Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon’da ve mermer sektöründe bir ilk: Tureks halka açılıyor

Afyonkarahisar’ın köklü mermer fabrikalarından Tureks Turunç Mermercilik A.Ş. halka arz ediliyor. Tureks A.Ş’nin halka arz edilmesi ile Türkiye’de mermer sektöründe borsaya açılan ilk şirket Tureks olurken Afyonkarahisar’da faaliyet gösterip Borsa’ya giren ilk şirket de Tureks A.Ş. olacak.

Afyonkarahisar’ın köklü mermer fabrikalarından

Tureks Turunç Mermercilik şirketi, Yönetim Kurulu Başkanı Münir Turunç ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Cavit Turunç Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikada düzenledikleri basın toplantısı ile şirketin gelecek planlarını paylaşarak fabrikayı tanıttı.

İHRACATTA İLK 5 İÇİNDE

Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren ve 1987 yılından beri gerek bölgesel gerekse sektörel olarak mermer ihracatında ilk 5 firma arasında yer alan Tureks Turunç Madencilik’in Marble Systems markası ile halka arz yolunda emin adımlarla ilerlediğini, bu zamana kadar yaptığı ve gerektiğinde açıklıkla sektör ile paylaştığı AR-GE yatırımlarının yanı sıra sahip olduğu patentleriyle sektör geçmişindeki önemli kilometre taşlarında imzası bulunan Tureks A.Ş.’nin her geçen yıl başarılarına bir yenisini eklediğini belirten Osman Cavit Turunç, “9 adet işletme ruhsatlı maden sahasıyla, Tureks Turunç Madencilik; 30’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor. 2022 yılında yaklaşık konsolide 63 Milyon USD tutarında ciro elde eden firmanın, 2023 yılının ilk 6 ayında ise konsolide cirosu yaklaşık 35,5 Milyon USD tutarında. 2022 yılının aynı dönemine göre, 2023 yılının ilk yarısında yaşanan % 34 oranındaki büyümesiyle dikkatleri üzerine çeken firmanın ilk yarı FAVÖK tutarı ise 122 milyon 397 bin 573 TL yaptığı yatırımlar ile kendi firmasının yanı sıra sektör paydaşları için de fark yaratan firmamız karlılık oranını da yukarıya taşımaya devam ediyor” dedi.
Turunç, “2022 yılının aynı dönemine oranla net kar değişimi pozitif yönde % 58 olan Tureks Turunç Madencilik, halka arzdan kaynağın yüzde 40’ını işletme sermayesi ihtiyacı için kullanmayı hedefliyor” dedi.


“TUREKS TURUNÇ MADENCİLİK İŞLENMİŞ MERMERDE HEP İLK BEŞ İÇERİSİNDE YER ALDI”
Firmanın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Cavit Turunç, Tureks Turunç Madencilik şirketinin hikayesinin 41 yıl önce başladığını ifade etti. Turunç şöyle konuştu: “1982 yılında Yönetim Kurulu başkanımız Münir Bey Amerika’daki öğreniminin devamında ticaret ile uğramak istiyor ve o zamanki Yönetim Kurulu Başkanımız babam ile istişare ediyorlar. Babamın mermer konusunda bir açıklık olduğu tespitlerinden sonra bu yolculuğa başlıyorlar. Bu yola başladıklarında Afyonkarahisar’da bir veya iki tane mermer fabrikası vardı ve ihraç edilebilecek kalitede nitelikte ve nicelikte ürünler üretilmesi Türkiye’de bile çok zor. Bu zorlukları babamın ticari tecrübesi ve gayretleri ile İtalya’da işlettirmek suretiyle Amerika’daki ilk pazarlamalarımız 1982 başladı. 1982 yılında ilk pazarlamamız başladığı zaman Afyon’daki işletmemiz İsmail Ünal Turunç yani babamın kendi ismi ve ticari kişiliği altında devam ediyor. 1982 yılında Marble Systems esasında kuruluyor. Marble Systems bizim Amerika’daki firmamızın hem ismi hem de bizim bir markamız. Marble Systems Amerika’da bir firma olarak devam ediyor. Tureks olarak 1986 yılında kurumsallaşmanın ilk adımı olarak da anonim şirketi kuruluyor ve Tureks yolculuğuna başlıyor. Amerika’daki ve Türkiye’deki bu senkronizasyon iki ayrı firma olarak geçtiğimiz 3 yıl öncesine kadar aynı şekilde devam etti. 3 yıl önce daha önceden de yapılması gereken firmaların birleşerek bütün çalışmaların Tureks firmasına katılması vasıtası ile Marble Systems artık Türkiye’ye markamız olarak resmi bir şekilde gelmiş oldu. Tureks Turunç Madencilik şirketi 1986 yılında kurumsal bir şirket olmak üzere kuruldu. Tureks’in bir özelliği 1987 yılından beri gerek bölgesel, gerek sektörel, gerekse Türkiye çapında her zaman ihracat rakamları içerisinde özellikle işlenmiş mermerde ilk beş içerisinde yer aldı. Bu bizim için çok gurur duyduğumuz önemli bir kısas. Her zaman birinci olmak, her zaman üçüncü olmaktan ziyade ilk beşin içerisinde yer alabilmek ve bu devamlılığı sürdürebilmek bizim kurumsallığa ne kadar önem verdiğimizi de göstermektedir. Tureks’in önemli yapı taşları var. 1996- 1997’den başlayan sektörün artık patlama noktası dediğimiz zamanlarda AR-GE’leri ile kendisine ait patentleri ile ve trend koyucu olarak başlattığı traverten kullanımı, eskitilmiş traverten gibi çok önemli konularda sektörde her zaman öncü ve lider oldu. 1998-2008 yılları arasındaki gelişmede sektöre çok büyük katkılarımız oldu.”

“HALKA ARZ 17 SENE ÖNCE ALDIĞIMIZ BİR KARARDI”

Marble Systems ile halka arza çıkmak için SPK’dan aldıkları onayın son aşamalarına geldiklerini ifade eden Osman Cavit Turunç, “SPK’dan son onaylarımızı bekliyoruz. En yakın zamanda halka arzımız gerçekleşecek. Halka arza çıkma kararımız bugün veya üç sene önce aldığımız bir karar değil. Bizim on yedi sene önce ailemizin ve şirket yöneticilerimizin hep birlikte almış olduğu bir karar. Bu karara istinaden yaptığımız yatırımların bugün meyvesini yiyoruz. Tureks’in büyük bir firma olması daha geniş coğrafyalarda çalışmasından ziyade daha kurumsal olmasına her zaman öncelik verdik. 2004 yılında ilk ESP dediğimiz bizim hem MRP hem ERP sistemlerini çalıştırabildiğimiz Amerika ve Türkiye’deki satış ve üretimi entegre edebildiğimiz sistemler ile başladı. Biz her zaman kurumsallığa önem verdik. Kurumsallığın en son adımı bir şirketin SPK’da onaylanıp, İstanbul Borsasında kota edilmesi. Bizim için bu önceden belirlediğimiz bir hedefti ve bu hedefimize ulaşmanın gururunu hep beraber yaşayacağız. Sektörü çok önemsiyoruz. Sektörde ne kadar önemli bir oyuncu olduğumuzun bilincindeyiz ve bununla ilgili yaptığımız çalışmalarımız çok fazla. Özellikle Youtube ve benzeri mecralarda sektörde diğer faaliyet gösteren firmalara fayda edeceğini düşündüğümüz bütün önemli AR-Ge’lerimizi gönül rahatlığı ile paylaşabiliyoruz. Sektördeki yerimizi Afyon’un, bu coğrafyanın, mermerin ve ülkemizin değerini gerçekten bilerek o bilinçle çalışmalarımızı devam ediyoruz ve devam edeceğimizi ümit ediyoruz.” dedi.

“HALKA ARZ GELİRİ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE KULLANILACAK”
Halka arzdan elde edilecek geliri nasıl kullanılacaklarını açıklayan Turunç, “Bizim için en önemli konu sadece mermerin yeni kullanım alanlarını bulmak değil, aynı zamanda kaynaklarımızı daha sürdürülebilir şekilde kullanmak. Hatta bu konuda sektörel çözümler tasarlamak. Halka arzla birlikte gelecek kaynağın yüzde 40’ını işletme sermayesi ihtiyacı için kullanılacağız. Yüzde 30’unu ile güneş enerjisi yatırımı ve otomasyon makine sistemleri yatırımı ile pazarlama ağırlıklı yeni yatırımlar adına kullanacağız. Kalan yüzde 30’luk kısmı ise finansal giderlerin azaltılmasında kullanılacak. Yine, özellikle yurt dışında daha fazla satış noktaları, yeni showroomlar ve Amerika’daki yakalamış olduğumuz bin bayi ağına yakın pazarlama sistemini Avrupa, Avusturalya, Güney Afrika gibi bölgelere taşımak için kullanacağız. Borsaya açılmamızın asıl amacı kurduğumuz sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak ve kurumsal yapımızı daha da güçlendirmek. AR-GE yatırımı ise bizim kurum kültürümüzün ana yapı taşlarından biri. 2023 yılında hayata geçirdiğimiz Doğal Şartlarda Mermer Plaka Resimleme Verimliliğinin Sağlanabilmesi projesi de bunlardan bir tanesi. Proje kapsamında kurum ve sektöre sağlanan tasarrufla birlikte sürdürülebilir kalkınma amaçları kapsamında çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına da katkıda bulunuyoruz.”

“MERMER SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE OLARAK İLERLEMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Tureks Turunç Madencilik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Münir Turunç ise, mermerin Türkiye’de üretim ve çalışan olarak çok büyük bir potansiyeli olan bir pazar olduğunu belirtti. Turunç, “Halka arz ile beraber aynı zamanda Tureks olarak her zaman sektörün lideri olarak kendimizi görüyoruz. Bu konuda amacımız bir tek kendi ihracatımızı artırmak değil, aynı zamanda sektörü daha iyi bir duruma getirip katma değer ilave etmek. Türkiye’nin mermer ihracatının büyük bir kısmı blok, işlenmemiş bir şekilde satılıyor. Hem Türkiye’de çalışanlar hem Afyon’da çalışanlara daha fazla fayda getirmesi açısında mermerin işlenmesi ve son ürün haline getirilip katma değerinin yüksek olması bizim hep hedefimizdi. Ama aynı zamanda diğer firmalara da örnek olup, bu konuda Türkiye olarak ilerlemeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.
Konuşmasının ardından basının sorularını yanıtlayan Tureks Turunç Madencilik Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Turunç, Tureks Turunç Madencilik Şirketi ve Marble Systems Şirketlerinin birleştikten sonra oluşturdukları toplam potansiyelin 35 buçuk milyon dolar olduğunu belirtti.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti