Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

6 Şubatta Hangi Faylar Kırıldı?

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak 11 ilin yaşadığı 7,7 büyüklükteki depremin sonucunda 42 bin insan hayatını acı bir şeklide kaybetti. Peki, 6 Şubatta hangi faylar kırıldı?

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş

Deprem ülkesi Türkiye’de özellikle 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden sonra 6 Şubatta hangi faylar kırıldı? Sorusu merak konusu oldu. Peki, 6 Şubatta hangi faylar kırıldı?  Sizler için araştırdık…

6 ŞUBATTA HANGİ FAYLAR KIRILDI?

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremde 42 bin insan hayatını kaybettiği 7,7 ile 7,6 büyüklüğünde 11 ilde gerçekleşen depremler Hatay depremi ile de 6,4 büyüklüğünde Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde oluşmuştur.

Türkiye’de bulunan üç ana hat arasında yer alan Doğu Anadolu Fay Hattı 550 kilometre uzunlukta olup fay hattının başlangıç noktası ise Hatay’dan başlamaktadır. Doğu Anadolu Fay Hattı şu illere doğru devam etmektedir: Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Bingöl’e kadar uzanmaktadır. Bingöl ilinde birleşen Kuzey Anadolu Fay Hattının ise diğer ucu Batı Akdeniz’deki Ölü Deniz Çatlağı’na kadar uzanabilmektedir. Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda ilk sırada yer alan bölgede meydana gelen depremde 11 il etkilenmiştir. Deprem bölgesi olan Hatay, Kahramanmaraş ile Osmaniye ilinden aktif olarak rol oynayan fay hatları geçmekte olup fay hattının üzerinde de 24 il arasında yer almaktadır.

FAY TİPLERİ NELERDİR?

Fay terimi kayaçlarda gözle görülecek kadar kayma hareketi gösteren kırıklara verilen genel bir isimdir. Kayaçlar bu kırıklar boyunca koparak birbirinden ayrılırlar. Genel bir tanımlama ile kayaçların bir düzlem boyunca gözle görülecek derecede kayma göstermesi olayına faylanma, bu olay sonucu meydana gelen şekle Fay denir. Faylanma olayı sonucu çoğunlukla birbirine paralel bir veya birkaç kayma düzlemi meydana gelebilir veya fay zonlarındaki kayaçlar kırılıp parçalanabilir. Faylar ve çatlaklar mekanik bakımdan birbirlerine benzeseler de, çatlaklarda genellikle kırılma düzlemleri boyunca yanlara doğru bir açılma olmasına karşılık Faylarda ise kırılma düzlemine paralel olarak ve değişik yönlere doğru bir kayma hareketi söz konusu olmaktadır. Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır. Ama fayın bu kısmı halen yüzeyde kaymaya devam eder.