Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Arıcılık ve Bal üretiminde Afyonkarahisar kavşak noktada, Ama Üretim Çok Gerilerde

Türkiye’nin Çin’den sonra Dünyanın en çok bal üreten 2’inci ülkesi olmasına rağmen Afyonkarahisar’da arıcılık faaliyetlerinin çok gerilerde olduğunu belirten Arıcılık ve Arı Ürünleri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Küçükkurt, “Afyonkarahisar nasıl ki yolların kesişme noktasında ise aynı zamanda arıcılık faaliyetlerini de kesişme noktasında. Afyonkarahisar’da arıcılık ve bal üretiminin gelişimi için çalışıyoruz” dedi

Türkiye'nin Çin'den sonra Dünyanın

Arıcılık ve Bal üretiminde Afyonkarahisar kavşak noktada, Ama Üretim Çok Gerilerde

Arıcılık ve Arı Ürünleri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. ismail Küçükkurt Dünya Arı Günü nedeniyle yaptığı açılamada Türkiye genelinde 100 bini aşkın arıcılık ve arı ürünleri üretimi ile ilgili kişi bulunurken Afyonkarahisar’da toplam 318 kişinin arıcılık ve arı ürünleri üretimi ile iştigal ettiğini bildirdi. Prog. Dr. İsmail Küçükkurt, “Dünyada arıcılık faaliyetlerinde Çin’den sonra 2. sırada olan ülkemizin durumuna göre ilimizin arıcılık faaliyetlerinin çok gerilerde kaldığını göstermektedir” dedi.

“ARILAR OLMAZSA DÜNYADA YAŞAM OLMAZ”

Dünya Arı Günü nedeniyle Türkiye geneli ve Afyonkarahisar’daki arıcılık faaliyetlerini değerlendiren Arıcılık ve Arı Ürünleri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Küçükkurt “Albert Einstein’ın “Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz” şeklindeki değerlendirmesi arıların insanoğlu için son derece önemli olduğunu çarpıcı olarak ifade etmektedir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 20 Aralık 2017 tarihinde aldığı kararla 20 Mayıs “Dünya Arı Günü” olarak ilan edilmiş ve ilk kez 20 Mayıs 2018’de kutlanmıştır. Bu tarihin Dünya Arı Günü ilan edilmesinde, modern arıcılığın kurucusu olarak bilinen Slovenyalı Apiarist Anton Janša’nın doğum günü olması etkili olmuştur” dedi.

ARILAR VE POLEN TAŞIYICILARI KORUMAK İÇİN HERKES BİRŞEYLER YAPABİLİR

Bu yıl Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü, FAO’nun, Dünya Arı Günü sebebiyle arıların ve diğer polen taşıyıcıların karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmede gençlerin oynayabileceği önemli rolün bilincinde olarak, 2024 Dünya Arı Günü “Arıların Gençlikle İlgisi” temasıyla kutlandığını hatırlatan Arıcılık ve Arı Ürünleri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Küçükkurt, “Bu tema gençleri arıcılık ve polen taşıyıcıları koruma çabalarına dahil etmenin ve gençleri çevremizin gelecekteki koruyucuları olarak kabul etmenin önemini vurgulamaktadır. Bu tema çerçevesinde arıları ve diğer polen taşıyıcıları korumak için arıcı olmanıza gerek yok” dedi. Arıcılık ve Arı Ürünleri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Küçükkurtarı ve diğer polen taşıyıcıları korumak için herkes tarafından yapılabilecek davranışları şöyle özetledi:

“*Arı dostu çiçekler ekin

*Bal ve arı ürünlerini yerel üreticilerden satın alın

*Zararlı kimyasal ve ilaçlardan kaçının

*Bitki çeşitliliğini koruyun

*Yerde yuvalanan arıları koruyun”

TÜRKİYE DÜNYANIN ÖNDE GELEN BAL ÜRETİCİLERİNDEN AMA AFYONKARAHİSAR’DA ÇOK GERİLERDE

Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye Arıcılık Haritası verilerine göre ülkemizde; toplam üretici Sayısının 100 bin 399 kişi olduğunu, Türkiye genelinde toplam kovan sayısının 9 milyon 224 bin 881 adet ve Türkiye’nin toplam bal üretiminin 114 bin 886 ton olduğunu hatırlatan Arıcılık ve Arı Ürünleri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Küçükkurt “Afyonkarahisar’a baktığımızda ilimizdeki üretici sayısı 318 kişi, kovan sayısı 49 bin 907 adet ve bal üretimimiz 456 tondur. Paylaşılan bu veriler Dünyada arıcılık faaliyetlerinde Çin’den sonra 2. sırada olan ülkemizin durumuna göre ilimizin arıcılık faaliyetlerinin çok gerilerde kaldığını göstermektedir” dedi.

AFYONKARAHİSAR YOLLARIN KAVŞAĞI OLDUĞU GİBİ ARICILIĞIN DA KAVŞAK NOKTASI

Halbuki ilimizin nasıl yolların ve iklimlerin kesiştiği bir noktada ise aynı zamanda bir polen merkezi de olduğunun altını çizen Arıcılık ve Arı Ürünleri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Küçükkurt, “Türkiye’nin dört bir tarafından arıcılar polen toplayarak arı sayılarını artırmak için Afyonkarahisar’a gelmektedirler. Haşhaş poleni başta olmak üzere birçok endemik bitkiye ait polenler arılar tarafından toplanmaktadır. Tozlaşma, bitkiler dünyasında, türlerin devamlılığını sağlar. Yapılan gözlemlere göre, insanların besinlerinin % 90’ından fazlasını oluşturan yaklaşık 100 bitki türünden dörtte üçü arıların tozlaşması (polinasyon) sayesinde elde edilmektedir” dedi.

APİDER AFYONKARAHİSAR’DA ARICILIĞIN GELİŞMESİ İÇİN ÇALIŞIYOR

APİDER’in (Arıcılık ve Arı Ürünleri Derneği) Afyonkarahisar’da Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri tarafından Doç. Dr Ulaş Acaröz başkanlığında 2022 yılında kurulduğunu hatırlatan Arıcılık ve Arı Ürünleri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Küçükkurt, “Derneğimizin kuruluş amacını ilimiz arıcılık faaliyetlerine katkı sunmak, bilimsel faaliyetler düzenlemek, arıcılık ve arı ürünlerine olan ilgiyi ve farkındalığı artırmak gibi temel konular oluşturmaktadır. Bu yıl derneğimizin de katkılarıyla 23-25 Nisan 2024 tarihleri arasında, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen III. Uluslararası Arı Bilimleri Kongresi, 65 ülkenin katılımı ile çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Kongrede 300 bildiri sunuldu ve ilk kez Afyonkarahisarlı sanatçıların arı temalı eserleri de sergilendi. Başta ilimiz arıcıları olmak üzere tüm arı sevenlerin 20 Mayıs Dünya Arı gününü kutluyor, bu mucizevi varlıkların yeryüzünde sonsuza dek yaşamasını diliyorum” dedi.

Arıcılık ve Bal üretiminde Afyonkarahisar kavşak noktada, Ama Üretim Çok Gerilerde