Aspir tarımı yaygınlaşıyor – Kocatepe Gazetesi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, il genelinde Aspir bitkisinin yaygınlaştırılması için çalışma yürütüyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, il genelinde Aspir bitkisinin yaygınlaştırılmasını istediklerini belirtti. Arap, 'Aspir bitkisi hem yemeklik yağ ihtiyacımızın karşılanması hem de bitkisel yağlardan biyodizel üretimi için kullanıldığından, aspir tarımının İlimizde ve ülkemizde yaygınlaştırılmasına ihtiyaç vardır. Aspir bitkisinin [&hellip]
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, il genelinde Aspir bitkisinin yaygınlaştırılması için çalışma yürütüyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, il genelinde Aspir bitkisinin yaygınlaştırılmasını istediklerini belirtti. Arap, “Aspir bitkisi hem yemeklik yağ ihtiyacımızın karşılanması hem de bitkisel yağlardan biyodizel üretimi için kullanıldığından, aspir tarımının İlimizde ve ülkemizde yaygınlaştırılmasına ihtiyaç vardır. Aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen yağ yemeklik olarak kullanılmaktadır ve kalitelidir. İnsan sağlığı açısından önemli olan toplam doymamış yağ asitleri oranı çok yüksektir. Aspir yağı, içerdiği yüksek orandaki linoleik asit (Omega-6) nedeniyle çabuk kuruyan yağlardan olduğundan, boya sanayinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca Aspir yağı biyodizel yapımında rahatlıkla kullanılabilir. Ancak bunun, halkımızın yemeklik yağ ihtiyacı karşılandıktan sonra arta kalan ürün miktarı ile yapılması gereken bir işlem olmalıdır” dedi.
İŞ İMKANI SAĞLAYACAK
Aspir bitkisinin kuraklığa dayanıklı olduğunun altını çizen Arap, “Kuraklığa dayanıklı olduğundan İlimizin hemen hemen her tarafında, özellikle atıl durumda olan alanlarda, ekonomik olarak getirisi fazla olan diğer bitkilerin yetiştirilemeyeceği alanlarda rahatlıkla yetiştirilebilecek bir bitkidir ve gereken önem verilmelidir. Ülkemizde ayçiçeği işleyen her tesis, ilave bir makine kullanmadan, herhangi bir değişiklik yapmadan aspir tohumunu da kolayca yağa dönüştürebilir. Bu durum ayrıca, hammadde yetersizliğinden atıl durumda bekleyen pek çok tesise de iş imkanı yaratacaktır” diye konuştu.
PROJE TEKLİFİ SUNULDU
Arap, şöyle devam etti:
“İlimizde 2012 yılında 2 bin 627 dekar alanda 334 ton aspir üretimi yapılırken 2013 yılında 3 bin 35 dekar alanda yapılan ekilişle 382 ton üretim beklenmektedir. Aspir dekar başına İlimiz şartlarında ortalama 127 kg verim vermektedir. Bu arazi yapısına göre artış göstermektedir. Ayrıca, 2014 yılı ilkbahar döneminde İl Özel İdaresi tarafından desteklenmek şartıyla Afyonkarahisar İlimizde Aspir tarımının gelişimini sağlamak amacıyla yapılacak proje ile 8 bin kilogram aspir tohumluğu çiftçilerimize proje kapsamında İl Müdürlüğümüz tarafından dağıtımı planlanmış ve İl Özel İdaresine proje teklifi sunulmuştur.” (Kocatepe)