Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ahmet Kaya Olayı Nedir?

Ahmet Kaya, Türk müziğinin önemli isimlerinden biridir. 1957 yılında Malatya’da doğan Ahmet Kaya, “protest müzik” içerikli şarkılarıyla tanınır

Ahmet Kaya, Türk müziğinin

Müzik kariyerine 1980’lerin başında başlayan Kaya, birçok albüm ve şarkıya imza atmıştır. Ancak, 1999 yılında yaşanan bir olay, hem Ahmet Kaya’nın hem de Türkiye’nin müzik ve siyaset alanlarında önemli tartışmalara neden olmuştur.

1999 yılında, Ahmet Kaya, düzenlenen bir ödül töreninde Kürtçe şarkı yaptığını, bu şarkıyı yayınlayacak televizyon ve radyoların olduğunu; bu şarkının yayınlanmaması hâlinde halka hesap verileceğini iddia eder. Bu çıkış, Türkiye’de o dönemde terörle mücadele sürecinin yoğun olduğu bir zamanda geldiği için büyük yankı uyandırdı. Ahmet Kaya, ödül töreninde yaptığı konuşmanın ardından salondan büyük tepkiler aldı ve bir kısmı salonu terk etti. Bu olay, Türkiye’de Kürt meselesi, milliyetçilik ve özgürlükler konularında tartışmalara yol açtı.

28 Şubat döneminin siyasi atmosferindeki gerginlik nedeniyle, Ahmet Kaya Fransa’ya gitti; Türkiye’ye dönemedi. 16 Kasım 2000 tarihinde, Paris’te henüz 43 yaşındayken kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.