Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon’un kültür kompleksi girdiler sağlayacak

18 Mayıs Müzeler Günü
Afyon’un kültür kompleksi girdiler sağlayacak

18 Mayıs Müzeler Günü nedeniyle Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi’nde dün sabah tören düzenlendi. Törenin açılış konuşmasını Müze Müdürü Mevlüt Üyümez yaptı.
TÜRKİYE’DE 1982’DEN
BERİ KUTLANIYOR
Müze Müdürü Mevlit Üyümez, 18 Mayıs tarihinin Uluslar arası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından “Uluslar arası Müzeler Günü” olarak kabul edildiğini belirtti. 18 Mayıs tarihinin tüm dünya da UNESCO tarafından Müzeler Günü olarak kabul edildiğini söyleyen Üyümez; “Türkiye’de de 1982 yılından bu yana Bakanlığımız girişimleriyle her yıl 18 Mayıs Müzeler Günü olarak kutlanmaktadır. Müzeler Gününün amacı; Müzelerin, toplumların gelişimleri üzerinde ki rolünü vurgulamak ve bu yönde kamusal bilincin yaratılmasını teşvik etmektir. 2017 yılında Müzeler Günü teması; ‘Müzeler ve Tartışılan Tarih Müzelerde Konuşulmayanı dile Getirmek’ olarak belirlenmiştir” dedi.
GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI
Müzeler ve ören yerlerinin her zaman insanın ibret almak için uğrak yerlerden birisi olduğunu belirten Üyümez; “Geçmiş kültürleri ve günümüz kültürlerinin birbirleriyle olan ilişkilerini ortaya koymalıyız. İnsanlığın ortak mirası olan Kültür Varlıkları korunduğu mekânlar olarak müzelerimizi yeni neslin yetişmesinde ve toplumların eğitiminde gerektiği gibi kullanmalıyız. Ayet ve hadisler ışığında geçmiş kültürler ve günümüz kültürlerinin birbirleriyle olan ilişkileri ortaya konmaları kültür sürekliliğinin kültür varlıklarını korumada ve anlamada önemi belirtilip, kültür varlıklarının korunup sergilendiği mekânlar olan müzelerin eğitim kurumu olarak faaliyet göstermesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
107 MÜDÜRLÜK
193 MÜZE VAR
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı 107 Müze Müdürlüğü ve bu müdürlüklere bağlı 193 müze bulunduğunu açıklayan Üyümez; “Bunun yanında özel müzeler hızla artmakta olup ülkemizde 230 özel müze bulunmaktadır. İlimizde ise Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bir müze ve 2 özel müze bulunmaktadır. İlimiz eski Tunç, Hitit, Frigya, Lidya, Klasik, Hellen, Roma, Doğu Roma, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı gibi milletlere ev sahipliği yapmıştır. Bu uygarlıkların bıraktığı izler ilimizin her yerine inci taneleri gibi yayılmıştır. Afyonkarahisar Müzesi 50 bine yaklaşan eseri yurdumuzun en önemli bölge müzelerinden birisidir” şeklinde konuştu.
KÜLTÜR KOMPLEKSİ
Mevlüt Üyümez, Akdeniz, Ege ve Anadolu’nun kapısı durumunda olan Afyon’un kültürel turizme hizmet etmek amacıyla çağdaş bir yaklaşımla ele alınan müze ve kültür kompleksi yapım çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Üyümez şöyle konuştu: “Yaklaşık 25 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek müze binasında beş katlı müze, üç katlı büro, üç katlı kafeterya ve konferans salonu ile otopark yer almaktadır. Önümüzdeki yıllarda bitirilmesi planlanan yeni modern müze ve kültür kompleksinin hizmete girmesiyle bölgenin ülkemizin tanıtımına ve ekonomisine girdi sağlayacağı kuşkusuzdur”
KÜLTÜR ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır programda yaptığı konuşmada, 18 Mayıs Müzeler Günü kutlama programı katılımcılarına katılımları nedeniyle teşekkür etti. Kültür ve Turizm Bakanlığının kültür alanında ana aktör olarak kültürün yayılması ve yaşatılması yönünde ciddi çalışmalarda bulunduğunu belirten Tanır, bakanlığın var olan kültürel değerlerin yayılması ve yaşatılması anlamında kazı çalışmaları yaptığını kaydetti. Program halk danslarından örneklerin sunulması ve sergi ziyareti ile tamamlandı. Programda; Vali Yardımcısı Dr. Âdem Uslu, Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır hazır bulundu. >> Burcu AYDIN’ın Haberi