Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Afyon’un kentsel dönüşümü Sulukule gibi başlayıp, Fikirtepe gibi bitebilir”

CHP Genel Başkan Yardımcısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Afyonkarahisar’ın Kentsel Dönüşüm Projesini titizlikle değerlendirdiklerini söyledi. Akın, “Benim Afyonkarahisar’da gördüğüm tablo şu; Sulukule gibi başlayıp Fikirtepe gibi bitebilir” dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal ve Yerel Yönetim Uzmanı Dr. Ali Mert Taşçıer “Afyonkarahisar’da Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm” nasıl olmalı konusuyla ilgili toplantı düzenledi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM AFYON’DA
KANAYAN YARA”
Toplantıda konuşan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar’da kentsel dönüşümün kanayan bir yara olduğunu belirtti.Dairecep, Kasımpaşa, Fakıpaşa Mahalleleri ve Mecidiye Mahallesi’nin bir bölümünü kapsayan Kentsel Dönüşüm Projesi ilan edildiğini söyleyen Köksal, “Afyonkarahisar Belediyesi tarafından şöyle bir söylem geliştirildi. ‘Biz arsa bedelini ödeyeceğiz kalan için borçlanacaksınız.’ Sonrasında bu mahallelerde yaşayan hemşehrilerimiz toplantıya çağırıldı. Açıklanan rayiç bedel Afyonkarahisar’da tabiri caizse kümes bile satın alınamayacak bir bedeldi. Yaptığımız araştırmada Afyon’da o gün için mezarlık fiyatlarının bile bu hemşehrilerime sunulan rayiç bedellerin çok üzerinde olduğunu tespit ettik. Sunulan alternatifte, ‘Borçlanıp bulunduğunuz mahalleden daire alırsanız alın alamıyorsanız gidin Gökçe Mahallesindeki sosyal konutlardan alın. Bu sosyal konutları da size ücret karşılığı vereceğiz.” dediler. Yani insanlarımız hem yerinden yurdundan edilecekhem de üzerine borçlanacaklar. Bu mahallelerimizde yaşayanların yüzde 90’ı borçlanarak ev sahibi olamayacak hemşehrilerimiz. Bu gerçeği Afyonkarahisar Belediye Başkanı da tüm Afyonkarahisar camiası da biliyor” diye konuştu.
“PROJEYİ İPTAL ETSİNLER KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TEMİNATI BENİM”
Verilen mücadele sonucu kentsel dönüşüm projesi ihalesinin iptal edildiğini belirten Köksal, “Çevre ve Şehircilik Bakanı en sonunda Afyon’a gelerek kendince proje bölgesinde ki hemşehrilerimle görüştü. Bakan mahallede çok sayıda kişinin hayır demesi halinde projeyi iptal edeceklerini söyledi. Aynı şeyi Belediye Başkanı Mehmet Zeybek de söyledi. Hemşehrilerimiz hayır demek için kentsel dönüşüm ofisine adeta dilekçelerle akın ettiler. Verdiğiniz sözü tutun. AKP’den rica ediyorum lütfen bu projeyi iptal ediniz. Biz CHP olarak yerel de Afyonkarahisar Belediyesini alacağız. Bizim iktidarımızda kimse mağdur olmadan rantsız şekilde bu projeyi biz vatandaşımıza yapacağız. Kentsel dönüşümü biz yapacağız bunun teminatın benim.” dedi.
“AFYON’DAKİ DÖNÜŞÜM
SULUKELİ GİBİ BAŞLAYIP
FİKİRTEPE GİBİ BİTEBİLİR”
CHP Balıkesir Milletvekili Enerji ve Alt Yapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, şöyle konuştu: “Sayın Genel Başkanımız Afyonkarahisar’daki kentsel dönüşüm projesindeki sıkıntıyı TBMM’de dile getirdi. Büyük bir mücadele var ve bu büyük mücadele hak sahiplerinin mağdur olmaması içindir. Hak sahiplerinin haklarını, hukuklarını, adaleti savunabilmek için çaba gösteriyorlar. Bu vesile ile kendilerine teşekkür ediyorum. Benim Afyonkarahisar’da gördüğüm tablo şu; Sulukule gibi başlayıp Fikirtepe gibi bitebilir. Hatırlanırsa Sulukule İstanbul’un en güzel yerinde oradaki vatandaşlarımızın sosyal konumlarını değiştirmek için, yer değiştirmek için bir çalışma yapıldı. Sonunda Fikirtepe’nin geldiği noktada ortada. Bizler önümüzdeki seçimlerin Millet İttifakı olarak iktidarı olacağımızdan bu konuları zaten sorunun cevabı ve çözümleriyle ortada olacağız. Milletvekili Burcu kardeşimin söylediği gibi aynen bizim iktidarımızda bunları rahatlıkla temizleyeceğiz.”
“KENTSEL DÖNÜŞÜM AFYON’UN TAMAMINI İLGİLENDİRİYOR”
Afyonkarahisar Kentsel Dönüşüm Dayanışma Derneği Başkanı Kanlıca Mahalle Muhtarı Serhat Tugan toplantıda yaptığı konuşmada, kendilerinin hiçbir partinin temsilcisi olmadıklarını ama her partiye açık olduklarını söyledi. Tugan şunları kaydetti: “Kentsel dönüşüm bölgesi büyük bir alanı kapsıyor. Burada her partiden seçmen vardır. Bu kentsel dönüşüm sadece hak sahiplerini ilgilendirmiyor. Afyonkarahisar’ın tamamını ve tüm partileri ilgilendirmektedir.”
HAK SAHİPLERİ TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ
Toplantı katılımcılardan isteyenlere söz verilmesiyle devam etti. Seydi Ahmet Koç Mısri Mahallesi’nde 201 metrekarelik evi olduğunu bir tane de yanında 80 metrekarelik evi bulunduğun söyledi. Koç, “Benim arsam üzerindeki evi dubleks diye geçmişler. Bana 3+1 bir tane ev veriyorlar. Odaları sordum 9 metrekare. 3+1’de 9 metrekare odanın ne işi olur? Yazlıklarda bile 9 metrekare oda yok.” dedi. Semra Şatır adlı hak sahibi kendisinin kentsel dönüşüm mağduru olduğunu, dönüşümün TOKİ tarafından yapılmasını istemediğini TOKİ’nin mağduriyet oluşturacağını, bu alanın imara açılmasını istediklerini kaydetti. Emekli olduğunu belirten Hasan Aydoğdu, 2 bin 500 TL maaş aldığını, sözkonusu projenin yapılması halinde ev ödemesi yapmasının mümkün olamayacağını, borçsuz ev sahibi olmak istediğini belirtti.
“DEVLET MÜLTECİLERE BAKIYOR KENDİ VATANDAŞINA ÜCRETLİ EV VERİYOR?”
Mecidiye Mahalle Muhtarı Deniz Özcan, Mecidiye’nin başlı başına bir bölge olduğunu söyleyerek binaların yüzde 80’nin yeni durumda olduğunu kaydetti. Özcan, “Kentsel dönüşümde kat sayıları neden düşük tutuyorlar? Canlarının istediği yerlerde kat sayıları yüksek tutuluyor. Devletimiz mültecilere kucak açıp onlara bakarken neden kendi vatandaşına ücret ödeterek ev vermek istiyor.” ifadelerini kullandı. Kasımpaşa Mahalle Muhtarı Abdullah Tugan, hak sahipleri olarak öncelikle sözleşme talep ettiklerini dile getirdi. Muhnise Uzan, kentsel dönüşüm adı altında TOKİ’nin kendilerine dayatma yaptığını belirterek, “Seçim zamanı oy istemek için geldiklerinde kendilerine TOKİ’ye gidin diyeceğim.” dedi.
Emekli Rahmi Demiral, yaşanılabilecek bir kentsel dönüşümle ev sahibi olmak istediğini dile getirdi. Zafer Akın, sözkonusu projenin neden vazgeçilmez görüldüğünü sorarak başkaca projeler hazırlanabileceğini sözlerine ekledi. Ayşe Saygılı, Mısri Mahallesi çevresiyle 5 mahallenin hangi kriterlere göre riskli alan ilan edildiğini sordu.
“YEMİNLE SÖYLÜYORUM ZULÜM YAPIYORLAR”
Ömer Koçak, kentsel dönüşüm projesi konusunda ateş püskürdü. Koçak şöyle konuştu: “Çok basit bir şey söyleyeceğim. Bunlar maalesef haksızlıkları hak olarak görüyorlar. Yani yaptıkları zulümde boğulacaklar. Ben yıllarca bu davaya hizmet etmiş bir kardeşinizim. Burada bulunmam da tamamen tesadüfîdir. CHP Milletvekili Burcu Köksal bilir kendisiyle çok tartışmalarımız, konuşmalarımız oldu. Bu davadan asla vazgeçmedim. Ama inanın bu davadan vazgeçtim bir. Bu saatten sonra da hiçbir partiye oy vermeyeceğim. Yeminle söylüyorum zulüm yapıyorlar. Benim beş katlı 80 metrekare yerim var. Ne vereceksiniz diyorum açıklama yok. Altı dükkân komple işyeridir.Benim gözümde orası 500 metrekaredir. Ne vereceksiniz dediğim; ‘Sana iki artı bir iki daire veririz. Dükkân belli değil.’ deniliyor. Ben Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner’le görüştüm. Bana aynen söylediği, ‘Devlet sizin hakkınızı yemez.’ diyor. İhtiyaçsa ben devlete hibe edeyim. Benim sırtımdan birilerine mal verilirse kusura bakmasınlar biz buna müsaade etmeyiz. Yani AK Parti iktidarı zalimlerin zulüm hanesi haline geldi. Ben sadece Afyon’u takip etmiyorum. İstanbul’u takip ediyorum aynısı. Bursa’yı, İzmir’i takip ediyorum aynı mağduriyetler. Yeminle resmen milletin malına konmuşlar. Yok böyle bir şey.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti