Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon’un neyi meşhur?

Afyon’un Kalesi, mermeri, kaplıcaları, termal suyu, maden suyu, yemekleri, sucuğu, lokumu, kaymağı, patatesi, camileri, kirazı, yolları, dinlenme tesisleri, tarihi konakları, tarihi çarşıları, Mevlevihanesi meşhurdur. Afyonkarahisar’ın şehitlikleri, abide ve anıtları da meşhurdur.

Afyon'un Kalesi, mermeri, kaplıcaları,

Afyonkarahisar’ın birbirinden meşhur ürünleri, mekanları ve simgeleri meşhurdur.

Afyon’un neyi meşhur dediğimizde bu sorunun alanını iyi belirlemek gerekir.

Afyon’un Kalesi, mermeri, kaplıcaları, termal suyu, maden suyu, yemekleri, sucuğu, lokumu, kaymağı, patatesi, camileri, kirazı, yolları, dinlenme tesisleri, tarihi konakları, tarihi çarşıları, Mevlevihanesi meşhurdur.

Afyon’un neyi meşhur sorusuna cevap verebilmek için bu sorunun neyle ilgili sorulduğunu bilmek gerekir. Biz yine de “Afyon’un neyi meşhur” sorusuna değişik alanlardan cevap vermeye çalışalım.

Afyonkarahisar’ın şehitlikleri, abide ve anıtları da meşhurdur.

Afyon'un neyi meşhur

Afyon Kalesi

Tarihi Karahisar Kalesi ile ilgili olarak detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz:

Afyon’da gezilecek yerler

Afyon Kaymağı
Afyon’da tatlıların üzenine konulan ve genellikle kahvaltılarda da sunulan olan Afyon Kaymağı, manda ve inek sütünden üretilmektedir. Afyon Kaymağı; ayrıca satın almak isteyenler içi kendine has yuvarlak ve plastik kutularda satışa sunulmaktadır.
Afyon Lokumu
Tarihi Türk lezzetlerinden biri de tür Afyon Lokumudur. Kaymaklı, bademli, fındıklı, cevizli ve çikolatalı gibi çeşitleri vardır. Önlerinde uzun kuyruklar oluşturan lokumcular halkımız tarafından tercih edilmektedir.
Afyon Bükmesi
Haşhaşlı ve mercimekli olarak yapılan bir börek türüdür. Afyon Bükmesi, çıtır çıtır lezzeti ile Afyon’da tadına varılması gereken aperatiflerdendir. Afyon’da dileyenler için yöresel vişne kompostosu ile servis edilmektedir. Patatesli si de sevilerek tüketilir

Afyon'un neyi meşhur

Afyon Sucuğu
Afyon, ülkemizde sucuk denildiğinde akla ilk şehirdir. Afyon sucuğu doğal ve katkısız olması nedeniyle yağlı ve yumuşak bir yapıya sahip eşsiz bir lezzettir. Afyon Sucuğu, Afyon’a gelindiğinde tadına bakılması gereken lezzetlerdendir. Ayrıca dünyada ve ülkemizde sucuk döner yapılan ilk şehirdir.
Çullama Köfte
Kıyma, bulgur ve yumurta ile yapılan Çullama Köfte, yoğurt ve çeşitli baharatlar ile servis edilir. Afyon’a gelenlerin denemesi gereken lezzetlerden birisidir.
Zürbiye
Zürbiye, Afyon’da evlerde en çok pişirilen yemeklerinden biridir. Diğer bir ismiyle ”soğan yemeği” olarak da bilinir. Zürbiye; kuşbaşı et ve soğan ile hazırlanan çeşnili bir yemektir.
Haşhaş Tatlısı
Haşhaş Tatlısı, Afyon’un beğenilen lezzetlerindendir. Tatlı; bulgur, haşhaş, süt ve şekerin karışımı ile hazırlanır. Kaymak ile sunulan tatlı, yolu Afyon’a düşenlerin tadına bakmadı gereken lezzetlerden biridir.
Sakala çarpan Çorbası
Bol vitaminli, kış hastalıklarına şifa olan ve tadına doyum olmayan Afyon’a has bir çorbadır.
Afyon Keşkeği
Afyon Keşkeği, fırında güveç içerisinde yapılan ve içene buğday, nohut ve kemikli kırmızı ve yahut beyaz et katılarak yapılan lezzetli bir yemektir. Afyon’un yöresel mutfağının sevilen ve tercih edilen bir yemeğidir. Pul biler ve erimiş sıcak tereyağı ile servis edilir.
Paçık
Paçık, paça etinden yapılan, bir tür yoğurtlu çorbasıdır.
İlibada Sarması
Afyon’un en meşhur yöresel yemeklerinden İlibada Sarması, yörede labada otu olarak anılan, fakat pazıya benzeyen bir tür yaprak ile sarılmaktadır. Labadaların içi, bulgur veya buğday ile yapılan iç harç ile doldurulur ve ince ince sarılır. Yemek hazır olduktan sonra yoğurt ve salçalı sos ile servis edilir. İlibada Sarması, Afyon’a uğrayan ziyaretçilerin mutlaka tatması gereken bir lezzettir.
Emirdağ Güveci
Emirdağ Güveci, Afyon’un Emirdağ ilçesinin önde gelen lezzetlerindendir. Kırmızı et, patlıcan, domates, soğan ve kırmızı-yeşil biber ile hazırlanmaktadır. Ziyaretçilerin bu lezzeti tatmak için Emirdağ’a kadar gitmesine gerek olmaksızın Afyon’un merkezinde yer alan restoranlarda kolaylıkla bulabilecekleri bir yemektir.
Kuzu Tandır
Afyon’un meşhur lezzetlerinden olan kuzu tandır, ziyaretçilerin tercih ettikleri yemeklerin içinden başı çekmektedir.

Ekmek Kadayıfı
Ekmek kadayıfı tarihi Türk mutfağının en önemli tatlılarındandır, şüphesiz ekmek kadayıfı denildiğinde akıllara gelen ilk şehir Afyonkarahisar oluyor. Vişneli ekmek kadayıfı meşhur Afyon kaymağıyla birlikte sunulur.

Afyon’dan Hediyelik Ne Alınır?
Tarihi bir geçmişe sahip olan Afyon şehrimiz, tarihi ve doğal güzellikleri ile her yıl yerli yabancı binlerce turisti kendisine çekmektedir. Afyon gezisini bitiren turistler, geldikleri yerlere dönerken kendileri ya da sevdikleri için Afyon şehrinden hatıra olarak kalacak türlü türlü hediyelik eşya alabilmektedir.
Kaymak, Sucuk ve Lokum
Yakınlarınıza Afyon lezzetlerini tattırmak için bu lezzetleri götürebilirsiniz. Afyon sucuğu ve kaymağı, uzun yola uygun şekilde paketlerde hazırlanarak turistlere sunulur. Eğer yiyecek hediye almak sizin tercihiniz ise şehir merkezinde bulunan yerel dükkanlarda alışveriş yapabilirsiniz.

Patatesli köy ekmeği ve hamur işlerinden de alabilirsiniz.

Bayat Kök Boyalı Kilim
Afyon’un Bayat ilçesinde Doğadan toplanan bazı bitki kökleri ile hazırlanan boyalarla renklendirilmiş ipler, üstatların ellerinde kilime dönüşür. Kilimlerin kök boyalı diye anılmasının nedeni budur. Bu özel kilimleri hediye olarak almak istiyorsanız, Afyon merkezine yakın Bayat ilçesini ziyaret etmeniz gerekir.

Afyon’da neresi gezilir

Bu sorunun cevabını buradan bulabilirsiniz:

Afyon’da gezilecek yerler

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti