Afyon'da En Çok Ne Yetişir?
Afyonkarahisar, yerüstü ve yeraltı zenginlikleriyle Anadolu'nun incisi durumunda. Bu güzel şehirde hangi bitkisel zenginlikler yetişir, hiç merak ettiniz mi?
Afyonkarahisar’da tarımsal üretimde buğday, arpa ve ayçiçeği en önde gelen ürünler arasında yer alırken, haşhaş ve şeker pancarı da endüstri bitkileri kategorisinde önemli bir yere sahip. İlde her yıl yaklaşık 400 bin hektar alanda ekim yapılmakta olup bu arazilerin yüzde 66’sında tahıllar, yüzde 28’inde baklagiller ve yüzde 6’sında sanayi bitkileri yetiştiriliyor.
Afyonkarahisar, Türkiye genelinde buğday üretiminde Konya ve Ankara’nın ardından üçüncü sırada bulunuyor. Hububat arazilerinin yüzde 72’sinde buğday ekimi yapıldığı belirtilirken, Dinar ilçesinde çavdar, Bolvadin’de ise darı üretimi dikkat çekiyor. Ayrıca, sulu tarım yapılan alanlarda mısır ve yulaf da yetiştirilmekte.
İlde 125 bin hektarlık alanda baklagil üretimi yapıldığı ifade edilirken, hayvan yemi olarak kullanılan burçak öne çıkıyor. Sandıklı ilçesi başta olmak üzere nohut, mercimek, fasulye ve bol miktarda patates üretimi gerçekleştiriliyor. Son yıllarda şeker pancarı üretiminde de önemli bir artış yaşandığı kaydedildi.
Afyonkarahisar, haşhaş üretiminde Türkiye’nin en uygun bölgesi olarak öne çıkarken, yetiştirilen haşhaşta yüzde 12 morfin bulunduğu ve bu oranın dünya genelinde en yüksek seviyede olduğu belirtildi. Haşhaşın Afyonkarahisar halkı için çok yönlü bir ürün olduğu, yiyecek, ilaç, yağ ve hayvan yemi olarak kullanıldığı ifade edildi.
Bununla birlikte Afyon’da yetiştirilen kiraz, vişne, elma, armut, kayısı, şeftali ve üzüm gibi meyveler de sofralardaki yerini alır.
Bakmadan Geçme





