Avbis Vize Yenileme Nasıl Yapılır?
Avcılık hakkında merakı olanların ve bu uğraşıya yeni başlayanların merak ettiği Avbis Vize Yenileme işlemi, kimilerinin gözünde büyüse de yapılacak işlemler aslında çok basit.
Avcılık yorucu ama bir o kadar da vazgeçilemeyen bir uğraş. Kimisi için belirli günlerde 2-3 saatlik zamanın geçirilmesi demek olan avcılık, kimisi için ise adeta bir hayat tarzı. Filmlere konu olan “Avcı Hikâyeleri” esprisinden bahsetmiyoruz. Öyle kimseler var ki avcılık için hazırlıklarını en az bir hafta öncesinden yapıyor, hangi hayvan avlanacaksa onunla ilgili tüm araştırmalarını ve çalışmalarını avdan önce tamamlıyor.
AVBİS’E ÜYE OLUNMASI GEREKLİ
Avrupa’da bir turizm sektörü hâline gelen avcılık, Türkiye’de de gün geçtikçe sayısı artan meraklılara sahip durumda. Türkiye’de avcılık ile ilgili düzenlemeler ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştiriliyor. Ülkemizde avcılık faaliyeti sürdürmek isteyenlerin öncelikle Bakanlık’ın geliştirdiği Avbis’e üye olması isteniyor. Avbis’e internet sitesi üzerinden girmek istediğinizde 3 temel seçenek çıkıyor: Koruma kontrol için giriş, avcı girişi, dernek ve bayii girişi…
BELGEYİ BAKANLIK VERİYOR
Avbis’te vize yenileme de yine Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hükümleri doğrultusunda gerçekleşiyor. Avcı Eğitimi ve Avcılık Belgesi Verilmesi Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik’e göre avcılık ile ilgili hükümler şöyle:
“Avcılık belgesinin şekli Bakanlıkça belirlenir. Avcılık belgesi alan kişilere ait bilgiler şube müdürlüğünce veya şefliklerce AVBİS’e kayıt edilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, saklı tutulan hakların kullanımına ilişkin belge sahibi kişilere, Batı Trakyalı Türklere ve yabancılara avcılık belgesi şube müdürlüğünce veya Genel Müdürlükçe düzenlenir. Avcıya avcılık belgeleri şube müdürlüğü imzalı düzenlendiği birimce posta yolu veya imza karşılığı elden verilir. Avcılık belgesinde kimlik numarası, avcılık belge numarası, adı, soyadı, doğum tarihi, kan gurubu, anne-baba adı, fotoğraf, düzenleme tarihi, düzenleyen, veren makam ve avcının uyruğu belirtilir. Avcılık belgesinin elektronik ortamda düzenlenip karta basılması halinde avcılık belgesi avcıya ulaşıncaya kadar şube müdürlüğünce veya şeflikçe avcılık belgesindeki bilgilerin yer aldığı geçici belge verilir. Geçici belge süresi 30 gündür ve bu süre belgede belirtilir.”
VİZE YENİLEME BAZI ŞARTLARA BAĞLI
Avcılık belgesinin yenilenmesi ile ilgili hüküm ise Yönetmelik’te şöyle belirlenmiş:
“Avcılık belgesi her yıl vize edilir. Belgenin vize süresi, belgenin ilk verildiği veya vize edildiği tarihten itibaren bir yıldır. Vize süresi bitmiş avcıya avlanma izin kartı satılmaz ve av dönemi süresince de AVBİS üzerinden avlanma izni verilmez. Vize işlemi şahsen veya AVBİS üzerinden aşağıdaki şartlar dâhilinde yapılır: a) Şahsen başvurular, şube müdürlüğüne veya şefliklere yapılır. Vize işlemi sırasında avcı; 1) Geriye dönük harç borcunun bulunmaması halinde cari yıla ait harcın yatırıldığını gösteren belgeyi, 2) Geriye dönük harç borcunun bulunması halinde cari yıl dâhil zaman aşımına uğramayan geriye dönük harç borcunun tamamının yatırıldığına dair belgeyi, 3) Yivli veya yivsiz tüfek ruhsatının süresinin dolmuş olması halinde; yeni ruhsatı, 4) Yivli veya yivsiz tüfek ruhsatı ibraz etmeksizin müracaat etmesi halinde, sağlık raporu ve silah ruhsatı almaya engel hali olmadığını ihtiva eden sabıka kaydını, ibraz etmek zorundadır. b) Avcının AVBİS üzerinden vize işlemi yapmak istemesi halinde; 1) Avcılık belgesi harç borcu olup olmadığı, 2) Yivli veya yivsiz tüfek ruhsat süresinin bitip bitmediği, sistem tarafından kontrol edilir ve vize edilir. Eksik veya güncel olmayan ve belge var ise vize edilmez. Kayıp veya yıpranma durumunda yenilecek avcılık belgesi için maddenin (a) bendine göre işlem yürütülür.”
Bakmadan Geçme




