AKÜ'de Deprem Gerçeği Konuşuldu
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Psikoloji Kulübü, AKÜ Sosyoloji Kulübü ve İnşaat Mühendisliği Kulübü işbirliğinde 'Deprem Gerçeği Karşısında Birey ve Toplum' temalı panel düzenlendi.
AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak’ın moderatörlüğünü yaptığı panel, Erdal Akar Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Etkinliğe, akademik personel ve öğrenciler katıldı.
“TEKNİK BİRÇOK KONUNUN, SOSYOLOJİK VE PSİKOLOJİK BOYUTU VAR”
Prof. Dr. Hüseyin Koçak, tarafından yapılan açış konuşmasında; teknik diye tanımlanan birçok konunun, sosyolojik ve psikolojik bir boyutunun da olduğunu belirtti. Koçak, “Deprem sonrası sosyolojik ve psikolojik boyutlar, çoğu zaman ihmal ediliyor. Konuya sadece bir mühendislik açısından yaklaşıldığı zaman konu, eksik kalıyor.” dedi.
“BUGÜNKÜ TEKNOLOJİYLE DEPREMİ ÖNCEDEN BİLMEK MÜMKÜN DEĞİL”
AKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Gücek, dünya genelinde yılda; 500 bin, Türkiye de ise 25 bin depremin meydana geldiği bilgisini verdi. Gücek, “Deprem teması altında yapılan etkinlikler, yalnızca teknik anlamda değil aynı zamanda farkındalık oluşturmak açısından da oldukça önemli.” dedi. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkat çeken Gücek, “Son 100 yılda 7,0 ve üzeri şiddetinde yaklaşık 16 deprem meydana gelmiş. Depremin ne zaman olacağını bilmenin afete hazırlık anlamında hiçbir kıymeti yok. Bugünkü teknolojiyle depremi önceden bilmek mümkün değil. Bu yüzden afet bilinci oluşturmak ve depreme dayanıklı şehirler kurmak en önemli önceliğimiz olmalı.” diye konuştu.
“PAROLAMIZ DAİMA HAZIR PROJESİNİ BAŞLATTIK”
Anafartalar Anadolu Lisesi Öğretmeni Dr. Ercan Akar ise Türkiye’nin sivil savunma konusunda, tarihsel yapısından kaynaklanan önemli bir deneyime sahip olduğunu belirtti. Sivil toplum ve kamu arasındaki iş birliklerine değinen Akar, “Bu doğrultuda ‘Parolamız Daima Hazır Projesi’ni hazırladık. Projemiz ile hem afet öncesi hazırlıkları hem de afet sonrası çalışmaları ele almayı düşünüyoruz. Proje bittikten sonra da projede yer alan kişilerin faaliyetlerine sivil olarak devam edeceklerini ön görüyoruz.” diye konuştu.
“DEPREM FİZİKSEL VE RUHSAL BİR ENKAZ BIRAKIR”
AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aylin Saltürk, depremin psikolojik boyutları hakkında konuştu. Saltürk, depremin, yalnızca bir doğa olayı olmadığını, aynı zamanda iç dünyada bir kırılma anı olduğunu vurguladı. Depremin hem fiziksel hem ruhsal bir enkaz bıraktığını ifade eden Saltürk, “Deprem insanın güvenlik algısını ve hatta hayatın anlamına dair kurduğu bütün yapıyı sarsar. Yalnızca afetzedelerin değil, toplumun kolektif belleğinin de bir parçasıdır.” dedi.
Panel, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.
Bakmadan Geçme





