Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

7 çığ projesi tamamlandı – Kocatepe Gazetesi

Orman ve Su İşleri
7 çığ projesi tamamlandı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı hayata geçirdiği Çığ Kontrol Projeleri’yle, çığ olaylarında yaşanan can ve mal kaybının önüne geçmeyi hedefliyor. Öncelikli olarak belirlenen 14 yerden 7’sinde çalışmalar tamamlandı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, dünyada küresel ısınma ve iklim değişikliği, dağlık alanlarda kış turizmi gibi insan faaliyetlerinin artması sebebiyle önümüzdeki yıllarda çığ olaylarında ve zararlarında artış beklendiği ikazında bulundu.
Çığ halinde yaşanan can ve mal kayıplarının arttığına değinen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Çığ, özellikle Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi gibi topografyanın eğimli olduğu dik arazilerde daha fazla oluyor. Son yüzyılda Türkiye’de Ulusal Afet Arşivi’ne göre 219 çığ olayı kayıtlara geçti, bu olaylarda 201 kişi hayatını kaybetti” dedi.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, çığların, taş, kaya, ağaç ve dalları derelere taşımaları sebebiyle sel ve taşkınların artmasında da rol oynadığını aktardı.
Söz konusu projelerle çığ zararlarının önüne büyük ölçüde geçtiklerine işaret eden Prof. Dr. Eroğlu, “Son 5 yılda (2011-2015) 14 adet Çığ Kontrol Projesi’nden 7’sini tamamladık.  Bunlar,  Trabzon-Karaçam, Erzurum-Tortum Peynirli Köyü, Erzurum-İspir Başyurt Köyü, Bolu Yedigöller Ayıkaya Mevkii, Trabzon-Uzungöl Kanlıyatak, Kalestel ve Balastal. Buna ilaveten diğer projelerin uygulamasını da en kısa sürede yapacağız” diye konuştu.
Bu yıl ise Trabzon-Karaçam’da çığ kontrol projesinin uygulandığını anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, projeni uygulanacağı diğer yerleri Rize- Ayder- Huser Yaylası, Trabzon- Uzungöl- Yaylaönü, Rize- Yukarı Kavron, Trabzon- Yukarı Dursoğlu, Trabzon- Araklı Yetimoğlu ve Erzurum Çığ Kontrol Projesi olarak sıraladı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika