Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKÜ’lü öğrencilere “Matem-i Hatem” anlatıldı

AKÜ’lü öğrencilere “Matem-i Hatem” anlatıldı
AKÜ'lü öğrencilere "Matem-i Hatem" anlatıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Matem-i Hatem (Kerb u Bela)” konulu panel,ANS Kampüsü 2. Eğitim Binası Erdal Akar Konferans Salonunda gerçekleştirildi

Başkanlığını AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güler’in yaptığı panele Yrd. Doç. Dr. Selim Kaya, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Balık ve Arş. Grv. Hasan Hüseyin Güneş konuşmacı olarak katıldı.
“CİDDİ TARTIŞMALARA NEDEN OLDU”
Doç. Dr. Güler, Hz. Muhammed’in vefatından sonra tartışılmayan ama özellikle Hz. Osman’ın hilafeti sonrasında başlayan hilafet tartışmalarının İslam’ın inanç esaslarına yönelik ciddi tartışmalara neden olduğunu belirterek, “Hz. Ali’nin hilafeti döneminde, Hz. Ali’nin hilafetini belli bir gerekçeyle kabul etmeyen Emevilerin ortaya çıkması ve ardından Muaviye bin Ebu Süfyan’ın hilafeti ele alması, bununla birlikte Muaviye bin Ebu Süfyan’ın Hz. Hasan ile kendisinden sonra bu işi saltanata dökmeyip, istişareye bırakacağına rağmen, oğlu Yezid’e kendisinden sonra halife olarak biat aldırması ve Yezid’in halife olarak başa geçtiği 681 yılından sonra gelişen hadiseler, günümüze kadar İslam dünyasındaki en ciddi itikadi yani, İslam’ın inanç esaslarına yönelik en ciddi siyasi tartışmalarının ve tabiî ki en ciddi mateminin adı oluyor” dedi.
“KERBELA OLAYI DEVLET OTERİTESİ
TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Doç. Dr. Güler konuşmasına şöyle devam etti: “Bu tartışmaların ilk acısı, Hz. Ali’nin şehit edilmesidir. Ancak Hz. Ali’nin şehit edilmesi daha çok adli vaka veya küçük bir terör hadisesi gibi algılandığı için onun muhatabı genelde yoktu. Ancak Hz. Hüseyin’in şehit edilmesi yani Kerbela olayı, maalesef bir devlet otoritesi tarafından gerçekleştirildiği için, o günden bugüne kadar geçen süreç İslam dünyasındaki intikadin ve siyasi bölünmüşlüğün en ehemmiyetli argümanıdır. Bu nedenle, bu yıl ilk defa bölümümüzde böyle ehemmiyetli bir konuyu ele almayı uygun gördük” şeklinde konuştu. Panelde Kerbelaya giden süreç ve bu sürecin farklı boyutları, Yrd. Doç. Dr. Balık, Yrd. Doç. Dr. Kaya ve Arş. Grv. Güneş tarafından ele alındı. Panel sonunda panelistler, öğrencilerin sorularını da yanıtladı. (Kocatepe)