• Haberler
  • Gündem
  • Afyon'da Stratejik Yatırımlara Destek Başvurusu 1 Ağustos'ta Başlıyor

Afyon'da Stratejik Yatırımlara Destek Başvurusu 1 Ağustos'ta Başlıyor

Afyonkarahisar'ı ileriye taşıyacak büyük hamlenin destekleri için başvurular 1 Ağustos 2025-30 Eylül 2025 tarihleri arasında alınacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının “Yerel Kalkınma Hamlesi Programı” kapsamında, Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) aracılığıyla Afyonkarahisar’da katma değeri yüksek dört kritik alana yönelik yatırım destek paketi açıklandı.

Program başvuruları, yerelkalkinmahamlesi. sanayi.gov. tr web adresi üzerinden 1 Ağustos 2025 tarihinden itibaren alınacak. Son başvuru zamanı 30 Eylül 2025, saat 18 olarak belirlendi.

Afyonkarahisar’da desteklenecek alanlar ve ayrıntıları şöyle:

Afyon'da Stratejik Yatırımlara Destek Başvurusu 1 Ağustos'ta Başlıyor

GIDA KIVAM ARTTIRICILARI / BİTKİSEL İÇERİKLİ GIDA TAKVİYE ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ

Afyonkarahisar'daki tarımsal üretime bakıldığında yaklaşık 2.000 ton ile haşhaş ilk sırada yer alıyor. Ayrıca ilde 838 ton gül, 612 ton lavanta, 487 ton aspir, 204 ton çörekotu, 163 ton kimyon ve 73 ton kekik üretimi gerçekleştirilmiştir. Afyonkarahisar, Türkiye’deki patates üretiminin yüzde 10,2’sini ve şeker pancarı üretiminin yüzde 4,08’ini gerçekleştiriyor. Bu iki ürün, inülin açısından zengin hindiba ve yer elması gibi bitkilerle aynı özellikler taşıması ve aynı tarımsal teknikler kullanılarak yetiştiriliyor. Türkiye'nin son beş yılda ortalama yıllık inülin ithalat miktarı 520 ton olarak gerçekleştirildi. İnülinin dünya ton başına ortalama ihracat değeri ise 3.189 dolar olarak hesaplanıyor. Bu kapsamda Afyonkarahisar’ın; hem bitkisel içerikli gıda takviye ürünleri üretimi hem de inülinbazlı fonksiyonel gıda yatırımları açısından katma değerli üretim potansiyeli bulunuyor.

Afyon'da Stratejik Yatırımlara Destek Başvurusu 1 Ağustos'ta Başlıyor

YÜKSEK EKONOMİK DEĞERE SAHİP ENDÜSTRİYEL SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ 

2023 yılı verilerine göre Afyonkarahisar'da yıllık 742.578 ton süt üretimi gerçekleştirildi. Üretilmesi planlanan ürünlere yönelik ithalat ve ihracat ortalama ton başı değerleri ise 04.04.10 GTİP kodu (peynir altı suyu tozu) 1.096 dolar; 04.05.10 GTİP Kodu (düşük kolestrollü tereyağı) 5.686 dolar; 35.01.10 GTİP kodu (kazein) 9.664 dolar; 35.01.90 GTİP kodu (kazein türevleri) 12.725 dolar olarak gerçekleşti. Ton başına değerler analiz edildiğinde Afyonkarahisar’da sütün yüksek teknoloji ile işlenip uç ürüne dönüştürülerek katma değerin ve rekabet gücünün artırılması planlanıyor.

MERMER ATIKLARINDAN YAPI MALZEMELERİ ÜRETİMİ 

Afyonkarahisar’da yıllık plaka mermer üretim değeri yaklaşık 12 milyon metrekare olarak hesaplanıyor. Bu üretim miktarı, Türkiye'nin plaka mermer üretiminin yaklaşık %20'sini karşılıyor. Mermer sektöründe yüzde 70 artık oranı ile imalat gerçekleşmekte olup söz konusu artıkların terazzo, kuvars, mozaik vb. katma değerleri ürünlere dönüştürülerek ekonomiyi kazandırılması için yeni yatırımlara ihtiyaç bulunuyor.

Afyon'da Stratejik Yatırımlara Destek Başvurusu 1 Ağustos'ta Başlıyor

JEOTERMAL KAYNAKLAR İLE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 

Yenilenebilir enerji kaynağı olan jeotermal enerjinin daha düşük sıcaklıklarda kullanımı ile ilgili Afyonkarahisar için su ürünleri yetiştiriciliği yeni ve katma değerli bir sektör olarak ön plana çıkıyor. Türkiye’de ilk kez Afyonkarahisar'da jeotermal enerji ile kapalı devre, yeşil üretim ilkesiyle kurulacak su ürünleri yetiştiriciliği tesisi projesi; sürdürülebilir bir jeotermal kaynak kullanımıyla 12 ay boyunca sabit sıcaklıkta karides, mikroalg, sazan, tilapia, Afrika yayın balığı vb. gibi su ürünlerinin üretildiği jeotermalde sektörel çeşitlilik ve üretimde katma değerin sağlanacağı yatırımlar öngörülüyor.

BU YATIRIMLARA SUNULAN TEŞVİKLER

•    Vergi İndirimi: %50 yatırıma katkı oranında (sabit yatırım tutarının%50’si kadar) %60 vergi indirim oranı

•    Nakdi Destek veya Faiz–Kâr Payı Desteği (ikisinden biri tercih edilebilecek):

o    Makine ve Teçhizat için nakdi destek seçildiğinde uygulanacak olan destek oranı ve üst limitleri; yatırım tutarının %15’ini, tutar olarak 240 milyon TL’yi geçmemek üzere makine ve teçhizat harcamalarının %25’ine kadar

o    Faiz veya Kar Payı Desteği seçildiğinde, faiz indirim desteğinde ise sabit yatırım tutarının en fazla %70’ine kadar olan kısmı için ödenen faiz veya kar payınınn, kullanım tarihinde geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 20 puanını geçmemek üzere %40’ına tekabül eden puanı oranında indirim uygulanarak, tutar olarak 240 milyon TL’yi geçmemek üzere yatırım tutarının %20’sine kadar,

•    KDV İstisnası

•    Gümrük Vergisi Muafiyeti

•    Yatırım Yeri Tahsisi

•    8 Yıl Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği(teşvik belgesi kapsamında gerçekleşen yatırımla ilave edilen istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının %50’si Bakanlık bütçesinden karşılanır.)
uygulanır.

YÜKSEK KATMA DEĞERLİ İSTİHDAM ARTACAK

Konu hakkında bir değerlendirmede bulunan Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kutlu Eser, “Afyonkarahisar, sanayi mirası ve genç iş gücüyle Türkiye’nin katma değerli ve teknoloji odaklı büyüme vizyonunda kilit rol oynuyor. Yerel Kalkınma Hamlesi ile sunduğumuz bu destekler, ilin coğrafyası, tabii kaynakları, hizmetler ve sanayi ekosisteminin katma değer oluşturmasını sağlayarak ithalata bağımlı olunan ara mamulleri yerli ve millî imkânlarla üretmeyi, bölgede yüksek katma değerli istihdamı artırmayı hedefliyor. Bu dört stratejik yatırım alanı sayesinde Afyonkarahisar, ileri gıda teknolojileri ve sürdürülebilir jeotermal yatırımlarından mermer artıklarının katma değerli bir şekilde ekonomiye kazandırılmasına kadar geniş bir yelpazede rekabet avantajı kazanacaktır” dedi.

KURUM VE KURULUŞLARIN GÖRÜŞÜ ALINDI

Eser, açıklamasına şöyle devam etti:

“Program kapsamında belirlenen yatırım konuları; illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi, coğrafi potansiyeli, atıl kaynakların değerlendirilmesi, yerel ihtiyaçların karşılanması, bölgede üretimi bulunmayan ancak başarı potansiyeli yüksek sektörlerin geliştirilmesi gibi çok boyutlu kriterler dikkate alınarak oluşturuldu. Ayrıca ileri ve geri bağlantılı sektörlerin desteklenmesi, istihdam yaratma kapasitesi, kümelenme etkisi ve yerel kalkınmaya katkı gibi stratejik ölçütler de göz önünde bulunduruldu. Belirlenen yatırım konularının, Beş Yıllık Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program ve Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı gibi üst politika belgeleriyle uyumlu olması ve bütçeye etkisi açısından Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın, destek mekanizmalarında mükerrerliği önlemek veya etkisiz yatırımlara sebebiyet vermemek adına merkezi kurum ve kuruluşların da görüşü alınarak nihai hale getirildi.”

LİSTE DİNAMİK BİR YAPIYA SAHİP

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kutlu Eser, “Her il için dört yatırım konusunun yer aldığı bu liste, Bakanlık tarafından gerekli görüldüğü durumlarda her yıl Ocak ayında güncellenebilecek şekilde dinamik bir yapıya sahiptir. Yani her yıl ihtiyaç olması halinde ilimizin coğrafi potansiyeli, atıl kaynakların değerlendirilmesi, yerel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik yeni yatırım konularını programa dahil edebileceğiz.

Böylelikle bu teşvik mekanizmasıyla ilimizin, refahına, üretim çeşitliliğine ve istihdamına sürekli katkı sunacağız. Biz de Ajans olarak öncelikle, Ajansımızın sorumluluk bölgesindeki 4 ilde ilgili paydaş ve potansiyel yatırımcılara yönelik gerek yerinde saha ziyaretleri yaparak gerekse bilgilendirme toplantılarıyla programı en ince ayrıntılarına kadar anlatacağız. Program kapsamında yapılacak başvurular için yatırımcılarımızın tüm iş ve işlemlerinde ücretsiz danışmanlık hizmeti sunarak yanlarında olacağız. Türkiye Yüzyılı Hamlesi altında sunulan Yerel Kalkınma Hamlesi Programının ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme