Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Atıksular ile 10 bin dekar tarım arazisi sulanacak: Afyonkarahisar’da çevreci bir projeye daha imza atılıyor

Atıksular  ile 10 bin dekar  tarım arazisi  sulanacak: Afyonkarahisar’da çevreci bir projeye daha imza atılıyor

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.

 

Afyonkarahisar Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtılan atıksuların, dezenfekte edilerek Tarımsal Sulamada kullanılması amacıyla DSİ Genel Müdürlüğü ile Afyonkarahisar Belediyesi Atıksu Arıtma Birliği tarafından başlatılan projede sona gelindi

 

2017 yılında başlanılan proje kapsamında Afyonkarahisar Merkez Atıksu Arıtma Tesisi deşarj sularının dezenfekte edilerek Karaaslan Köyü, Nuribey, Salar, Sülümenli, Işıklar Beldeleri ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin arazilerinin de bulunduğu 10 bin dekar tarım arazilerinin pompajlı olarak sulaması yapılacak. Projeyi yakından takip eden Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, sınırlı su kaynakları ve artan su talepleri karşısında atıksuların geri kazanılması ve yeniden kullanılmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.
“PROJENİN 2021 YILINDA TAMAMLANMASI PLANLANIYOR”
Başkan Zeybek açıklamasında şunları kaydetti: “Dünyada atıksuların yeniden kullanımıyla ilgili geliştirilmiş ve uygulanmış temel alanlardan biri de tarımsal sulamadır. Atıksuların tarımsal sulamada kullanılması çevresel açıdan güvenilir bir yöntem olup, toprağın su, nütrient, organik madde ihtiyacını karşılaması ve temiz su kaynaklarının korunması açısından yararlıdır. Özellikle sulanamayan tarım arazilerinde uygulanarak sulu tarıma geçilmesinin, Afyonkarahisar ilinde ekonomik fayda sağlaması açısından ayrıca önemi olduğunu ve projenin Afyonkarahisar iline kazandırılması için gerekli desteği vereceğini belirtmiştir. Atıksuların arıtıldıktan sonra tarımsal sulamada kullanılmasının (Reuse) bir geri kazanım projesi olarak ülkemizde ve yakın coğrafyada ilk kez Afyonkarahisar’da uygulanacak pilot proje olması ve çalışmanın ulusal düzeyde yaygınlaştırılması için stratejik önem taşımaktadır. Projenin yapım maliyeti 50 milyon Türk Lirası olup, 2021 yılında tamamlanarak hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Afyonkarahisar Merkez Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılan atıksular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Avrupa Birliği standartlarında arıtımı gerçekleştirilmektedir.”
>> Burak AYDIN’ın Haberi

 

GEREKLİ ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Proje kapsamında yaklaşık 40 kilometre muhtelif çaplarda sulama şebekesinin inşaatı tamamlanırken, 2021 yılında dezenfeksiyon ünitesi ve sulama sisteminin enerji ihtiyacını karşılayacak Güneş Enerji Santrali yapılması için gerekli çalışmalar ise başladı. Bu kapsamda Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner ve DSİ 18. Bölge Müdür Yardımcısı Osman Erkan başkanlığında toplanan proje ekibi sahada incelemelerde bulundu. Atıksu Arıtma Birlik Müdürü Övgü Coşkun geri kazanım projesi ve tesiste yapılacak ilave üniteler hakkında bilgilendirme sunumu yaptı.