Avbis Avlanma İzni Nasıl Alınır?
Av ve avcılık, kadim geleneğin zorunluluğuyken şimdi daha çok bir boş zamanların değerlendirildiği bir uğraşı olarak göze çarpıyor. Elbette bu durumun istisnaları var…
Kadim geleneğin vazgeçilmez eylemi olan avlanmak, insanların hayatta kalmaları için tek çıkar yoldu. Zamanla hem insanlığın farklı bir medeniyete evrilmesi, hem de hayvan sayısının eskisine göre azalması, avlanmanın sadece meraklılar için bir uğraş hâline gelmesine yol açtı.
Bunun bazı istisnaları da var. Mesela balık için avlanma, toplumun balık ihtiyacını karşılıyor. Yine derisi ve kürkü için avlanan hayvanların olduğunu üzülsek de biliyoruz.
Türkiye’de avcılık ve diğer av faaliyetlerini sürdürmek isteyenler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı Av Bilgi Sistemi ‘ne (Avbis) giriş yapmak zorunda. Bu sistemde avcılık için ayrı, av malzemeleri satmak için ayrı girişler bulunuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının iletişim merkezini arayan av meraklıları, Avbis hakkında gerekli tüm bilgiye sahip olabiliyorlar. Bununla birlikte Avbis’e kayıt için lüzumlu belgelerin hangisi olduğu, bu belgelerin nasıl doldurulup hangi mercilere ulaştırılacağı da yine iletişim merkezinden öğrenilebiliyor.
Burada önemli olan nokta, bireysel ya da dernek olarak Avbis’e giriş yapanların avlak kotası alması. Avlak kotası almayan kişi ve dernekler, av yaparken yakalandığında para cezası ile karşılaşabiliyor.
Bakmadan Geçme





