AKÜ Rektörü Karakaş: 180 Bin Mezunumuz Ve 1100 Akademik Personelimizle Güçlüyüz
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Tvnet'te Tercih Rehberi programına katıldı. Karakaş, AKÜ'nün güçlü bir üniversite olduğunu belirtti
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Tvnet’te Tercih Rehberi programında Afyonkarahisar’ı ve AKÜ’yü izleyenlere tanıttı. Rektör Karakaş, “Bugüne kadar 180 bin mezun vererek rüştünü ispat etmiş bir üniversite. Köklü bir üniversite. Şu an bünyemizde 3 enstitü, 13 fakülte, 14 meslek yüksekokulu, 29 uygulama araştırma merkezi, yine 30 civarında laboratuvar bulunan belli kurumsal çerçevesini tanımlamış belli alanlarda temayüz etmiş bir üniversite. Üniversitemizin kapasitesini, Afyonkarahisar'ın ve bölgenin kapasitesini dikkate alarak bazı alanları öne çıkarmak istedik. Bu doğrultuda veteriner hayvancılık öncelikli alanlarımızdan birisi, turizm öncelikli alanlarımızdan birisi, bir diğer de mühendislikler. Belli alanlarda tabii yoğunlaşan mühendislikler.
Afyonkarahisar'ın potansiyelini, bölgenin potansiyelini dikkate alarak Afyonkarahisar hayvancılık tarım konusunda öne çıkan bir şehir. Kırmızı et üretiminde kanatlı yumurta borsasının olduğu bir şehir Afyonkarahisar. Dolayısıyla biz bu alanda ciddi atılımlar yaptık. Fakültemizin, veteriner fakültemizin bünyesinde bir araştırma hastanesi, eğitim araştırma hastanesi kurduk. Şu anda Türkiye'nin en donanımlı hayvan hastanesi Afyonkarahisar'da hem çiftlik hayvanları hem pet hayvanlarının kliniklerinin bulunduğu bir hastane.
Yine bunun yanında önümüzdeki dönemde hayvancılık araştırma enstitüsüne dönüşecek olan bir eğitim araştırma uygulama çiftliğimiz var. Orada Tarım Bakanlığı ile birlikte çok ciddi bir ıslah çalışması yapıyoruz. Hem küçükbaşta hem büyükbaşta manda türünde. Ama aynı zamanda eğitim amaçlı da kullanıyoruz. Yine bizim deney hayvanlar araştırma merkezimiz yani veteriner fakültesini tamamlayan bütün unsurlar şu anda var. Avrupa Veterinerler Birliği'ne üyeliğimiz var. Akredite olma sürecimiz de devam ediyor” dedi.
“9 PİLOT ÜNİVERSİTEDEN BİRİYİZ”
Rektör Prof. Dr. Karakaş, açıklamasına şöyle devam etti:
“Afyonkarahisar yine bir turizm şehri. 30 bin yatak kapasitesini aştı. Onun üzerinde 5 yıldızlı oteli var. Dolayısıyla bu kapasiteye paralel olarak biz turizm fakültesini kurduk. Üç bölümümüz var. Turizm rehberliği, turizm işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları bölümümüz. Afyonkarahisar, aynı zamanda UNESCO'nun yaratıcı şehirler ağı içerisinde gastronomi şehri tescilli. Türkiye'de üç gastronomi şehri var. Hatay, Antep ve üçüncüsü Afyon.
Dolayısıyla gastronomi ve mutfak sanatları da çok önemli diye düşündük. Oraya da ciddi bir Yatırım yaptık ve Turizm Fakültemizin bütün bölümleri Turak Akreditasyon Kuruluşu'na akredite. Ve her üç bölümümüzün de TH logosu var. Ve aynı zamanda YÖK'ün Turizm Bakanlığı ile yapmış olduğu protokol kapsamında 9 pilot üniversiteden birisi seçildik. Şu anda dördüncü bir bölüm olarak Gastronomi ve Turizm İşletmeciliği Yönetimi isimli bir bölüm kuruluyor.
Tamamen yabancı dilde eğitim verecek. Üçüncü yabancı dil eğitimi de olan bir bölüm geliyor. Bu sene öğrenciyi alacağız. Otuz kontenjanımız var. Diğer öncelikli alanımız mühendislik alanında. Özellikle maden mühendisi Afyon, Mermer'in başkenti olarak da biliniyor. Dolayısıyla maden mühendisi, jeotermal kaynakların oldukça çeşitli olduğu ve çeşitli alanlarda kullanıldığı bir şehir Afyonkarahisar. Jeoloji ve jeotermal araştırma uygulama merkezimiz şu anda Türkiye'nin hemen her bölgesinde araştırma yapabilecek kapasiteye sahip. Dolayısıyla gıda mühendisi aynı şekilde. Bunu destekleyici laboratuvarlar kurduk. Dolayısıyla bu alanları da öncelikli alan olarak belirledik. Ama tabii ki diğer alanlarda özellikle eğitim ve araştırma noktasında kaliteyi artırıcı önlemleri alarak çıtamızı yükseltmeye devam ediyoruz.
Mesela hukuk fakültemiz var. Bu sene geçtiğimiz yıl biliyorsunuz ilk defa hukuk mesleğine giriş sınavı yapıldı. HGMS diye bildiğimiz. Ve orada biz bütün hukuk fakülteleri içerisinde yedinci sıradayız. Başarı anlamında. Bunun grafikleri de ortaya çıktı, yayınlandı. Dolayısıyla diğer alanlarımızda da hem eğitimi hem araştırmayı hem de kültürel ve sosyal alanları geliştirme gayreti içerisindeyiz. Ama dediğim gibi bazı alanları öne çıkardık. Çünkü potansiyelimiz ona uygun, akademik yapımız ona uygun, afyonun yapısı ona uygun. Bu alanlarda iddialı durumdayız.”
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin akreditasyon konusuna önem verdiğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Karakaş, “Akreditasyon konusu önemli. Şu açıdan önemli. Bir defa kalite güvencesi sağlayan bir anlayış, bir konsept akreditasyon. Akreditasyonun birkaç ayağı var. Ulusal çapta birim akreditasyonları var. Kurumlar var her alanda.
Onlara başvuruyorsunuz. Bir süreç var. Süreç sonrasında sizin eksiklerinizi tespit ediyorlar. Güçlü yönlerinizi tespit ediyorlar ve size bir yön çiziyorlar ve onun sonucunda da sizi akredite ediyorlar ya da etmiyorlar. Bu bir disiplin sağlıyor. Hem günceli takip etme anlamında disiplin sağlıyor hem de kalite güvencesi temin ediyor. Akredite olduktan sonra ne avantaj sağlıyor?
Kalite güvencesinin yanında iş dünyasında tanrılığınızı, güvenirliğinizi artırıyor. Güncel gelişmeleri takip etmenizi sağlıyor ama en önemlisi Türkiye Yeterlikler Çerçevesi logosu dediğimiz logoyu almanızı temin ediyor. Akredite olmamış kurumlar TH logosuna başvuramıyor. Türkiye Yeterlikler Çerçevesi Meslek Yeterlikler Kurumu tarafından veriliyor. TH logosu ne anlama geliyor? TH logosu aldığınız zaman diplomanız Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli sayılıyor. Gücü artıyor, diplomanızın gücü artıyor. Karşılığı var mühendislik ve teknoloji fakültelerine değindik” ifadelerine yer verdi.
AKÜ ULUSLARARASILAŞIYOR
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, değerlendirmelerine şöyle devam etti:
“Şu an itibariyle bu 1100 akademik personelle birlikte güçlü bir akademik kadroyuz. Bu akademik kadromuzun içerisinde 11 bilim adamımız dünyanın en etkili bilim insanları arasına girdi. Bu sayı daha önce 7 idi, 9'a çıkardık 11 oldu. Her sene artıyor. Ama bunun yanında tabii ki uluslararasılaşma çok önemli bir trend üniversiteler için. Bütün dünyada artık biliyorsunuz demografik mobilite dediğimiz sınırlar aşan hareketlilik çok yoğun. Ama üniversiteler kurumsal düzeyde bu ilişkiyi kurmak durumunda.
Biz de Uluslararasılaşma Koordinatörlüğü'nü ihdas ettik. Oraya bir koordinatör atardık, bir komisyon kurduk. Uluslararasılaşmanın bütün ayaklarına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz açısından Uluslararasılaşmanın en önemli ayağı Erasmus biliyorsunuz. O alanda mümkün olan en yüksek hibeyi almaya gayret ediyoruz ki şu anda Türkiye'de staj, Erasmus Plus staj hareketliği kapsamında en fazla konsorsiyum anlaşması olan üniversitelerden birisiyiz. Hatta birinciydik, son şeyi tam bilmiyorum hangi noktadayız ama on tane konsorsiyumumuz var.
Beşini biz yürütüyoruz, beşine de ortağız. Her sene bu konsorsiyumların bütçesinden öğrencilerimizi staja gönderiyoruz. Son 3 yıl içerisinde 600 öğrencimizi Erasmus Plus'la eğitime göndermişiz. Ayrıca eğitim artı staj söz konusu. Dolayısıyla burada da öğrencilerimize imkanları zorlayarak uluslararası çalışmada öğrencinin deneyimini artırma noktasında, uluslararası deneyim kazanma noktasında gayretle çalışıyoruz. Bu sayıyı her sene katlayarak artırıyoruz. Bilgisayar ve bilgisayar mühendisliği fakültemizi açacağız. Onu da YÖK’le görüştük. Önümüzdeki yıl için onu planlıyoruz. Ama bu sene yine bu trendin bir devamı olarak bir uzaktan eğitim meslek yüksek okulumuz vardı.
Oradaki bölümleri bilişim teknolojileri meslek yüksek okuluna dönüştürdük. Orada yeni programlar açtık. Şu anda ilk defa öğrenci alacağımız programlar. Aynı zamanda biz YÖK'ün başlatmış olduğu yine bu dijitalleşme kapsamındaki dönüşüm programları içerisinde yapay zeka dönüşümüne dahil olduk. Ama bunun yanında tarımda dijital dönüşüme de dahil olduk. Özellikle bizim Sandıklı ilçemiz tarım açısından oldukça potansiyeli yüksek bir ilçedir. Oradaki meslek yüksek okulumuzu tarımda dijital dönüşüm programına dahil ettik. Orada akıllı seracılık programını açtık.”