AKÜ İBBF'nin 99'uncu Yılına Özel Seminer
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)ve Fen Edebiyat Fakültesi iş birliğinde '99. Yıl TÜİK' semineri gerçekleştirildi.
Sabri Bektöre Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminere; AKÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak, TÜİK Manisa Bölge Müdürü Selçuk Direkçi, İİBF Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Hale Fulya Kaya, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Erdinç Dündar ve Dr. Öğretim Üyesi Hülya Kaymak, TÜİK Sosyal Araştırmalar Grup Müdürü Ahmet Murat Şen, Ekonomik Araştırmalar Grup Müdürü Mehmet Kamacı, Bilgi İşlem ve İletişim Takım Sorumlusu Anıl Feyza Ekşi ile birlikte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“FAKÜLTEMİZ, TR33 BÖLGESİNDE EN ESKİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU”
Seminerin açış konuşmasını yapan İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş, İİBF’nin 50. yılını kutladığını belirterek, “1974 yılında Afyon Maliye Muhasebe Yüksekokulu olarak kurulan Fakültemiz, TR33 Bölgesinde en eski yükseköğretim kurumudur. Bölgesel kalkınma ile ilgili geçen 50 yılda Fakültemiz bünyesinde yaklaşık 300’e yakın tez ve makale çalışması yapılmış. Hatta en son yayınlanan Bölgesel Sürdürülebilir Kalkınma odaklı dergimizin özel sayısı var. Aslında bu bölgedeki paydaşlarla etkinlik yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün aramızda Yönetim Bilişim Sistemleri ve İktisat Bölümü var. Fen Edebiyat Fakültesinden de Matematik, İstatistik, Felsefe ve Sosyoloji Bölümlerinden öğrenciler var.” dedi.
“YÖNETİMİN 3 AYAĞI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”
Yöneticilik hakkında açıklamalarda bulunan Demirtaş, karar alma süreçlerine, verilerin önemine değinerek şunları kaydetti: “Ben 1 yıldır dekanlık yapıyorum. Aslında temelde yönetimin 3 ayağı olduğunu düşünüyoruz. Bunlardan birisi ilke ve kural bazlı olmaktır. Mevzuatlar, stratejik planlar var. Mevzuatı yapmak, planlamak daha kolay bir alandır. İkinci konu ise veriye dayalı karar almanız gerekiyor. Üçüncü konu da katılımı sağlamanızı gerekiyor. Katılım için de resmi mekanizmalar var. Bunların sadece resmi kurullardan ibaret olmaması gerekiyor. Gönüllü katılımın da sağlanması gerekiyor. Kurulların sağlıklı raporlar hazırlayabilmesi ya da sağlıklı kararlar alabilmesi için de verinin iyi hazırlanmış olması gerekiyor. Bütün kamu kurumlarında sağlıklı karar almanın temelinde verinin güvenilirliği var. Veriyi toplama biçiminiz önemli. Bir adım sonrası da verinin raporlanması ve yorumlanması meselesi var. Günümüzde kamudaki yöneticilerin sırtında veriyi yorumlamak gibi bir yük var. Bunu sistemin kendisinin yapması gerekiyor. Yönetim bilişimci arkadaşlar bunun için önemli. Kurdukları düzenin aslında veriyi de yorumlaması gerekiyor. Yöneticinin karar alırken çok küçük pay alması gerekiyor. O da bu, toplanan geniş veri ile aslında gerçeklik arasında bir bağ var; o bağ ne kadar kuvvetli buna karar vermesi gerekiyor. Değilse veri olmadığında bu doğru yorumlanmadığında birçok karışıklık oluyor.”
“TR33 BÖLGESİNDEN SORUMLUYUZ”
Açış konuşmasının ardından sunumlara geçildi. TÜİK Manisa Bölge Müdürü Selçuk Direkçi yaptığı sunumda Manisa Bölge Müdürlüğü olarak TR33 Bölgesindeki Manisa, Uşak, Kütahya ve Afyonkarahisar’dan sorumlu olduklarını ifade etti. Toplumların geleceğini görebilmesi ve planlayabilmesi için istatistik verilerinin son derece önem arz ettiğini söyleyen Direkçi, “İstatistikler karar alıcılar için ulusal ve uluslararası boyutta güvenilir yol göstericilerdir. İstatistik kurumları ülkenin ve dinamiklerin ihtiyaç duyduğu bilgilerin topluma aktarılmasını sağladığı için önemlidir. İstatistik kurumları dünyadaki gelişmeleri devamlı izleyen ve bu gelişmelere paralel olarak atılım yapan, değişen ve gelişen kurumlardır. Türkiye İstatistik Kurumunun teşkilat yapısı ana çatıda Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı ve İstatistik Konseyi olmak üzere iki yapıdan oluşuyor. İstatistik Kurumu Başkanlığımız da merkez ve taşra olmak üzere iki yapıdan oluşuyor.” ifadelerini kullandı.
“HANE HALKI İŞ GÜCÜ İSTATİSTİĞİ İÇİN 10 BİN 560 HANE İLE GÖRÜŞÜLDÜ”
TÜİK Sosyal Araştırmalar Grup Müdürü Ahmet Murat Şen ise TÜİK Manisa Bölge Müdürlüğünde yapılan çalışmalardan bahsederek, “Sosyal araştırmalar grubu hane halkı iş gücü istatistikleri takımı, hane halkı bütçe istatistikleri takımı, kısa dönem sosyal araştırmalar ve yıllık sosyal araştırmalar takımı olmak üzere 4 takımdan oluşmaktadır. Birçok çalışmayı haftalık, aylık, dönemsel ve yıllık olarak yürütmekteyiz. Veri derleme yöntemlerimizde de çeşitlilik gözükmektedir. ALO 124 ve yüz yüze bilgisayar destekli veri derlemesi yapıyoruz. Manisa Bölge Müdürlüğü olarak yıllık hane halkı iş gücü istatistiği için 10 bin 560 hane ile görüşme yapıyoruz. Anket uygulama aşamalarında anket gerçekleştireceğimiz hanelerin örneklemini belirliyoruz. Bölgelere gönderiyoruz.” diye konuştu.
“TÜFE VERİSİNİ AÇIKLIYORUZ”
Ekonomik Araştırmalar Grup Müdürü Mehmet Kamacı da Ekonomik Araştırmaları Grup Müdürlüğünde tarım, iş-çevre ve fiyat istatistikleri takımı olmak üzere 3 takım ile çalışmalar yapıldığını söyledi. Kamacı, “Biz anketlerimizi web üzerinden genelde işletmelerden veri derleme yöntemi ile yapıyoruz. Her işletmenin kullanıcı adı ve giriş şifreleri oluyor ve TÜİK üzerinden anketlerimize bağlanıp veri girişi yapıyorlar. Bunun dışında ALO 124 çağrı merkezi ve yüz yüze veri derliyoruz. Tarım İstatistikleri Takımımız tarım ile ilgili her türlü araştırmaları yapıyorlar. İş Çevre İstatistikleri Takımımız ise kamu hizmeti ve tarımsal faaliyetler dışında kalan diğer sektörlere ait ekonomik verileri derliyor. Fiyat istatistikleri takımımızda her ay açıklanan TÜFE verisini açıklıyor.” şeklinde konuştu.
“ÇOK GENİŞ YELPAZEDE VERİ ÜRETİLİYOR”
Bilgi İşlem ve İletişim Takım Sorumlusu Anıl Feyza Ekşi ise TÜİK’in resmi web sayfasını tanıtarak istenilen verilere nasıl ulaşılabileceğini anlattı. Ekşi, “TÜİK, Türkiye’nin resmi istatistik ofisi olduğunu ifade etti. Ekşi, “1926 yılından bu yana ülkemizde sosyal, ekonomik ve demografik yapısı ile ilgili detaylı bilgileri toplar, analiz eder ve kamuoyu ile paylaşır. İşsizlik oranlarından doğum istatistiklerine kadar göç verilerinden yaşam memnuniyetine kadar çok geniş yelpazede veri üretiyoruz.” dedi. Seminer, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.