Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Afyonkarahisar’a hızlı tren konforu için çaba gösteriyoruz”

Afyonkarahisar’da yapılan 12. Ulaştırma

Afyonkarahisar’da yapılan 12. Ulaştırma Ve Haberleşme Şurası Ortak Akıl Konferansının kapanış programı katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Afyonkarahisar’ı hızlı tren konforu ile buluşturmak için yoğun bir çaba gösterdiklerini söyledi

 

Afyonkarahisar’a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Vali Gökmen Çiçek ile birlikte 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası Ortak Akıl Konferansı’na katıldı.
NG Afyon’da gerçekleştirilen konferansa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Vali Gökmen Çiçek, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, il protokolü, sektör paydaşları, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.
“AFYONKARAHİSAR
HIZLI TREN KONFORU
İLE BULUŞACAK”
Bakan Karaismailoğlu, “3 bin 515 kilometrelik hızlı tren projesi inşaatımız hızla devam ediyor. İnşallah Afyonkarahisarımızı da hızlı tren konforu ile buluşturmak için yoğun bir çaba gösteriyoruz. Demiryollarındaki tüm bu başarılarımızı yine aynı dönemde gelişen yerli ve milli demiryolu endüstrisi ile adeta taçlandırdık. Son olarak Milli Elektrikli Tren Setimizi üreterek tarihi bir başarıya imza attık.” dedi.
“KANAL İSTANBUL PROJESİNİ
6 YILDA BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Afyonkarahisar ev sahipliğinde düzenlenen “12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası Ortak Akıl Konferansı”nın kapanış oturumunda konuştu. Bakan Karaismailoğlu, 19 yıl önce Türkiye’de başlayan ‘yeni ulaşım ve iletişim Çağı’nın daha da hızlanarak yenilenme ve dönüşüm süreciyle devam ettiğini söyledi. Kanal İstanbul Projesi ile ilgili de konuşan Karaismailoğlu, “Kanal İstanbul ihale sürecinin ardından hazırlık çalışmaları yaklaşık 1 yıl sürecek. Yapım inşaatının ise 5 yıl toplamda 6 yıl da bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.
“VERİ ULAŞTIRMADA YARINI TASARLAYACAK VE BUNA UYGUN HEDEFLER KOYACAĞIZ”
Ulaşım ve haberleşme alanlarında bütünsel kalkınma odaklı mobilite, dijitalleşme ve lojistik dinamikleriyle şekillenen iddialı bir sürece işaret eden Bakan Karaismailoğlu, “Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ulaşım ve haberleşme sektörleri başta ekonomi olmak üzere her alandaki gelişmenin ana lokomotifleri olarak 2053 ve 2071’e uzanan yolculukta önemli roller üstlenecekler. Dünya çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Sosyal ve ekonomik değişimler artık neredeyse anlık yaşanıyor. Bu nedenle yeni dönüşüm sürecinde açığa çıkmamış ihtiyaçları planlamalarımıza daha fazla dâhil edeceğiz. Öngörülerimizle, faaliyet alanımız olarak belirlediğimiz ‘insan, yük ve veri ulaştırma ’da yarını tasarlayacak ve buna uygun hedefler koyacağız. Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımız ve Stratejik Planımız doğrultusundaki vizyonumuzla mobilite, dijitalleşme ve lojistik dinamiklerini dikkate alarak yolumuza devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“SORUMLULUĞUMUZ BÜYÜK”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ve ilgili kuruluşlarının hükümetin toplam bütçesinden, 2021 yılı yatırım programı kapsamında yüzde 31 oran ile en büyük payı aldığına dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu şöyle devam etti:
“2021 yılında 44,8 Milyar TL ayrılan ödenek ile ülkemizin ve insanımızın âli menfaatleri doğrultusunda, ulaştırma ve altyapı yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu nedenle sorumluluğumuz büyük, görevimiz yücedir. 2003’ten bugüne; Karayollarımıza 105,1 milyar dolar ayırarak, otoyollar, bölünmüş yollar, köprüler, tüneller, viyadükler, tek yol ve iyileştirme çalışmaları yaptık. Türkiye’yi konforlu ve sürüş güvenliği yüksek yollarla tanıştırırken, ölümlü kaza oranlarını çok ciddi oranda azalttık. Demiryollarımıza 32 milyar dolar yatırım yaparak, YHT projelerimizi hayata geçirdik. Kent içi raylı sistem hatları inşa ettik, yenileme, sinyalizasyon, elektrifikasyon işlerimizi gerçekleştirdik ve demiryolu taşımacılığında iddiamızı artıran lojistik merkezlerini Türkiye’mize kazandırdık. Ülkemizi gerçek anlamda demir ağlarla ördük. Demiryollarını Türkiye’nin stratejik bir gücü hâline dönüştürdük. Havayollarına 15,1 milyar dolar ayırarak, 26 olan havalimanı sayımızı 56’ya yükselttik. Yeni terminal binalarıyla kapasitemizi artırdık. THY dünya markası olurken İstanbul Havalimanı ile dünyanın transit merkezi hâline geldik. Denizyollarında zamanımızın gemilerine uygun limanlar inşa ediyoruz. Yat turizmi kapasitemizi artırmak üzere marinalar, balıkçı barınakları, çekek yerleri yapıyoruz. Tersanelerimizin sayısını artırarak gemi inşa sektöründe iddialı bir ülke hâline geliyoruz.”
“TÜRKİYE’Yİ YENİ BİR
ÇAĞA HAZIRLIYORUZ”
Türkiye’yi haberleşme ve iletişim yetkinlikleri açısından da yeni bir çağa hazırladıklarını vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, “Tüm bilişim, iletişim ve haberleşme alanındaki büyük yatırımlarda olduğu gibi 5G’de de yerli sanayicimizin süreçlere aktif olarak katılımını sağlıyoruz. Temel ilkemiz; önemli oranda yerli ve millî imkânlarla bu geçişi sağlamak.5G projesinde önemli görevler üstlenen 10 firmamızla bir araya gelerek uyumlu bir iş modeli belirledik. Bu amaçla geliştirdiğimiz, ‘Uçtan Uca Yerli ve Millî 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ne TÜBİTAK da destek veriyor.” dedi.
“KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELLERİ TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR”
Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda, merkezi bütçeye yük getirmeden altyapı yatırımlarının hızlı bir şekilde bitirilmesine yardımcı olan Kamu Özel İşbirliği projelerinde önemli yol kat ettiklerini söyledi.
Yap İşlet Devret modeliyle Türkiye’nin öz kaynaklarına yük getirmeden büyük projeleri gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, “Kamu Özel İşbirliği modellerimiz bütün dünyaya örnek teşkil ediyor. Son 20 yılda ulaştırma ve altyapı bütçesinde KÖİ projelerine ayrılan bütçe, genel bütçenin yüzde 22’sini oluşturuyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde sıklıkla başvurulan KÖİ modeli, ulaşım ve altyapı açığını karşılamak için en önemli finansal araçların başında geliyor. Bu modellerle yapılan projelerde özel sektör dinamizmi, kamu deneyimi ve uluslararası finans kuruluşlarının desteği bir araya getirilerek risk paylaşımı yapılmakta, daha hızlı ve verimli proje süreçleri gerçekleştirilmektedir. Projelerin kısa sürede bitirilmesiyle yakıt ve zamandan tasarruf ve ekonomiye ciddi katkılar sağlanmakta.” ifadelerine yer verdi.
“MARMARA LOJİSTİK MERKEZİ
HALİNE DÖNÜŞECEK”
Karaismailoğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Boğaz’ın transit gemi geçiş trafiğini önemli ölçüde azaltması öngörülen Kanal İstanbul; Boğaz kültürünü yeniden canlandırmak, Boğaz’daki kent içi deniz ulaşımını artırmak, Boğaz’daki kirliliğin önüne geçmek, yeni rekreasyon alanları oluşturmak için önemli fırsatlar sunuyor. Kanal İstanbul’un tamamlanmasıyla Marmara Bölgesi; limanları, lojistik bölgeleri, demiryolu bağlantıları, Marmaray’ı ve büyüyen endüstrisiyle, Avrasya’nın ekonomi, finans, ticaret merkezi olacak. İstanbul’un kuzeyi ise; Kanal İstanbul, İstanbul Havalimanı, ticari limanlar, Kuzey Marmara Otoyolu; dahası demiryolu bağlantıları ve lojistik üsleriyle birlikte dünyanın en önemli lojistik merkezi hâline dönüşecek.”
“KANAL İSTANBUL GÜZERGAHI ÜZERİNDE HİÇBİR ORMAN
ARAZİSİ BULUNMUYOR”
Beş alternatif güzergâh arasından belirlenen Kanal İstanbul güzergâhının mevcutta yüzde 78’i su ve su havzası olan bir alandan geçtiğini belirten Bakan Karaismailoğlu, “Bu sayede minimum hafriyat çalışması yapılacak. Hâlihazırda zaten bir suyolu olan Sazlıdere Havzası’nın genişletilerek gemi geçişine hazırlanması projesi olarak gerçekleştirilecek. Kanal İstanbul Projesi ile Sazlıdere Barajı’ndan kaynaklanan su kaynaklarının kaybı, Karamandere, Pirinçci ve Hamzalı Barajları, Melen Sistemi, Yeni Şamlar Barajı, Osmangazi ve Sungurlu Barajları, Kömürköy, Kızılağaç ve Balaban Barajları ile artırılarak geliştirilecek. Kanal İstanbul güzergâhı üzerinde hiçbir orman arazisi de bulunmuyor. Kanal’ın uzunluğu 45 km, taban genişliği minimum 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacak. Kanal’ın üst genişliği ise kot farklılığına uygun bir şekilde tasarlanarak 360-600 metre arasında değişiyor. İhale sürecinin ardından hazırlık çalışmaları yaklaşık 1 yıl sürecek. Yapım inşaatının ise 5 yıl toplamda 6 yıl da bitirmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Karaismailoğlu, konuşmasının sonunda şuranın, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Yerleşkesi’nde 6-8 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleştirileceğini ifade etti.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti