• Haberler
  • Gündem
  • Afyon, Jeotermal Seracılıkta Üretim Üssü Olma Yolunda İlerliyor

Afyon, Jeotermal Seracılıkta Üretim Üssü Olma Yolunda İlerliyor

Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Siper, Afyonkarahisar'ın jeotermal seracılık alanında yaptığı atılımları değerlendirdi

Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Siper, İl Genel Meclisi’nin Mayıs ayı toplantılarının 3’üncü birleşiminde, şehrin doğal zenginliği olan jeotermal enerjinin verimli kullanımı ile ilgili açıklama yaptı.

Siper, “İlimiz jeotermal kaynağın etkin ve verimli kullanılmasında ülkemize rol model olacak şekilde ısınma, termal turizm ve jeotermal seracılık olmak üzere önemli bir yol kat etmiş ve son yıllarda özellikle jeotermal seracılık alanında kaynakların verimliliği, hava şartlarının daha uygun olması ve üretim süresinin 10 ay olması, güneş radyan oranları,  üretilen sera ürünü (domates) diğer bölgelere göre yüzde 200 daha fazla ürün elde edilmesinden dolayı gerek Sandıklı bölgesinde gerek ilimiz merkez ve yeni kurulan Çay-Çobanlar-Bolvadin OTB’ye yatırımcıların büyük bir ilgisi ve taleplerini çekmektedir.

Afyon, Jeotermal Seracılıkta Üretim Üssü Olma Yolunda İlerliyor

Örnek verecek olursak Çay-Çobanlar- Bolvadin OTB 1. Etap toplam 3000 dekar olup, tarımsal üretim parsel miktarı toplam 2000-2200 dekar olması planlanmakta olup, şu ana kadar 10 bin dekardan fazla ön talep gelmiş bulunmaktadır.  Bu ön talebin büyük çoğunluğu il dışından gelen yatırımcı kurumsal firmalardan oluşmaktadır” dedi.

“BAHSEDİLEN FİRMAYA TAHSİS YOK, BAŞKA FİRMADAN DEVRALMIŞLAR”

Siper, açıklamasına şöyle devam etti:

“Ayrıca Sandıklı bölgesinde SANJET A.Ş. büyük oranda su yönetimini tek elden yapmakta, Afyon merkezde ise AFJET AŞ. Su yönetimini tek elden yaparak sürdürülebilirlik açısından önemli bir görev yürütmektedir. İlimizde jeotermal sera yatırımı yapan bir firma ile ilgili bir Meclis üyemiz tarafından yapılan Meclis konuşmasında bahsi geçen firma bir kurumsal firmadır. Burada yapılan yatırımlarında Valiliğimiz veya Özel İdareden herhangi bir arazi tahsisi talepleri olmamıştır. Kendileri bir başka firmadan araziyi devralmış ve 170 dönüm sera yatırımını yapmış bulunmaktadırlar. Ayrıca diğer şehirlerde de jeotermal sera yatımları yapmaktadırlar.”

Afyon, Jeotermal Seracılıkta Üretim Üssü Olma Yolunda İlerliyor

“BÜYÜK FİRMALAR TARIMSAL ÜRETİME GİRİYOR”

İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Siper, Organize Tarım Bölgeleri’nin önemine dikkat çekerek “Şu anda ülkemizde jeotermal kaynağa sahip birçok ilimizde Jeotermal Seracılık OTB’ler kurulma çalışmaları başlamış ve devam etmektedir. Buralarda da yatırım talebi daha ziyade büyük ve kurumsal firmalardan gelmektedir. Özellikle pandemi sonrası tarımsal üretime olan talep ve yapılacak yatırımın ölçeği düşünüldüğünde finansman kaynağı, profesyonel yönetim, pazarlama vb. sebeplerle daha ziyade büyük firmaların hızlı bir şekilde tarımsal üretime girdikleri gözlenmektedir.

Bu manada adı geçen firma da diğer firmalar gibi ilimizde sera üretimine ilgi göstermektedir. Çay–Çobanlar–Bolvadin OTB’de ise İl Özel İdaresi olarak kurucu ortak olarak tıpkı Termal Turizmde ülkemizin başkenti olan şehrimizin aynı zamanda Jeotermal Seracılıkta da en önemli üretim üssü olmasını planlamakta ve Valiliğimiz koordinesinde etkin ve koordineli bir şekilde işlemleri yürütmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme