Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AK Gençler Açba ve Ürün ile dış politikayı değerlendirdi

Bu haberin fotoğrafı yok
AK Gençler Açba ve Ürün ile dış politikayı değerlendirdi

Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar İl Gençlik Kolları Yürütme Kurulu, TBMM’de AK Parti Milletvekilleri Sait Açba ve Halil Ürün ile bir araya geldi

Ankara temasları kapsamında Açba ve Ürün ile bir toplantı yapan İl Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Uslu başkanlığındaki heyet toplantıda Türk dış politikası ile ilgili fikir alışverişinde bulundular.
Toplantıda bir soru üzerine açıklamalarda bulunan Açba, Fransa Senatosu’nda kabul edilen ve Ermeni soykırımı yoktur demenin suç olmasını sağlayan yasal düzenlemeye ilişkin görüşlerini bildirdi. Açba, Avrupa’da son yıllarda yükselen bir ırkçılık olduğunu belirterek, aynı zamanda üyesi olduğu AB-Türkiye Karma Parlamentosu’nda bir süre sonra gerçekleştirilecek olan “AB’de yükselen ırkçılık” başlıklı bir toplantıda konunun irdeleneceğini söyledi.
Açba, “Fransız Senatosu’nda kabul edilen bu yasa bir seçim atraksiyonudur. Fransa’da 500 bin kadar Ermeni kökenli Fransız vatandaşı bulunuyor. Sarkozy’nin bu kesimin oylarını alabilmesi için yaptığı bir atraksiyondur bu” dedi.
Açba, Fransa Senatosu’nda kabul edilen Ermeni yasası ile ilgili olarak bir geri adım atılmasının tek yolunun yaklaşık 60 sena-törden oluşan Fransız Senatosu’ndaki sena-törlerin Anayasa Mahkemesi’ne gidilmesi olduğunu belirterek, bu konuda bir girişimde bulunulmasının beklendiğini ifade etti.
“Fransa ile ilişkilerimiz büyük ölçüde etkilenmez”
Fransa ile Türkiye arasında yıllardır süregelen ticari, sosyal ve kültürel ilişkiler olduğunu kaydeden Açba, söz konusu yasanın iki ülke arasındaki ithalat ve ihracat başta olmak üzere ticari ilişkilere çok büyük zarar vermeyeceğini düşündüğünü söyledi.
Açba, şöyle konuştu:
“Baktığınız zaman iki ülke arasındaki ilişkiler gerçekten uzun ve köklü bir geçmişe sahiptir. Söz konusu yasanın geçmesi iki ülke için de iyi olmamıştır. Baktığınız zaman Türkiye’nin ticari ilişki içinde olduğu ülkelerin başında Fransa gelmektedir. Aynı şekilde Türkiye’ye bir yılda en ziyaret eden yabancı milletler arasında Fransızlar da yer almaktadır. İki ülke arasındaki temeli yıllara dayanan ekonomik ilişkilerin etkileneceğine inanmı-yorum.”
Türkiye’nin Ermeni yasasına ilişkin gerekli tüm tepkileri demokratik bir biçimde verdiğini dile getiren Açba, bu noktada yapılması gerekenlerin diplomasi anlamında tam olarak yerine getirildiğini ifade etti.
“Fransa’daki Türklerin oy hakkı olsaydı tablo değiştirdi”
Milletvekili Ürün ise Ermeni yasasının Fransız Senatosu’nda kabul edilmesinin esas nedeninin seçimlerde Sarkozy’nin Ermeni kökenli vatandaşların oyunu almak olduğunu belirterek, yapılanın çirkin bir seçim yatırımı olduğunu söyledi.
Ürün, şunları kaydetti:
“Burada esas önemli olan Fransa’da yaşayan Ermeni kökenli vatandaş kadar, Türk vatandaşı vardır. 500 bin Ermeni kökenli vatandaşın Fransa’da yaşadığı söylenmektedir. Fransa’da yaşayan Ermeni kökenli Fransız kadar da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşamaktadır. Fakat buradaki en önemli nokta Fransa’da yaşayan Türklerin Fransız vatandaşlığına geçmemiş olması nedeniyle Fransa’daki seçimlerde oy kullanamıyor olmalarıdır. Maalesef Fransa’da oy hakkı olmayan Türk vatandaşlarının da etkili bir biçimde herhangi bir lobi faaliyeti yürütmeleri mümkün değildir. Bu nedenle AB’de yaşayan tüm vatandaşlarımızın hızlı bir biçimde yaşadıkları ülkenin vatandaşlıklarını alarak oy hakkına sahip olmaları gerekmektedir. Bu noktada Türkiye Cumhuriyeti Kanunları çifte vatandaşlığa imkân tanımasına rağmen, özellikle Avrupa’da bazı ülkelerin kanunlarının Türkler açısından çifte vatandaşlığa imkân tanımaması nedeniyle bu ülkelerdeki insanlarımız hukuken çifte vatandaş olamamaktadırlar. Yurtdışında yasayan Türk vatandaşlarının bulundukları ülkelerin vatandaşlıklarını kazanmasını destekleyen Türkiye, bu amaçla ‘mavi kart’ (eski adı ve rengiyle ‘pembe kart’) uygulamasını başlatmıştır. Bu kartı alan vatandaşlarımız seçme ve seçilme hakkı hariç olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tüm haklarından yararlanabilmektedir ki bu konuda ilgili kurumumuz Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’dır.”
Ürün, konuşmasında AK Parti gençlik kollarının Türk dış politikasına ilişkin konulara kayıtsız kalmaması ve tartışması nedeniyle de AK Parti Afyonkarahisar İl Gençlik Kolları Yürütme Kurulu mensupları teşekkür etti.
Yaklaşık 1 saat süren toplantıya Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba ile AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Uslu ve Yürütme Kurulu katıldı. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti