ASELSAN'ın Stratejik Elektronik Taarruz Gücü KORAL Sistemi Nedir?
Hindistan Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların Pakistan sınırı yakınlarında düşmesiyle iddiaların merkezinde olan KORAL, elektronik harp sahasında hangi yeni yeteneklere sahip? Kabiliyetleri neler? İşte detaylar…
Aysa kıtasının 2 nükleer gücü Pakistan ile Hindistan arasında Cemmu Keşmir bölgesinde başlayan gerginlik tırmanarak savaşa dönüştü. Karşılıklı füze saldırılarının yaşandığı bölgede Hindistan Hava Kuvvetleri’ne ait Rafale uçağının Pakistan sınırına yakın alan düşmesi ile birlikte Hint medyasının iddiaları dünya gündeminde büyük yankı uyandırdı. ASELSAN tarafından geliştirilen Elektronik Harp Sistemi KORAL’ın Pakistan tarafından kullanılarak, uçakların düşürülmesinde kullandığını iddia eden Hint medyasında, bölge halkının ise telefonların çekmediğini, elektronik eşyaların çalışmadığını belirttiğini ekranlara taşıdı.
Yaşanan olay dolayısıyla gündeme gelen KORAL Elektronik Harp Sistemi’nin özellikleri merak edilen konular arasında yerini aldı. İşte, ASELSAN tarafından geliştirilen Elektronik Harp Sistemi KORAL’ın özellikleri…
ASELSAN tarafından Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile imzalanan Kara Konuşlu Uzaktan Elektronik Destek ve Elektronik Taarruz (Kara SOJ) Sözleşmesi kapsamında geliştirilen KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne önemli bir stratejik kabiliyet kazandırdı. Sistem, genel olarak düşman radarlarının tespit edilmesi, karıştırılması ve etkisiz hale getirilmesi amacıyla tasarlandı.
SİSTEMİN GENEL YAPISI
KORAL Elektronik Harp Sistemi, 8×8 askeri taktik araç üzerine entegre edilmiş 1 adet Radar Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED) ile 4 adet Radar Elektronik Taarruz Sistemi (KORAL ET) olmak üzere toplam 5 araçtan oluşuyor. Sistemde yer alan bu 5 araç, birbirinden 500 metre uzaklıkta fiber optik kablolar yardımıyla iletişim kurabiliyor. KORAL ED araçları, düşman radar yayınlarını tespit ederek elde edilen bilgileri KORAL ET sistemine iletiyor. Elde edilen bu verilerle hedef düşman radarları karıştırılıyor veya etkisiz hale getiriliyor.
ANTENLER VE KORUMA SİSTEMLERİ
KORAL ED aracı üzerinde 2 anten ve operatörlerin görev yaptığı alan, nükleer, biyolojik ve kimyasal tehditlere karşı korumalı bir şelter bulunuyor. Büyük anten düşman radar yayınlarını tespit ederken, küçük anten ise düşman radarlarının konumunu yüksek hassasiyetle belirliyor. KORAL ET araçlarında ise sağda ve solda olmak üzere 2 anten yer alıyor. Bu sistemler, güncel elektronik taarruz teknikleri ile düşman radarlarının etki alanını azaltırken, aynı zamanda karıştırma ile köreltme görevlerini yerine getiriyor.
MOBİL YAPI VE ETKİ MENZİLİ
KORAL Sistemi’nin 100 kilometrenin üzerinde menzile sahip olduğu belirtiliyor. Mobil yapısı sayesinde ihtiyaç duyulan her bölgede kolayca konuşlandırılabiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, KORAL Elektronik Harp Sistemleri ile kara, deniz ve hava konuşlu düşman radarlarını karıştırarak operasyonel etkinliğini arttırdı. Her geçen gün geliştirilen sistemin menzil arttırma konusunda önemli bir aşama kaydettiği de bilinmekte.
KORAL ED SİSTEMİNİN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ
KORAL ED Sistemi, modüler yapısı ve geniş frekans kapsaması ile de dikkat çekiyor. Sistem; geniş anlık bant genişliği, yüksek duyarlılık seviyesi, yüksek tespit olasılığı ve otomatik tehdit kimliklendirme gibi üstün özellikler sunuyor. Ayrıca, yoğun ve yüksek PRF ile CW yayın ortamlarında da yüksek doğrulukla çalışabiliyor. Yüksek sistem tepki hızı sayesinde ise hedeflerin yönünü ve konumunu belirlemede etkinlik sağlıyor.
KORAL ET SİSTEMİNİN TEKNİK KAPASİTESİ
KORAL ET Sistemi de, benzer şekilde modüler yapısıyla ve aktif elektronik huzme tarama sağlayan fazlı dizi antenleriyle ön plana çıkıyor. Öte yandan yüksek çıkış gücü ve geniş frekans kapsaması sunan sistem, çoklu hedef karıştırma ve aldatma görevlerini yerine getirebiliyor. Ayrıca KORAL Elektronik Harp Sistemi, hem otomatik, hem de operatör kontrollü tehdit karıştırma yeteneğine de sahip.
ÇEVRESEL DAYANIKLILIK VE STANDARTLAR
KORAL Elektronik Harp Sistemi, -30°C ile +50°C arasında çalışma sıcaklığına ve -40°C ile +60°C arasında depolama sıcaklığına dayanıklı olarak tasarlandı. Yüzde 95 nem oranına kadar dayanıklılık gösteren sistem, MIL-STD-810F çevre koşulları ve MIL-STD-461E / MIL-STD-464A elektromanyetik uyumluluk standartlarına uygunluğu ile dikkat çekiyor.