Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon’da 3 bine yakın çiftçinin borcu ertelendi

Bu haberin fotoğrafı yok
Afyon'da 3 bine yakın çiftçinin borcu ertelendi

Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, il genelinde sel, don, dolu gibi doğal afetler nedeniyle mahsulü zarar görüp, gerekli başvuruda bulunan yaklaşık 3 bin çiftçinin borç ödemelerinin ertelendiğini açıkladı

Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, vişne, kiraz, patateste rekolte düşüklüğü ile ürün kalitesinde ki sıkıntının aşırı yağışlardan kaynaklandığını kaydetti.
UZUN SÜRELİ YAĞIŞ ZARAR VERDİ
İl Müdürü Hüseyin Arap, meslek anlamında tarımın en zor zanaatlardan biri olduğunu söyledi. Tarımsal üretimi üzeri açık bir fabrikaya benzeten Arap, Allah’ın takdir etmemesi halinde, teknoloji ne boyutta kullanılırsa kullanılsın üretimde bir takım sıkıntılar yaşandığını söyledi. Üreticinin en uygun tohumu kullanıp, teknolojiyi en üst düzeyde kullanması halinde de doğal afetler karşısında da çaresiz kalınabildiğini belirten Arap; “Bu sene Mayıs ayında yağışların düşme süresi ilk hafta miktarı ile gerçekten belki erkendi ama verimin çok iyi olacağı yönünde bir takım yorumlarda yapmıştık. Yağış süresi ve miktarı daha da uzayıp Haziran ayı sonuna kadar devam edince bu sefer yararından çok zararı oldu” dedi.
İLAÇLAMA ETKİ SAĞLAYAMADI
Yağış süresinin uzaması ile özellikle kiraz ve vişne de rekolteden önce kalite de olumsuzluk yaşandığını kaydeden Hüseyin Arap, ürünlerin iç piyasa da değerlendirilmesinde çiftçilerin umdukların bulamadıklarını söyledi. Patateste çiftçileri, kendilerini üzüp çaresiz bırakan durumun mildiyö hastalığı olduğunu belirten Arap; “Patateste mildiyö hastalığında daha önce kimsenin tecrübesi bulunmuyordu. Bu sene itibariyle çiftçilerimiz daha iyi önlemler alacaklardır. Bizim bu sene ki çaresizliğimiz yağışların, aşırı gitmesi ilaçlanmış arazide olumsuz etkinin ortaya çıkmasıdır. Aynı zamanda ilaçlama yapabilme noktasında da olumsuz etki yaptı. Çünkü özellikle ovada ki arazi tamamen çamurdu. Bu durumda ki arazilere araçla gidip ilaçlama yapılamadı. İlaçlanabilen arazide de gün aşırı yağmur yağdığı için ilacın etkisi de olmadı. Bitki gelişimini sürdüremedi. ” diye konuştu.
ÜRÜN EKİLMEDEN
SİGORTASI YAPILMALI
Geçen yıl Afyonkarahisar genelinde patateste 110 bin dekar alandan 310 bin tona yakın ürün alındığını belirten Hüseyin Arap, bu yıl 150 bin dekar alana patates ekildiğini dile getirdi. Net rakamın hasat sonu belirleneceğini kaydeden Arap; “Bu yıl ki hasatta yüzde 20-30 oranında genel anlamda rekolta olarak düşüş olabilir diye düşünüyoruz. Mildiyo hastalığı ile mücadele de bu yıl ki çaresizliğimiz sürekli yoğun yağıştı. Artık çiftçilerimiz bu konuda tecrübe kazandılar. Kiraz ve vişne de diğer meyvelerde ürün kalitesinin düşüşü de yine doğal afet kapsamındadır. Bunlar sonuç olarak sigorta ile teminat altına alınabilecek, çiftçinin kendi mahsulünü garanti altına alabileceği şeyler. Çiftçilerimizin duyarlı olacağı durum zamanında ürününü ekmeden sigortasını yaptırmalarıdır.” şeklinde konuştu.
DETAYLI
TESPİTLER YAPILDI
Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap ürünlerde ortaya çıkabilecek hastalıklara yönelik yağışların yoğunluk kazanmasıyla uyarılarda bulunduklarını kaydetti.
Sahada ciddi anlamda uygulama içerisine girdiklerini ifade eden Arap şöyle konuştu: “Genel anlamda yüzde 70-80 oranında ilaçlama yapılabildi. Ama yağış bu durumu olumsuz etkiledi. Afet kapsamında yapılan değerlendirme de borç erteleme başvuruları alındı. Çiftçilerimizin mağdur olmamaları noktasında bir yıl borç ertelemesine bu patateste yaşanan olumsuzluğa ilişkin çalışma yapıldı. Biz saha da kimin ne kadar zarar gördüğü ile ilgili hasar tepsit komisyonların çalışma yapıyor. Daha detaylı parsel bazında, kimin ne kadar ekilmiş ürününde ne kadar hasat elde etmesi gerekiyorsa, elde edilen hasat ve bunun yüzde kaça tekabül ettiği tespit edilmektedir.”
GEREKLİ VERİLER ELDE VAR
Detaylı değerlendirmeler sonucu çiftçi mağduriyetini karşılayacak çalışmalar olduğunda ellerinde hazır bilgiler olmasını istediklerinden söz eden Arap şunları söyledi: “Borç erteleme kapsamında çiftçilerimizin mağduriyetlerini giderecek çalışmalar yapılarak borçları ertelenmiştir. Sadece patates değil tüm doğal afetler kapsamında zarar gören ürünler buna dahildir. Hasar Tespit Komisyonları gerekli çalışmaları yaparak çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesini sağladık. Sadece sel afeti ile bin 350 çiftçimizin borç ertelemesini yaptık. Don, dolu v.d. afetlerle ilgili zaman içerisinde ortaya çıkan zararlarla ilgili yapılan borç erteleme başvuruları değerlendirildi. İl genelinde yaklaşık bu sene üç bin çiftçimizin borç ertelemesi yapıldı.” >> Burcu AYDIN’ın haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti