• Haberler
  • Genel
  • Aile hekimliği 11 Ekim'de başlıyor Aile fotoğrafında aile hekimi için yer ayırın

Aile hekimliği 11 Ekim'de başlıyor Aile fotoğrafında aile hekimi için yer ayırın

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, aile hekimliği uygulamasının 11 Ekim Pazartesi günü başlayacağını açıkladı. Dr. Yemenici, aileden biri olacak olan aile hekimleir için aile fotoğrafında bir yer ayrılması tavsiyesinde bulunurken aile hekimliği uygulamasına geçilecek olan Pazartesi günü 670 bin kişinin aile hekimine kavuşacağını söyledi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, aile hekimliği uygulamasının 11 Ekim Pazartesi günü başlayacağını açıkladı. Dr. Yemenici, aileden biri olacak olan aile hekimleir için aile fotoğrafında bir yer ayrılması tavsiyesinde bulunurken aile hekimliği uygulamasına geçilecek olan Pazartesi günü 670 bin kişinin aile hekimine kavuşacağını söyledi. Yemenici, ilk etapta bazı adaptasyon sorunları yaşanabileceğini, İl Sağlık Müdürlüğü ve yakında bakanlığın sitesinden kişilerin vatandaşlık numaralarını ilgili butona yazarak başvuracakları aile hekimini bulabileceklerini bildirdi

3 bin 484 kişiye bir hekim
11 Ekim 2010 tarihi itibariyle uygulanmaya başlayacak olan Aile Hekimliği uygulaması hakkında İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici bilgiler verdi. Aile hekimliğine 2005 yılından beri Türkiye genelinde bir geçiş sürecinin var olduğunu söyleyen Dr. Yemenici, Afyonkarahisar’ın yaklaşık 8 ille birlikte 11 Ekim Pazartesi günü aile hekimliği uygulamasına geçiş yapacağını aktardı. Söz konusu takvimi Sağlık Bakanlığı’nın belirleyerek hangi illerin hangi ayda bu uygulamaya başlayacaklarını planladığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici; “Yaklaşık 192 hekim aile hekimi olarak göreve başlayacak. Bunların yanına da 192 adet ebe, hemşire ya da sağlık memuru verilecek. Kendileri anlaşarak göreve başlayacaklar ya da biz görevlendirme şeklinde ekip oluşturacağız. Bir aile hekimi biriminde bir hekim artı bir ebe, hemşire ya da sağlık memuru oluyor. Bu bir ekip oluyor bir aile hekimliği biriminin ekibi oluyor. Biz ilimizdeki hekim sayısını dikkate alarak 192 sayısını belirledik. Çünkü bizim diğer hizmetlerimizde var. Bunlar 112 hizmetleri olmak üzere hekim gerekiyor. Hastane acil servislerine hekim lazım, ayrıca toplum sağlığı merkezi dediğimiz aile hekimlerinin yönetmelikle yapmayacakları işleri yapan bir kesim olan toplum sağlığı merkezlerine de hekim lazım. Bunu göz önüne alarak bakanlığımızın emirleri doğrultusunda ilimizi ortalama 3 bin 484 kişiye bir hekim düşecek şekilde planlama yapıldı. Genel olarak bakıldığında bu sayı yüksek olmakla beraber Türkiye’deki diğer illerdeki uygulamalar göz önüne alındığında 3 bin 5 yüz kişiye bir hekim, sağlık memuru, ebe hemşirenin çok rahatlıkla hizmet verildiği görülmektedir. İdeal olan hasta sayısı 2 bin 5 yüz hastaya bir hekimdir. Bakanlığımız bu hususta çalışmalar yapmakta fakat Türkiye de hekim açığı vardır. Hem pratisyon hem de uzman hekim anlamında. Önümüzdeki yıllarda hekim açığımız kapandıkça bu sayının 2 bin 5 yüz hastaya bir hekim düşecek şe-kilde olması planlanmaktadır.” dedi. 
Hizmet ayağa götürülecek
Bir pratisyen hekimin sene kaybı olmadan normal şartlarda en az 6 yılda yetiştiğini bu eğitim sürecine uzmanlık eğitiminin de eklendiğinde bu dönemin 10 yılı bulduğunu hatırlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, şu anda pratisyen hekimlerin aile uzmanı olduklarını 2017’den sonra pratisyen hekimlerin aile hekimi olamayacaklarını aile hekimi uzmanlığı almış olanların aile hekimi olabileceklerine temas etti. Yemenici; “Türkiye gelecek 15 yıl içerisinde 2 bin 5 yüz hastaya bir aile hekimi düşecek planlamanın gayreti içindedir. Ortalamada 3 bin 500 kişi de doktor arkadaşlar ve sağlık personeli arkadaşlarımız için sorun olmamaktadır. Koruyucu hizmet dediğimiz aşa yapılaması gebe ve bebek takibi, fenül ketonori takibi hizmet içi eğitimler gibi eğitimleri yapıyorlar. Tedavi edici hekimlikte de kronik hastalarımızın bakımı söz konusu. Televizyonlarda da izlendi. 2011 yılından itibaren artık yatalak olup evinden gelemeyecek olanların ayağına da bizler gideceğiz. Sağlık hizmeti sunacağız. 444’lü bir hat oluşturuluyor. Aile hekimi kendi bölgesinde kendi bölgesinde bulunan bu durumdaki hastaların ayağına giderek evde bakım hizmetini vermiş olacak. Aile hekimliğine genel olarak baktığımızda bu tamamen ayağa götürülen bir hizmet şeklinde götürülecek. Köylerde olup da bağlı olduğu aile hekimine gelmeyenlerin aile hekimleri belirli günler belirleyerek orada muhtarlıklar aracılığıyla duyararak o kişilerin ayağına gidip o hizmeti de vermiş olacaklar. Mobil eczane uygulamamız da şu anda mevcut. Aile hekimleri köylere kırsal kesime gittiklerinde bir eczacı arkadaşla giderek yazılı reçeteleri alıp tekrar düzenleme çalışmaları da devam ediyor. Amacımız 2011 yılından sonra bunu bütün ile yaymak.” diye konuştu.
Aile hekimliği sistemi ile herkesin bağlı olduğu ve kime hangi hekimin baktığı bir sistemin oluşacağından söz eden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 11 Ekim Pazartesi gününden itibaren herkesin bağlı olduğu hekime giderek sağlık hizmeti alacağını ifade etti. Aile hekiminin hasta kişiler ve sağlam kişileri takip noktasında sorumluluk sahibi olduğuna değinen Dr. Yemenici; “Aile hekimliği hem birincil hem de ikincil korumayı kapsar. Temel sağlık hizmetlerinin verilmesi anlamındadır. Kişiler o aile hekimine zimmetli olmuş oluyorlar. Yani bir hamileye, bir çocuğa hangi hekimin, hangi ebenin bakacağı net olacak. İşin özünde söz konusu sağlık ekibi bakımıyla yükümlü olduğu nüfusun sorumluluğunu taşıyacak. Kronik hastalığı olan bir kişi de sürekli aynı hekimle muhatap olduğundan kendi hastalığının seyri ve tedavisi konusunda daha makul bir yaklaşım içerisinde olacak. Bu sistemde bir kişiye bağlanırken eski sistemde istenilen yere gidiliyordu. İcabında değişik hizmet ve tedaviler sunulabiliyor. Türkiye’de bu uygulamaya geçen 62 adet il var. O illerde yaşayan vatandaşlar son derece memnun. Aile fotoğrafınızda aile hekimine bir yer ayırın diyoruz. Sevk zinciri uygulaması şu anda başlatılmayacak. Vatandaşlarımız istedikleri hasta-neye direk gitme hakkına sahipler. Önümüzdeki yıllarda sevk zinciri uygulaması oturtulacak. Orada aile hekiminiz sevk etmeden bir hastaneye gidildiğinde muayene ücretinin yüzde 40 ya da 50’nin hasta tarafından karşılanması söz konusu olacak. Şu anda böyle bir durum söz konusu değil vatandaşlarımız istedikleri hastaneye gidebilirler. Aile hekimliği uygulamasına geçtiğimizde 670 bin kişinin aile hekimi olacak. İlk etapta bazı adaptasyon sorunları yaşanabilir. Sağlık ocağı sisteminden aile hekimliği sistemi değişikliğine gidiliyor. Sağlık Müdürlüğümüzün ve yakında bakanlığımızın sitesinden kişiler vatandaşlık numaralarını ilgili butona yazarak başvuracakları aile hekimini bulacaklardır.”şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme