Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

70 yılda 400 milyon dağıttık bu yıl 250 milyonu geçtik

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mahmut Emin Birliktir, Kooperatif olarak geçmişten bu zaman 400 milyon lira civarında kredi dağıttıklarını, kent esnafının ödeme ahlakının düzgün olduğunu söyledi

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar

S.S. Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mahmut Emin Birliktir, kooperatif olarak esnafa kullandırdıkları kredi, piyasa ve ekonomik durumu gazeteniz Kocatepe’nin muhabirine yorumladı.
“SEÇİMDEN SONRA KEFELAT KOOPERATİFLERİ DE DİSİPLİNE EDİLDİ”
Mahmut Emin Birliktir, 28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimine kadar piyasanın çok hareketli olduğunu söyledi. Yurt genelinde önemli bir seçimin geride bırakıldığını belirten Birliktir, “Seçim öncesi hükümetin o gün için politikası her kesimin ihtiyacının görüleceği şekilde olabildiğince para dağıtılması yönündeydi. Dolayısıyla piyasada bir para bolluğu vardı. Seçimden sonra yeni hükümetin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tarafından enflasyonun çok yüksek seviyeye tırmanmasıyla bunun önüne geçmek için bazı programları uygulamaya başladılar. Bu programların uygulanmasıyla piyasa daralmaya başladı. Dolayısıyla Afyon piyasası da daraldı. Her zaman söylerim, ufacık kriz rüzgârından ilk etkilenen esnaf ve sanatkâr olur. Sermayeleri dar olduğundan kendi Bağ-Kur primini bile ödemekte zorlanan esnaf sıkıntıya girer. Bu yıllardır böyledir. Esnaf şu anda daralma yaşıyor. Bankalar hemen hepsi kredileri kesti. Kredi verenler de çok düşük oranlarda yüksek faizde kredi veriyor. Burada esnafın tek hacet kapısı Esnaf Kefalet Kooperatifleridir. Kooperatif olarak bizler kredi vermeye devam ediyoruz. Ama Haziran ayı başından itibaren Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, haklı olarak biz kefalet kooperatiflerini biraz disipline etmek istedi. Kemer sıkma politikası uygulandı. Bu nedenle esnafa dağıtabileceğimiz kredi miktarını kısıtlayıp, hatta durdurdular. Herkes elindekiyle işini döndürsün dediler. Çünkü 1952 yılından, 2023 yılı Mayıs ayı sonuna kadar toplamda Türkiye genelinde Esnaf Kefalet Kooperatifleri kanalıyla yaklaşık 130 milyar lira civarında kredi dağıtılmış. Yılbaşından Mayıs ayı sonuna kadar yaklaşık 95 milyar lira para dağıtılmış. Kim ne kadar istediyse biz esnafımıza, sanatkârımıza yardımcı olduk, kredi verdik. Hükümette paraları gönderdi, şu anda bu krediler esnafımızın üzerindedir.” dedi.
“MAKSADI AŞAN KREDİ KULLANIMLARINA KISITLAMA GETİRİLDİ”
“İşin gerçeğini söylemek gerekirse burada biraz savurganlık oldu. Ben bir esnaf teşkilatı başkanıyım. Ama alınan kredilerin bana göre çok büyük bir oranı ki bu oranı söylemek istemiyorum. Krediler işletmelere, istihdama, iş geliştirmeye, makine alımına gitmedi. Bilebildiğimiz, duyabildiğimiz kadarıyla çok kötü şeyler oldu.” diyen Birliktir, “Bizden yani Kefalet Kooperatifinden kredi alan bazı kişiler altın, döviz aldı. Maksadı aşarak kur korumaya yatırıldı. Hükümet ve devletimiz bunun farkında. Bu minvalde de kredilere kısıtlama getirildi. Tabii bunu bu kısıtlamayı şöyle yorumlayabiliriz. Biliyorsunuz kooperatifler artık derecelendirildi. Birinci grup, ikinci grup, altıncı guruba kadar bir derecelendirme var. Biz Allah’a şükür Afyonkarahisar Kefalet Kooperatifi olarak 15 senedir birinci gruptayız. Afyonkarahisar Esnaf Kefalet Kooperatifi olarak şu ana kadar 400 milyon lira civarında kredi dağıttık. İlk etapta yılbaşından Mayıs ayı sonuna kadar 250 milyon lira civarında bir para dağıtımı yaptık.” diye konuştu.
“AFYON ESNAFININ ÖDEME AHLAKI DÜZGÜN DURUMDA”
Afyonkarahisar’ın kredi ödemelerinde Türkiye’de ki icra takip oranının çok altında olduğunu vurgulayan Birliktir, “Şu andaki kredi takip oranımız yüzde 4,49 oranındadır. Sıkıntılı dönemlerden geçerken bile Afyon esnafının ödeme durumu iyidir. Allah var Türkiye geneline baktığımızda bizim Afyon’un esnaf ve sanatkârı halen daha düzgün ödeme ahlakını koruyor. Bizlerde netice de babamızın parasını dağıtmıyoruz. Bu krediler devletin parasıdır. Krediyi verirken gerekli tedbiri almadan para vermiyoruz. Çünkü biz 2000 yılında çok sıkıntılar çektik. Allah devletimize zeval vermesin. Sıkıntılı dönemlerden geçiyoruz. Büyük deprem felaketleri yaşadık. Yine de hükümetimiz Kefalet Kooperatifleri kredilerinin kredilerini kapatmadı.” şeklinde konuştu.
>> Dilek ÇETİNKAYA’nın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti