Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aleviler Perşembe Günü Ne Yapar?

Alevilik inancında Perşembe günü yapılan uygulamalar nelerdir?

Alevilik inancında Perşembe günü

Alevilerde Perşembe akşamı yani Perşembeyi, Cuma’ya bağlayan gece kutsaldır. Aleviler kendi ibadetlerini, Cem Evlerinde irşad ederler. Alevi inancında Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan geceye, Cem Gecesi denir.

İBADETLER PERŞEMBE GECESİ YAPILIR
Alevilerce bilindiği gibi ve birçok Alevi inancını tanıyanlarla, kamuoyununda bilgisi dailindedir ki, Aleviler Cem ibadetlerini Perşembe geceleri yaparlar. Buna aynı zamanda 48 Perşembe orucu, ibadeti de denilir. Sünni İslam inancı’nda, Cuma günü kutsaldır. Cuma günleri camiye gidip orda topluca Cuma namazını kılarlar. Burda dikkat edilmesi gereken husus; Sünnilerin Cuma namazı ve Alevilerin Cuma gecesi ibadeti ile hiç bir alakası yoktur. Sünniler gündüz, öğlende, Aleviler ise gece ibadetlerini yaparlar.

PERŞEMBE GECESİNİ KUTSAL KILAN SEBEPLER VAR
Perşembe gecesini kutsal kılan, sebep ve nedenler şöyle sıralanmaktadır; Allah’ın dünyayı yapılanmasında, Perşembe günü dinlenme günü ve bu günde muhabbet ve sorgu suallerin yapılmış olması. Rivayete göre; Dünyanın inşası yedi günde tamamlanmış olması. Ve bu “yedi” sayısından yola çıkıldığında Perşembe haftanın ortası oluyor. Allah’ın peygamberlerine Perşembe akşamı muhabbet yapın, hutbeler okuyun buyurması, insanların topluca, birlik ve beraberlik ekseni içinde ibadet ve duaların yapmaları amacıdır. Hz. Muhammed Mustafa, Perşembe akşamı Miladi 632 yılında, Haziran ayının 8’nci günü Hakk’a yürümüştür. Hz. Muhammed Mustafa, Hakk’a yürümeden önce vesiyetnamesini yapması. Birçok peygamberlerin Hakk’a yürümeleri, bugüne rast gelmiş olmasıdır. On İki İmam’ların
(İmam Mehdi hariç) Hakk’a yürümeleri ve matemlerin bugüne rast gelmesidir. Dini ve kutsal günlerin tümü, 12 ayda vuku bulurken Perşembe gecesine rast gelir. Salı, Çarşambe ve Perşembe günü tutulan Hızır orucu da bu doğrultudadır. Perşembe gecesinin kutsallığı, bu manevi değerlerden kaynaklanmaktadır. Sonuçta Aleviler, Hakk Muhammed Ali Yolu’nda; Hakk’a yalvarışlarını, yakarışlarını, ibadetlerini Dünyevi meşkuliyetlerden uzak, Allah ile başbaşa kalmak ve huzur içinde yerine getirmek için Perşembeyi Cumaya bağlayan gece, böylesi nurani bir atmosferin en ideal anıdır. Alevi inancında, Perşembeyi Cumaya bağlayan geceye Cem Gecesi denir. Aleviler, “Hayırlı Cumalar” demez; “Cem veya ibadet geceniz,” kutlu, mübarek olsun derler.