak bilir kişi olmadıklarını, sözü edilen kayıt örneğinin Cumhuriyet Savcılığına gönderildiğini dile getirdi.
BÜYÜKKESKİN TEM’E SEVK EDİLDİ
Yargılaması tutuksuz olarak devam eden sanık Ahmet Büyükkeskin’in avukatının mazeret dilekçesi kabul edildi. Sanığın duruşması Nisan ayı içerisinde görülecek. Büyükkeskin’in soruşturma aşamasında etkin pişmanlık kapsamında değerlendirilebilecek ifadeleri olduğunu belirten Mahkeme Başkanı, bu yönde ifadesini doğrulayan sanığın teşhislerde bulunup detaylı ifade vermesi için isteği doğrultusunda TEM Şube’ye sevk edileceğini kaydetti. Ahmet Büyükkeskin hakkında üzerine atılı suça yönelik eylem ve faaliyetlerin ağırlıklı olarak Afyonkarahisar’da olması gerekçesiyle Ordu Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetkisizlik kararı verdiği öğrenildi.
BAYAN UĞUR’UN TELEFONUNDA EAGLE TESPİTİ
Meslekten ihraç polis Nazire Uğur’un imaj kayıtlarında yapılan inceleme sonucu üç numaralı fiziksel materyal olarak tanımlanan 4 adet ekran çıktısında örgütün gizli ve şifreli haberleşme programlarından eagle tespit edildiği açıklandı. Kendisi gibi meslekten ihraç edilen ve hakkında mahkûmiyet kararı verilen polis eşinin telefonunu alarak çeşitli programlar indirdiğini açıklayan Nazire Uğur, hakkındaki suçlamayı kabul etmedi. Daha önceki celselerde telefon ekranının kırık olduğunu sıkça ifade eden Uğur’a Mahkeme Başkanı, “Camı kırık olarak ifade ettiğiniz telefonunuzdan eagle programı tespit edildi” vurgusu yaptı. “Ben eagle eşimde çıktı diye biliyorum” diyen Nazire Uğur, “Telefon bana ait ben kullandım. Ama çıkan programın benimle ilgisi yok. Bu konuda savunma hazırlayamadım. Eşim telefonumu alır sürekli programlar indirir ve silerdi” diye konuştu. İddia makamı sanığın HTS kayıtlarının istenmesi yönünde görüş bildirdi. Sanığın duruşması Nisan ayında görülecek.
İKİ DOSYAYA YETKİSİZLİK KARARI
Emirdağ ilçesinin Yavuz köyünde geçici imamlık yaptığı öğrenilen sanık Hasan Bağdır’ın dosyası hakkında yetkisizlik kararı verildi. Bağdır’ın üzerine atılı suça yönelik eylem ve faaliyetleriyle örgütün şifreli gizli haberleşme programı bylockun ilk ve son tespit tarihleri Ankara’da olduğu öğrenildi. Mahkemeden, işsiz öğretmen olduğunu söyleyen Muhammet Emin Vatan’ın dosyasına da yetkisizlik kararı çıktı. 2013-2014 yıllarında Afyon’da çalıştıktan sonra 6 ay ABD’ye gittiğini belirten Vatan, dönüşte İstanbul, Üsküdar’da çalıştığı kaydedildi. Bu gerekçelerle sanık hakkında yetkisizlik kararı verilerek dosyası İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Sanığın avukatı müvekkilinin bir akrabasının örgüt elebaşının yanında olması nedeniyle sanık ve sülalesinden birçok kişinin gözaltına alındığını kaydetti.
ÖNCE KABUL, SONRA RET
AKÜ’den mezun olduktan sonra Pamukkale Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptığını belirten Mehmet Gültekin’in duruşması da Nisan ayında görülecek. Sanık hakkında örgütsel hiyerarşi de Bölge Talebe Mesulü (BTM) olduğu, örgütün finansal kuruluşu Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatı sonrası para yatırması, üç ayrı telefon hattından bir kısım tanık beyanlarıyla da belirlenen bylock programı kullandığı iddiaları var. Gültekin’in bylock tespit değerlendirme tutanağında; 145138 ID numarası, mlgtekin kullanıcı adı, 02030380 şifre ve samet adıyla yazışma ve mail durumu aktif olduğu tespiti var. Mehmet Gültekin’in bylocka 909 kez giriş yaptığı, 41 adet mail gönderdiği, toplam mail sayısını bin 191, gelen aramanın 79, alınan mailin 301, giden arama sayısının 20, alınan mesaj sayısının 20 bin 18, okunan mail sayısının 340 olduğu tespitleri duruşmada okundu. Bylock programına kayıtlı kişilerin; Y.K, B.A, C.B, P.S, T.Ç, C.Ç, Y.Ç, İ.E, M.F.B, B.T, M.K, Ö.S, Ö.M, İ.S, Ş.D, H.Y, İ.Y, H.G, Z.Ç, S.D, G.C, H.Ç, E.B, A.V, E.Ş olduğu öğrenildi. Bylock mesaj içeriklerinden verilen örnekte, “Selamünaleyküm abi. Fatih beyle işim yarın. Çorum’da mülakat var.” “Abi eagle istek yolladım. Şifre 935828” “Abi senin kakaoyu, bylocku ver” “Erkan 48, Hamza 66. Bunu ekle” Sanığın soruşturma aşamasında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmayı talep edip ifade verdiği, daha sonra cezaevinden gönderdiği dilekçede bu durumu reddettiği açıklandı.
TANIĞA MÜDAHALE EDEN
SEYİRCİ DIŞARI ÇIKARILDI
Hakkındaki tüm iddia ve suçlamaları reddeden Mehmet Gültekin, Emniyet’te baskı altında ifade verdiğini, kendine ait üç telefon hattı bulunduğunu örgütsel haberleşme programı bylock kullanmadığını söyledi. AKÜ’den mezun olduktan sonra yüksek lisansını Pamukkale Üniversitesi’nde yaptığını, internet hattının sürekli açık olduğunu şifreli, gizli örgütsel haberleşme programının bu şekilde bulaşabileceğini ileri süren Gültekin’e Mahkeme Başkanı, “Yazışmalarınız, mesaj içerikleriniz var” hatırlatmasında bulundu. BTM olmadığını, örgüt evlerinde bir süre kaldıktan sonra arkadaşlarıyla özel ev tutarak çıktığını, Bank Asya’ya günlük hayatta kullanacağı miktarlarda para yatırdığı yönünde savunma yapan Gültekin, “Bank Asya’ya kesinlikle talimatla para yatırmadım. Halen daha o bankada 31 TL bakiyem var” dedi. Mahkeme heyeti üyesi hakim sanığa, “Üç telefon hattınız var. Bunları kimler kullanıyordu? B.Y’yi tanır mısınız?” diye sordu. Sanık sorulan kişiyi tanımadığını söyledi. Tutuksuz tanık İ.E.K’nın dinlenildiği duruşmada tanığa müdahale eden sanık yakını seyirci duruşma salonu dışına çıkarıldı. Sanık yakını elini kaldırıp ayağa kalkarak Mahkeme Başkanına “Hocam bu tanığın adaletli konuştuğuna inanmıyorum” sözleri üzerine tanığa müdahale edemeyeceği belirtilen seyirci salon dışına çıkarıldı. Öte yandan salon dışına çıkarılan sanık yakını karar arasında muhabire, “Siz niye not alıyorsunuz? Gazeteci misiniz? Benim sözlerimi de yazın” dedi.
“BEN LİSELİLERDEN,
O EVDEKİLERDEN SORUMLUYDUK”
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandığını söyleyen ve bu doğrultuda TEM Şube’de teşhislerde bulunduğunu kaydeden tanık İ.E.K, sanık Mehmet Gültekin’i tanıdığını, aynı evde ve yerlerde kaldıklarını, sanığın örgütsel hiyerarşide BTM olarak tanımlanan Bölge Talebe Mesulü olduğunu doğruladı. BTM sorumluluğunda 5 ya da 6 öğrenci evi yaklaşık 25-30 öğrenci bulunduğunu aktaran tanık İ.E.K, “Ben lise öğrencilerinden, o evde kalan öğrencilerden sorumluyduk. Bu durumumuz bylock yazışmalarımızla da sabittir. Sanığın durumundan eminim. Kod adı kullanmazdı. Varsa bile ben bilmiyorum” şeklinde konuştu. Sanık Gültekin, 2015’de tanıkla birkaç ay aynı evde kaldıklarını, kendisinin kapatılan örgüt okullarından Osman Bey Kolejinde çalıştığından sabah çıktığı eve akşam döndüğünü BTM’lik yaptığı iddiasına karşı kimin astı ve üstü olduğunun da açıklanması gerektiğini söyledi. Mahkeme Başkanı sanığa, “İsmail Altuncu’yu tanır mısınız?” diye sordu. Gültekin’in tanımadığını ileri sürmesi üzerine Mahkeme Başkanı, “Bu şahsın altında görev yaptığınız ifadesi var” dedi.
İLK İRTİBAT BİLGİ EVLERİ MÜDÜRÜYLE
Özel bir fabrikada yönetici olduğu öğrenilen, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden ve hükümle birlikte tahliye edilen Nurullah Korkmaz’a 1 yıl 8 ay 18 gün hapis cezası verildi. Karar celsesinde Korkmaz yaptığı savunmada şöyle konuştu: “Önce Yüce Türk Milletinden sonra mahkeme heyetinden içine düştüğüm durum nedeniyle özür diliyorum. Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istiyorum. Öğretmen eşimin Bingöl’e tayini çıkması ardından iş imkanım yoktu. KPSS kursuna katıldım. Kimya Öğretmeni olduğumdan orada ücretli öğretmenlik yapmaya başladım. Örgütle orada tanıştım. Daha sonra eşimin tayini Taşoluk beldesine çıktı. Orada benimle örgütten Bilgi Evleri Genel Müdürü Halil Uslu irtibata geçti.”
“BAŞTA TUTULDUM PİŞMANIM”
Taşoluk beldesinde Yunus Emre Arslan’la tanıştıklarını anlatan sanık Nurullah Korkmaz şunları söyledi: “Burada Bilgi Evi’nde ücretli öğretmenlik yapmaya başladım. Bana bin TL maaşı Harun Bakan elden veriyordu. Sohbet adlı toplantılara Fatih Okcu davet etti. Ancak Taşoluk’a ulaşım sıkıntılı olduğundan katılım imkanım yoktu. Sohbet adı verilen toplantılara katılmadım. Bylockun gizli bir program olduğunu bilmiyordum. Dört ay durdu silmedim. Yeni telefon alınca da yüklenmedi. Bylocuku bana Yunus Emre Arslan yükledi. Yunus Emre ile beni Halil Uslu tanıştırmıştı. Yunus Emre ‘İletişimi buradan sağlayacağız’ diyerek programı yükledi. Bylock listemde; Harun Bakan, Fatih Okcu, Özgür Güneş, Yunus Emre Arslan, Mehmet Tetik vardı. Kullanıcı adını hatırlamıyorum. Yunus Emre indirip yükledi. Şifrem babamın doğum yılı olan 1947 idi. Daha çok Yasin, Fetih sureleri okuyalım türünde mesajlar gelirdi.” Mahkeme Başkanı sanık Korkmaz’a neden soruşturma aşamasında etkin pişmanlıkta bulunmadığını sordu. Korkmaz soruyu, “Tutuldum, pişmanım” diye cevaplandırdı. Mahkeme Başkanı, “Bu tutukluğu örgüt elebaşından kaynaklandığını mı düşünüyorsunuz” sorusu üzerine Korkmaz, “Hayır. Psikolojik anlamda tutulmuştum” dedi. Korkmaz son sözünde pişman olduğunu kaydetti.
MAMAK DA ETKİN PİŞMAN
Tutuklanmadan önce hurdacılık işi ile uğraştığını belirten sanık Mehmet Mamak’a 1 yıl 8 ay 18 gün hapis cezası verildi. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden Mamak da etkin pişmanlık talebi doğrultusunda TEM Şube’de verdiği ifadeyi hür iradesiyle verdiğini belirtti. Örgütsel gizli şifreli haberleşme programını 2015 yılında dükkanına gelen Mehmet Ünal isimli sohbet hocasının yüklediğini, şahsı Bilgisayar Bölümü öğrencisi olarak tanıdığını anlatan Mamak, “Sohbet adı verilen toplantı grubunda; H.İ, A.A, M.M, V.Ç, H.İ.S vardı. 2009-2010 yılında sohbet hocamız Muş’lu, Edebiyat Bölümü öğrencisi olarak bildiğim Şahin Özcan’dı. 2012-2013 döneminde Mehmet Ünal, yaklaşık 8-10 ay kadar da Erhan Sever sohbet hocalığı yaptı. Yaklaşık 5 yıl kadar gazete aboneliğim oldu. Burs istendi ama benim durumum yoktu. Öğrenci evlerinin mutfak ve manav masraflarını karşılıyordum. 2012 yılının Ekim ya da Kasım ayında TV programcısı (Maceracı) Murat Yeni’nin kitap tanıtımı ve konuşmacı olduğu programı için birlikte Alanya’ya gittik. 2012 yılında Şahin Özcan fitre zarfı getirdi. Kabul etmemiştim. Sanırım unutulduğu için aramada çıktı” dedi.
“SORUŞTURMADA SOHBETİ ANLATTIM,
PROGRAMI BYLOCK DİYE BİLMİYORDUM”
Mahkeme Başkanı sanık Mehmet Mamak’a hür iradesiyle verdiğini belirterek kabul ettiği ifadesini niye gözaltı sürecinde vermediğini sordu. Mamak, sohbet toplantısını anlattığını Turkuaz programı diye bildiği programın aslında bylock olduğunu cezaevinde öğrendiğini sorgu sırasında kendisine bylockun sorulmadığı şeklinde soruyu cevaplandırdı. Mahkeme Başkanı cezaevinde inkar etmesi yönünde baskı görüp görmediğini sordu. Şahsına baskı olmadığını belirten Mamak, “Olsa bile ben kabul etmezdim” dedi.
“KULLANICI ADI DA MI ÇAKIŞIYOR?”
Sınıf öğretmeni iken görevden ihraç edilen sanık Faruk Saraç, kendi adına kayıtlı eşi Selma Serpil Saraç tarafından kullanılan telefon hattında örgütsel bylock programı tespit edilmesinde IP çakışması gibi bir durumun olabileceğini belirtti. Mahkeme Başkanı sanığa, “Bylock kullanıcı adı selma serpil kullanıcı adı da mı çakışıyor?” diyerek somut tespitlere dikkat çekti. Eşi ile cezaevinden çıktıktan sonra görüşemediğini, Bayan Saraç’ın kaçak durumda olduğunu, çocuklara kendisinin baktığını dile getiren Faruk Saraç, 2001 yılı Şubat ayında Bank Asya’ya hesap açtırdım. Elime para geçtikçe yatırdım. Hac için başvuru yapmıştım. Kar payı yüksek bir katılım bankasıydı. Talimattan haberim yoktu. Bosna-Hersek’e örgüt ideolojisi için değil gezi amaçlı gitmiştim. Devlet teşviki nedeniyle çocuklarımı özel okula gönderdim” diye konuştu. Tutuksuz tanık G.B, etkin pişmanlık talebinde bulunduğunu, sanıkla Bosna-Hersek gezisinde FETÖ okullarını gezdiklerini kaydetti. Sanığın duruşması Nisan ayında görülecek.
ŞAHİN’E 1 YIL 8 AY 18 GÜN CEZA
Tutuksuz yargılanan ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan sanık Eyüp Şahin’e 1 yıl 8 ay 18 gün hapis cezası verildi. Şahin, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etti. Bylock programı kullanımında ilk ve son kullanımlarının 19 Ocak-22 Şubat 2016 tarihleri olarak tespit edilen Şahin, bylocku dershane çalışanlarından Mehmet Genç’in yüklediğini söyledi. “Bayram” olarak bildiği Serkan Eren’in ilk dönem 6-7 ay kadar sohbet hocalığı yaptığını aktaran Şahin, “Bylock grubumda; Cemil Öztürk, Harun Şahin, Mustafa Varol ve sağdıcım diye kaydettiğim Yusuf Öksüz vardı. Cemil Öztürk kurumda çalışıyordu. Adnan Filya’yı cezaevinden tanırım” dedi. Şahin son sözünde pişmanlığını dile getirdi.
Diğer sanıklar Medine Kurtyüzü, Mustafa San, Mustafa Hacıoğlu, Mustafa Aygün, Huriye Aygün, Sinanpaşa ilçesinin Milli Eğitimden sorumlu örgüt imamı olduğu iddia edilen Fatih Arı’nın duruşmaları Nisan ayı içerisinde görülecek.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti