Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKÜ Öğrencileri Kuşları Doğal Ortamda Gözlemledi

AKÜ Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, KOSKS 2024 etkinliğinde, Eber Gölü, Karamık ve Karakuyu Sazlıklarında kuş sayımlarını gönüllü öğrencilerle birlikte yaptıklarını belirtti. Erişmiş, “Öğrencilerimiz etkinlik kapsamında göllerdeki kuşları  dürbün ve teleskop ile gözlemleme imkânı buldu.” dedi.

AKÜ Doğa Koruma Biyoizlem

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 5. Bölge Müdürlü ve Afyonkarahisar İl Müdürlüğünün imzaladığı protokol kapsamında AKÜ öğrencileri “Kış Ortası Su Kuşu Sayımı (KOSKS 2024)” etkinliğine katıldı.

Eber Gölü, Karamık ve Karakuyu Sazlıklarında gerçekleştirilen etkinlikle ilgili bilgiler veren Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, “Kış Ortası Kuş Sayımı” etkinliğinin Uluslararası Su Kuşu Sayımlarının (USS) bir parçası olduğunu belirterek, etkinliğin Uluslararası Sulakalan Kurumu (Wetlands International) tarafından organize edilen küresel bir sayım organizasyonu olduğunu kaydetti. Erişmiş, “Bu kapsamda, her yıl Batı Palearktik ve Güneybatı Asya’da 20 bin alanın kış ortasında sayımı yapılıyor. Su kuşu sayımları, genel olarak alanlar ve türler bazında su kuşu popülasyonlarının, kısa ve uzun vadede gösterdikleri eğilimleri ortaya koymayı amaçlıyor. Bu sayımlarla, türlerin kış aylarındaki dağılımı belirleniyor ve elde edilen veriler ışığında tespit edilen alanlar korunuyor” dedi. Erişmiş, şunları kaydetti: “Her yıl KOSK sayımları, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu 15 Ocak- 15 Şubat tarihleri arasında yapılmaktadır. Ülkemizde sayımlar; DKMP Bölge Müdürlükleri, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları arasında imzalanan protokoller kapsamında gerçekleştirilmekte olup, bu yıl Merkez Müdürlüğü olarak DKMP Bölge Müdürlüğümüz ve Afyonkarahisar İl Müdürlüğü öncülüğünde Eber Gölü, Karamık ve Karakuyu Sazlıklarında kuş sayımlarını gönüllü öğrencilerimizle gerçekleştirdik. Kuşları neden kış ortasında saymamız gerektiğini, sulak alanların önemini, kuraklığın nasıl etkiler doğurabileceği konularında üniversite öğrencilerimize yerinde bilgiler aktardık. Öğrencilerimiz etkinlik kapsamında aynı zamanda göllerdeki kuşları  dürbün ve teleskop ile gözlemleme imkânı buldu.” ​

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti