Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Asgari ücret 1.025 TL olmalıydı”

Bu haberin fotoğrafı yok
"Asgari ücret 1.025 TL olmalıydı"

Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun öncelikle devletin resmi kurumu TÜİK tarafından belirlenen tutar olan 1.025 TL temel alması gerektiğini belirtti. Uslu, işçi kesimi olarak belirlenen asgari ücrete katılmadıklarını bildirdi

Türk-İş İl Temsilcisi ve Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Muharrem Uslu, asgari ücret tespit komisyonunun 4 Aralık 2012 tarihinde başladığı çalışmalarının dördüncüsünün tamamlandığını belirtti. Uslu, komisyonda işçi kesimi temsilcileri olarak, asgari ücretin gerek uluslar arası gerek ulusal mevzuat çerçevesinde belirlenmesi için çaba gösterdiklerine değindi.
TALEPLER İÇİN ÇABA GÖSTERİLDİ
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin, asgari ücretin “insanlık onuruna uygun” bir yaşayış sağlanmasını gerekli kıldığına temas eden Türk-İş Temsilcisi Muharrem Uslu; “Bu yaklaşım, asgari ücretin kaynağını ve temelini oluşturmaktadır. Türk-İş olarak yapılan çalışmalarda; Anayasa’da yer alan “geçim şartları” yaklaşımının dikkate alınmasını, işçinin ailesi ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini, hesaplamalarda Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin kullanılmasını, bilimsel verilerle hesaplanan net turarın işçinin eline geçmesinin sağlanmasını, belirleme yapılırken en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınmasını, gelir dağılımına adaleti sağlamaya yönelik olarak ayrıca refahtan pay içermesini de kapsayan taleplerimizin dikkate alınması için çaba gösterdik.” dedi.
1.025 TL TEMEL ALINMALIYDI
Türk-iş olarak savundukları görüşlerin komisyon çalışmalarında dikkate alınmadığını, belirlenen asgari ücret düzeyinin yetersiz ve ülkenin bugünkü koşullarında “insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi” sağlamaktan uzak kaldığını açıklayan Muharrem Uslu; “Bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilmesi gereken asgari ücret maalesef pazarlık konusu edilmiştir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun iradesi ve karar alma yetkisi çalışmalarda belirleyici olmamıştır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncelikle devletin resmi kurumu TÜİK tarafından belirlenen tutarı olan 1.025 TL temel almalıydı. Daha sonra hesaplanan bu tutarın üzerine 2013 yılı enflasyonu ile refah payı eklenmeliyfi. Bu tutarın işçinin eline net geçecek biçimde kararın alınması ve açıklanması gerekirdi. Ama olmadı.” ifadelerini kullandı.
ÜCRET OY ÇOKLUĞUYLA BELİRLENDİ
Muharrem Uslu, komisyona devletin kurumları tarafından sunulan ekonomik raporlarda yer alan olumlu tablo, asgari ücret tespitine yansımadığını, özel sektörün ödeme gücünün elverişsiz olduğunun, asgari ücretli çalışanlar yine fedakarlığa zorlandığını kaydetti. Uslu sözlerine şöyle devam etti: “Sorumlusu olmadıkları ve fakat mağduru oldukları ekonomik ve sosyal politikaların faturası yine çalışanlara çıkarıldı. Aileleriyle birlikte, bir kez daha insana yakışmayan olumsuz yaşama koşullarına terk edildi. Belirlenen bu asgari ücret, ülkede uygulanmakta olan ekonomik ve sosyal politikaların önemli bir göstergesidir. Siyasal iktidarın ve işverenlerin çalışanlara yaklaşımının yansımasıdır. Asgari ücret Tespit Komisyonu’nun işveren-hükümet kesimi temsilcilerinin oy çoğunluğuyla belirlenmiştir. Açıklamaya çalıştığımız sebeplerden dolayı işçi kesimi olarak belirlenen asgari ücrete katılmıyoruz.” (Kocatepe)