• Haberler
  • Genel
  • Afyon jeotermal platformda örnek – Kocatepe Gazetesi

Afyon jeotermal platformda örnek – Kocatepe Gazetesi

Afyon Jeotermalin mühendislik yapısı olarak 28 kilometrelik mesafede jeotermal suyu getirip şehir ısıtması sağlayan tek şirket olduğunu söyleyen Yusuf Ulutürk, turizm hattı projesinin 3 ay önce İzmir'de yapılan Jeotermal Belediyeler Birliği toplantısında örnek proje seçildiğini açıkladı AFJET A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, İl Genel Meclisi (İGM) üyelerini şirket çalışma ve faaliyetleri hakkında yaptığı sunumla bilgilendirdi. [&hellip]

Afyon jeotermal platformda örnek

Afyon Jeotermalin mühendislik yapısı olarak 28 kilometrelik mesafede jeotermal suyu getirip şehir ısıtması sağlayan tek şirket olduğunu söyleyen Yusuf Ulutürk, turizm hattı projesinin 3 ay önce İzmir’de yapılan Jeotermal Belediyeler Birliği toplantısında örnek proje seçildiğini açıkladı

AFJET A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, İl Genel Meclisi (İGM) üyelerini şirket çalışma ve faaliyetleri hakkında yaptığı sunumla bilgilendirdi.
DOĞRU KULLANIM ESAS
AFJET A.Ş.’nin 2010 yılında yeni bir yapılanmaya girdikten sonra yoğun şekilde jeotermal havza ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Ulutürk, bu çalışmaların yoğun ve doğru şekilde sürdürüldüğünü belirtti. Isınmanın yanı sıra, termal otellere sıcak su sağlamak, seracılık ve çamaşır kurutulabilirliği için jeotermal kaynağın doğru kullanımının esas olduğunu söyleyen Ulutürk; “Şirket olarak kaynağı doğru kullanmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şirketin jeotermal rezervuarın üretimi ve reenjeksiyon kapasitesinin arttırılması ile ilgili 2014 yılı sonuna kadar çalışmaları devam ediyor. Jeotermal rezervuarın düzgün ve uygun şekilde çalıştırılması için gerekli yapılanma sağlandı. Kuyu etrafının çevrili olması, düzgün şekilde inşa edilmesi ve güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor. Yaklaşık 26 adet kuyumuzu bu şeklide yeniledik.” dedi.
YÜZDE DOKSANI REENJEKSİYONA TABİ
AFJET A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, şu anda şirketin 18 adet üretim ve 5 tane gözlem ve 6 tane reenjeksiyon kuyusu bulunduğunu bildirdi. Son açılanla birlikte toplam 30 adet kuyudan yoğun şekilde jeotermal su üretiminin devam ettiğini belirten Ulutürk; “Su sıcaklıklarımız 100 ile 130 derece arasında değişiyor. Yüz derecenin altında olan yerleri termal kullanım alanı olarak değerlendirirken bu sıcaklık derecesinin üzerinde olan jeotermal suları da bölgesel ısıtma ve termal otellere kullanım suyu sağlanmasında kullanıyoruz. Biz şirket olarak saatte 3 bin ton kapasiteye ulaşan kuyu üretimimiz var. Bunun 1800 tonuna yakınını ısıtma alanında kullanıyoruz. Geriye kalan 1200 ton kadarını ise yedek rezervuar olarak bulunduruyoruz. Yüzde 90’a yakınını sisteme tekrar döndürerek reenjeksiyonu sağlıyoruz. Yaklaşık olarak 18 adet üretim kuyusu var. Termal yatak kapasitesi şehrimizde 20 bine ulaşırsa yedek kuyulardaki suları buradaki havuzlarda kullanmak üzere ayırdık.” diye konuştu.
SAHA KONTROLÜ MÜHİM
Beş adet reenjeksiyon kuyusu ile birlikte 5 adet de gözlem kuyusunu bulunduğunu aktaran Yusuf Ulutürk, havza dışında iki kuyunun da şu anda üretime hazır bulunduğunu söyledi. Bu kuyuların bekletildiğini kaydeden Ulutürk; “Bilindiği üzere bir sahanın üretim ve kullanım dengesi çok iyi belirlemek gerekiyor. Bunu belirlerken mutlaka kuyudaki su seviyelerinin çok bilinçli şekilde ölçülmesi, yapılan reenjeksiyon etkilerinin uzun süre gözlenmesi, havzaya etkilerini ARGE çalışması ve diğer çalışmalarla gözleyerek sağlıyoruz. Saha çok iyi şekilde kontrol edilirse uzun yıllar işi götürebiliyor. Biz bunu jeotermalde sürdürülebilirlik diye tabir ediyoruz. Bizde sürdürülebilirlik için elimizden gelen bütün teknik ve teknolojik çalışmaları şu anda kullanıyoruz. İl Özel İdaresi’nin elindeki özellikle AR111 ile 105 sahalarını şirketimiz bünyesine alıp bunu tek elden yönetmeye çalışmasının ana gayesi de budur. Bu tür büyük projelerin altına imza attığınız zaman mutlaka tek elden götürmeniz gerekiyor. Eğer sahada farklı üretim dengelerini bozacak hareketler yapılırsa Allah korusun çok büyük sıkıntılarla karşılaşabiliriz.” şeklinde konuştu.
HAVZA ETKİN ŞEKİLDE KORUNUYOR
Şu anda Afyonkarahisar’ın termal kongre ve termal sempozyumlara gidildiğinde örnek il gösterildiğine vurgu yapan Ulutürk, bunun en büyük nedenini jeotermal bölgesel ısıtmada 15 bin abonenin oluşu ve 1,5 milyon metrekare alanın ısıtılması olarak açıkladı. Termal bölgenin tamamına tek elden su dağıtımının da örnek il gösterilme nedenlerinden olduğunu belirten Ulutürk; “Kullanım sularının temini gibi bu çalışmaların yanı sıra kullanılan suların yüzde 99’unu yer altına reenjekte ediyoruz. Şirket 1996 yılında kurulmuş. 2010 Yılına kadar her yıl birer metre su seviyeleri düşerken 4 yılda su seviyesi 8 metre yükseldi. Bilgilendirme sunumuna araziden direk geldim. Şu anda su seviyesi 9-10 metre civarında normal seviyede seyrediyor. Dokuz metrelik seviye ile kendini yenilemiş, korumuş oluyor. Bu şekildeki üretim değerleri çoğu havzalarda görülmeyecek şekildedir.” ifadelerini kullandı.
HAVZADA TEK ELDEN
DAĞITIM ZORUNLU
Yusuf Ulutürk, Kızıldere sahasında Zorlu’nun kullandığı havzanın geçen yıl havzanın 23 derece soğutulup, yoğun şekilde çekimden dolayı su seviyelerinin düşüp, bazı kuyularında üretimden düştüğünü anlattı. Kızıldere sahasının verdiği suyu keserek kendisini koruma altına almak zorunda kaldığını aktaran Ulutürk; “Biz Allah’a şükür havzayı tek elden dağıtıp yönettiğimiz için böyle bir başarıya imza attık. İnşallah bu çalışma biz ve bizden sonraki arkadaşlar tarafından da yürütülerek bu doğal kaynak uzun yıllar gelecek nesillere ulaştırılır diye düşünüyorum.” dedi.
AFYON JETOTERMAL
MÜHENDİSLİK BAŞARISI
Ulaşabildikleri yere kadar abone çalışması yürüttüklerini kaydeden Yusuf Ulutürk, 3 ay önce 14 bin 777 olan abone sayısının şu anda 15 bin 96 civarında abone değerine ulaştıklarını söyledi. İzmir jeotermalin 20 bin civarında abonesi bulunduğundan söz eden Ulutürk şunları söyledi: “İzmir jeotermalden sonra Afyon ikinci en büyük bölgesel ısıtma sistemine sahiptir. İzmir jeotermal ve benzeri tesislerin işleri daha kolaydır. Bizim 14 kilometre geliş, 14 kilometre gidiş olmak üzere yaklaşık 28 kilometrelik mesafede jeotermal suyu getirip şehir ısıtması sağlayan tek şirket yine mühendislik yapısı olarak yine Afyon Jeotermal’dir. Bu durum mühendislik başarısı olarak çeşitli platformlarda gösteriliyor. İnşallah bu sistem çok uzun yıllar halkımıza yarar getirecek diye düşünüyorum.”
HİZMET ALANI 1 MİLYON
METREKAREYİ BULACAK
AFJET A.Ş.’nin turizm hattı projesinin 3 ay önce İzmir’de yapılan Jeotermal Belediyeler Birliği toplantısında örnek proje olarak seçildiğini belirten Ulutürk, tek elden oteller ve kamu hastanelerinin ısıtılması işini tek yapabilen şirketin Afyon Jeotermal olarak tescillendiğini vurguladı. Özellikle Enerji Komisyonu Başkanı ve diğer yetkililerin kendilerine bu nedenle takdirlerini ilettiklerini bildiren Ulutürk şöyle konuştu: “İnşallah çevre illerde de bu tür doğal kaynakların böyle düzgün projeler yapılarak tek elden dağıtılıp uzun yıllar kullanımı sağlanacaktır. Biz şu anda mevcut otellerde 154 bin 099 metrekarelik bir alanı ısıtıp onlara kullanım suyu sağlıyoruz. Ama bu rakam yapılacak otellerle birlikte 1 milyon metrekareyi bulacak diye tahmin ediyorum. Bu kapasite ve çalışmaya sahibiz. Her otel yatırımcısı gelip bizden böyle bir çalışma istediğinde jeotermal suyu otel ya da tesislere sağlamış oluyoruz.”
İTALYANLARLA ELETRİK
ÇALIŞMASI SÜRÜYOR
2010 Yılında göreve geldiğinde 40 personeli, 4 bin 500 abonesi olan AFJET A.Ş’nin şu anda 15 bin abonesi bulunduğunu kaydeden Ulutürk, yaklaşık 1 milyon metrekarelik bir alanda otel çalışmamsı yürüttüklerini aktardı. Bunlara ek olarak seracılık ve Gazlıgöl havzası ile ilgili çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Ulutürk şu ifadelere yer verdi: “Bu çalışmaları toplam 75 personelle gece gündüz demeden 24 saat çalışılıyor. Personellerimiz bu çalışmayı yürütmeye çalışıyorlar. Her şirket gibi bizimde hedeflerimiz var. Özellikle dünyada ve Türkiye’de jeotermal çalışmalar anlamında biz hep ilkleri yapmak istiyoruz. Ekonomik bir kullanımla her şeyinden yararlanarak ticaret ve istihdama katkı olsun diye 2 megavatlık bir elektrik üretimi düşünüyoruz. Bununla ilgili İtalyanlarla ilgili çalışmamız devam ediyor. Özellikle suyun kimyasal yapısı üzerine çalışmalarımızı yürütüyoruz. Önümüzdeki günlerde bu belli bir noktaya geldiğinde inşallah şirketin kendi ihtiyacı olan iki megavatlık bir üretimi şehrimize kazandırmış olacağız. Böyle bir elektrik üretiminin ekonomik olacağını göstermek, bir demo çalışması olsun istiyoruz. Yoğun şekilde bir çamaşır yıkama ve kurutma çalışmamız var. Termal otellerin böyle bir isteği var.” BURCU AYDIN

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme