Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akıl sahibi mümin ahiret gününe hazırlanmalı

Bu haberin fotoğrafı yok
Akıl sahibi mümin ahiret gününe hazırlanmalı

AKÜ İslami İlimler Fakültesi Yardımcı Doçent Dr. Mücteba Altındaş, “Ahirete İmanın Hayata Yansıtılabilmesi” konulu sunumunda akıl sahibi müminlerin ahiret gününe hazırlanması gerektiği gerçeğine temas etti

Ensar Vakfı’nca organize edilen Ramazan’da İkindi Sohbetlerinin 14. gün konuğu olan AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nden Yardımcı Doçent Dr. Mücteba Altındaş, “Ahirete İmanın Hayata Yansıtılabilmesi” konusunda konuştu. Programın sunumunu Ensar Vakfı Şube Başkanı İbrahim Durgut yaptı. Mimarlar Odası Başkanı Süleyman Bircan tarafından Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulunuldu.
İNSANLAR İKİ RENGE BÜRÜNECEK
AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nden Yardımcı Doçent Dr. Mücteba Altındaş, ahiret konusunun İslam’ın en temel inanç esasları içerisinde yer aldığını kaydetti.
Allah’a imandan sonra ahirete imanın Kur’an-ı Kerim de sıkça vurgulandığını belirten Altındaş; “Allah’a imandan sonra ahirete imanın Kur’an-ı Kerimin sıkça vurgulamış olduğu en temel iman rukünlerinden bir tanesidir. Allah’a ve arkasından ahiret gününe iman eden müminlerden bahsedilir. Kısacası Allah’a imanı değerli hale getirecek olan şey; Ahirette bütün insanların karşılaşacakları ve bütün insanların karşılarında bulacakları nihai gerçekler ve hakikatlerdir. Nihai gerçekler malumunuz olduğu üzere ahiret aleminde iki temel gerçeğimiz var. Aslında insanlar iki renge bürünmüş durumdadırlar. Bu nedir? Cennet hayatı ile sonsuz bir hayatı Cenab-ı Hakk bizlere lütfedecek ya da kaybedenlerden ve hüsrana uğrayanlardan olursak ki Cenab-ı Hakk göstermesin sonsuz hayatı eziyet ve ızdırap içerisinde geçirecek insanlardan bahsedilmektedir.” dedi.
KIYAMETTE HÜSRANA
DÜŞÜRME YA RABBİ!
Ahiretin iman esasları içerisine alınmasının, kulların sonsuz hayatlarını kurtaracak en önemli hasletlerden biri olduğuna değinen Yardımcı Doçent Dr. Mücteba Altındaş, bazı ayetlere göz atıldığında Allah’ın kullarına uyanık ve şuurlu olma tavsiyesinde bulunduğunu söyledi.
Allah Resulü Peygamber Efendimizin (SAV) akıllı insanın kim olduğunu izah ettiğini aktaran Altındaş; “Akıllı insanın nasıl olup, nelere dikkat edeceği hem ayeti kerimeler hem de hadis-i şeriflerde anlatılmıştır. Malum olduğu üzere Hz. İbrahim Cenab-ı Hakk’a şöyle dua ediyor; ‘Ya Rabbi kıyamet gününde beni mahzun eyleme. Beni hüzünlendirme. Üzüntüye düşen, hüsrana düşen bu sonsuz hayatı kaybeden insanlar içerisinde olmayayım.’ Aslında bu hepimizin duasıdır. Hz. İbrahim hepimize çağlar öncesinden hepimize önemli bir mesaj veriyor. Güzel bir duayı da bizlere öğretmiş oluyor. ‘Ya Rabbi, yarın bizleri huzurunda mahcup eyleme. Üzülenlerden ve kaybedenlerden olmayalım.’ Çünkü ahiret gününde ifade ettiğimiz üzere iki renk var. Ayeti kerimeler de buyrulduğu üzere; ‘O gün yüzler vardır. Nur ve aydınlık içerisindedir. Rablerine koşalar nimet sevincini hissedeler. Bütün insanlar onlara imrenir, bütün insanlar onların nurundan ve aydınlığından istifade etmeye çalışır. Ama öyle yüzler vardır ki, kabirlerinden kalktıkları zaman hüsran ve toz toprak içerisinde ve kas kara kesilmiş olarak yüzlerinde zerre kadar nur ve aydınlık olmadan mahşer, hesap meydanına gelecekler.’ Cenab-ı Hakk böyle bir sona düşmekten hepimizi muhafaza eylesin.” diye konuştu.
ZERRE KUŞKU VE ENDİŞE YOK
Tüm insanlığın sahip olacağı iki rengi Kur’an-ı Kerimin bildirdiğini dile getiren Yardımcı Doçent Dr. Mücteba Altındaş, bu renklerin siyah ve beyaz olup üçüncü bir rengin olmayacağını kaydetti. Ahirete imanın mümin için önemli bir rükun olduğunu vurgulayan Altındaş; “Ahirete iman mümin için çok büyük şeyler ifade eder. Mümine hayatı boyunca yön veren en temel iman esaslarından bir tanesidir. Çünkü görmediğimiz bir varlığa iman ediyoruz. Görmediğimiz bir güne iman ediyoruz. Ama görmediğimiz varlığın ve görmediğimiz o günün geleceğinden zerer kadar kuşkumuz ve endişemiz yok. Buna kalben mutmain olmuşuz. Kalbi olarak gerçek manada iman etmişiz. Cenab-ı Hakk, ‘Yarın kendiniz için yarına şimdiden birşeyler hazırlamaya ve göndermeye gayret edin.’ buyurmuştur. Bu minvalde yüzlerce ayeti kerimeyi görmemiz mümkündür.” şeklinde konuştu.
DİNİMİZ ÖNCE AKLA SONRA
GÖNÜL VE VİCDANA DAYANIR
Görülmeyen bir varlığa ve görülmeyen bir güne iman etme noktasında ahiret konusunun önem arz ettiğine işaret eden Yardımcı Doçent Dr. Mücteba Altındaş, tüm hayata, hal ve hareketlere yön verecek en temel espriye dikka çekti. Altındaş; “Yarın öyle bir gün gelecek ki kıyametten sonra Cenab-ı Hakk’ın huzuruna herkesin toplanacak. Çünkü Yüce Yaratıcı öyle söz verdi. İnşallah cennet nimetleri içerisinde Cenab-ı Hakk’ın cemali ile müşerref olacağız. Buna inanıyor ve iman ediyoruz. Rabbimizi görmeyi arzu ediyoruz. Hz. Musa dünya hayatında Cenab-ı Hakk’ı görmeyi istemişti. Duasını zikrettiğimiz Hz. İbrahim dünya hayatında yaratılmanın yeniden dirilmenin nasıl olacağını merak etmiş ve Cenab-ı Hakk’tan bunu arzu etmişti. Peygamber olmalarına rağmen bu iki Yüce Peygamber, aslında bize şunu öğretmektedir. Sahip olduğumuz İslam dini esas itibariyle aklımıza, arkasından gönlümüze ve vicdanımıza dayanıyor.” ifadelerine yer verdi. >> Burcu AYDIN’ın haberi