Afyon'da Atık Yemekler Mamaya Dönüşecek
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, Patiliköy Mama Üretim Tesisi ile israf olabilecek atık yemekleri mamaya, sevgisizliği, merhamete dönüştürmeye çalıştıklarını söyledi.
Afyonkarahisar Belediyesi Patiköy Mama Tesisi törenle açıldı. Törene; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar İGM Başkanı Mehmet Siper, İl Emniyet Müdürü Ahmet Birtan Erol, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Tolga Yağan, Baro Başkanı Av. Melahat İpek Yılmaz Göktürk, İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu, siyasi partilerin temsilcileri katıldı.
“TESİS BELEDİYE İMKÂNLARIYLA YAPILDI”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından törenin açış konuşmasını Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal yaptı. Tesisi Afyonkarahisar Belediyesi imkânlarıyla Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin emeğiyle inşa ettiklerini söyleyen Köksal, “Yaklaşık 150 metrekarelik kapalı bir alana kurulan Patiköy tesisimizde 6 adet makine bulunuyor.
Kırıcı makineden, pişirme sistemlerine, fırınlardan, nem alma ve soslama ekipmanlarına kadar her şey bu üretim sürecine özel olarak tasarlandı. Amacımız çok net. Burada kullandığımız malzeme israf olabilecek atık yemekler. Biz o israfı mamaya, sevgisizliği, merhamete dönüştürmeye çalışıyoruz. Çünkü biz bu şehri sadece yollarıyla, parklarıyla değil, vicdanıyla, merhametiyle, adaletiyle büyütmeyi hedefledik.
Atık yemekleri mamaya dönüştürerek barınağımızdaki ve doğal yaşam alanlarımızdaki sokak hayvanlarımız için günlük mama üretimini kendi bünyemizde sağlıyoruz. Şu an günde yaklaşık 250 kilogram üretim yapılıyor. Hedefimiz bunu ilerleyen dönemde 500 kilograma kadar çıkarabilmek. Bu projede hiçbir kar amacı yok. Burada ürettiğimiz mamalar yalnızca barınağımız da ki ve şehrimizdeki sahipsiz hayvanlarımızın beslenmesi için kullanılacak. Atık yemekleri yeniden değerlendirerek hem israfı önlüyor hem sıfır atık hedefimize katkı sunuyor hem de mama maliyetimizi sıfıra indirmeyi planlıyoruz.” dedi.
“HAYVANLARIN DA YAŞAM HAKLARI VAR”
“Sadece bizlerin değil, bu şehrin sokaklarında sessizce yaşayan canların da yaşam hakkı var. Bununla ilgili üniversitelerimizle iş birliği içerisindeyiz.” diyen Köksal, “AFSÜ ile kısırlaştırmaya yönelik ortak çalışmalar yürütüyoruz. AKÜ ile trafik kazalı ve ileri derece hasta sokak hayvanlarının teşhis ve tedavi işlemlerini de yapılan protokol ile yürütmekteyiz.
Patiköy Mama Üretim Tesisimiz hem çevreye duyarlı hem sosyal belediyecilik anlayışımızın örneklerinden birisidir. Bu projede emeği geçen tüm belediye aileme, veteriner hekimlerimize yürekten teşekkür ediyorum. Bu hizmetimiz bir başlangıç. Şimdi sizlerle devam eden iki projemizi de paylaşmak istiyorum.
Patiköy Doğal Yaşam Alanı ve Patiköy Sahipsiz Hayvan Rehabilitasyon Merkezi. Patiköy Doğal Yaşam alanı hayvan bakım evimizin hemen yanında yer alan 12 bin metrekarelik bir alan. Tamamlandığında yaklaşık 2 bin sokak köpeğimizin barındırılması hedefleniyor. Kulübeler, mamalıklar ve suluklar hazır. Tel örgü çalışmalarımız da tamamlandığında bu alan can dostlarımız için doğayla iç içe bir yaşam alanı haline gelecek. Patiköy Sahipsiz Hayvan Rehabilitasyon Merkezimiz ise yine aynı bölgede 400 metrekarelik alanda planlıyoruz. Sokak hayvanlarının modern, teknolojik ve hijyenik koşullarla teşhis, tedavi ve kısırlaştırma işlemleri yapılabilecek. Fen İşleri Müdürlüğümüz tarafından statik, mekanik ve elektrik projeleri tamamlandı.” diye konuştu.
“AFYON’DA PATİLİ DOSTLARIMIZ YALNIZ DEĞİL”
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne HİBE başvurusu yaptıklarını belirten Köksal, “Hibe başvurumuzu yaptık. İhale sürecine geçiyoruz. Bir yıl sonra faaliyete geçmesini planlıyoruz. Bazı istatistikleri de paylaşmak istiyorum. Barınak kapasitesi 250 adettir.
Mevcut hayvan sayısı bin 100 adet. Doğal yaşam alanı bitişiğindeki oluşacak kapasite sayısı 2 bin adet. Mücavir alanımızdaki sahipsiz hayvan sayısı yaklaşık 500 adet. Kısırlaştırma, teşhis ve tedavi sahiplendirme sayıları 2024 yılı kısırlaştırma sayısı 1949 adet, 2024 yılı teşhis ve tedavi sayısı 1905 adet, 2024 yılı AKÜ ile yapılan protokol kapsamında teşhis ve tedavi sayısı 41 adet 2024 yılı sahiplendirme sayısı 76 adet. 2025 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayı kısırlaştırma sayısı 392 adet. 2025 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayı teşhis ve tedavi sayısı 705 adet. 2025 yılı sahiplendirme sayısı 33 adet. Afyonkarahisar'da kimse yalnız değil. Can dostlarımız da buna dâhil. Patiköy Mama Üretim Tesisimiz Afyonkarahisar'ımıza tüm hemşehrilerimize hayırlı uğurlu olsun.”