Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bal ormanları gelecek vaad ediyor

Bu haberin fotoğrafı yok
Bal ormanları gelecek vaad ediyor

Çiçek balı üretiminin yapıldığı üç ayrı bal ormanında yürütülen çalışmaları aktaran Orman İşletme Müdür Yardımcısı Mutlu Tepe, üç ormandan şimdilik yılda 6 bin 600 kilogram yaklaşık bal üretimi yapıldığını söyledi. Tepe, bal ormanlarının istihdamada katkı sağladığını, bu işin geleceği olduğunu vurguladı

Orman İşletme Müdür Yardımcısı Mutlu Tepe, bal ormanlarının kuruluşundan bugüne kadar süre gelen çalışmaları anlattı. Tepe, bal ormanlarının geleceği parlak bir iş olduğunu, bu yöndeki çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirtti.
İLK ORMAN AĞZIKARA KÖYÜNE
İlk Bal Ormanı’nın Şuhut İlçesi’ne bağlı Ağzıkara köyünde kurulan Bal Ormanı olduğunu kaydeden Orman Mühendisi Orman İşletme Müdür Yardımcısı Mutlu Tepe, bu ormanın 2010 yılı baharında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla gündeme geldiğini söyledi. Ağzıkara Bal Ormanının 2009 yılı sonbaharında arazi hazırlıklarının yapılıp 2010 yılı ilkbaharında Ağzıkara köyünde toplam 75 metrekare alanda bal ormanının kurulduğunu belirten Tepe; “Bizim kurduğumuz bal ormanlarının diğerlerinden farkı sıfırdan tesis edilmesidir. Biz bu alanda yeniden özellikle çiçekli bitkiler dikerek bir bal ormanı tesisi kurmaya çalıştık. Burada yöresel arıcılarla birlikte gezginci arıcılara hizmet etme amacıyla, yol üzerinde geçiş aşamasında 1,5 aylık süreçte arıcılık faaliyetlerini gerçekleştirip halkımıza faydalı olmaya çalıştık. Tesis 2010 yılının ilkbaharında oldu. O yıl bitkilerimiz fidan olduğundan o süreçte fazla verim alamadık. Ancak biz tesis aşamasında gördükki bal ormanı için arazi çevresi tel örgü ile çevrilince etraftaki otlanmadan korunmuş olan otsu bitkilerde açan çiçeklerde dahi arıları görmeye başladık” dedi.
ARICILAR ORMANI SAHİPLENDİ
2011 yılında Ağzıkara köyündeki bal ormanına dikilen akasya, mahlep, korunga, kekik olmak üzere yaklaşık 22 çeşit otsu ve çalı olarak ağaç türü üzerinden çiçekli bitki tesis ettiklerini söyleyen Mutlu Tepe, bal ormanı açılışıyla birlikte arıcıların orman varlığından haberdar olduklarını belirtti. Ertesi yıl arıcıların bal ormanı çevresinde konuçlandırılmasıyla birlikte daha çok arının ortama gelmeye başladığını kaydeden Tepe; “Bal ormanımızın faaliyetiyle birlikte arıcılarımızda memnun oldular. Bu memnuniyeti en küçük yangında vs de sahiplenme şeklinde hissettik. Bu tür ihbarları hep arıcılarımızdan aldık. Çünkü bal ormanı onların halktan önce faydalandıkları bir alandı. Daha sonra 2011 ve 2012 yıllarının ilkbaharında gördükki artık fidanlarımız insanlarımız fidan boyunu geçmeye başladı. Akasyalar’da özellikle bol çiçek gördük. Akasya ağacı bal verimi en yüksek olan ağaç çeşididir” diye konuştu.
BAL İÇİN SUDA GEREK
Orman İşletme Müdür Yardımcısı Mutlu Tepe, gezginci arıcılarında çiçek balı üretimine katkı sunduklarını ilkbaharla birlikte gezginci arıcıların; Denizli, Afyonkarahisar, Nevşehir üzerinden doğu bölgelerine kadar gittiklerini söyledi. Afyonkarahisar’da Ağzıkara köyü dışında Bayat ilçe merkezi yakınındaki göletin etrafında yaklaşık 150 hektar civarında bir bal ormanı kurulduğunu hatırlatan Tepe; “Burayı 2011 yılının ilkbaharında tesis ettik. Yine aynı yıl içerisinde Taşoluk Bal Ormanını kurduk. Ağzıkara, Bayat ve Taşoluk Bal Ormanlarını gölet yanlarına kurduk. Çünkü arıcılıkta su kaynaklarına yakın olması zorunlu. Bal üretiminde arının su durumu, nektar durumu ayrı ayrı bileşenlerdir. Bizzat arıcılarla görüşerek bunları nerelerde yaptıklarını nereye konuçlandıklarını takip ederek bal ormanı kurarken özellikle bunlara dikkat etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
VERİMLİ BAL ÜRETİLİYOR
Bayat ve Taşoluk Bal Ormanlarında bitki yapılanması için yaklaşık 25 farklı çeşitten yararlandıklarını bildiren Mutlu Tepe, Afyonkarahisar coğrafyasında çam balı üretme şansı olmadığını bu üretim için sıcak iklim ve kızıl çam ağaçlanmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Afyonkarahisar’ın iklimsel olarak geçiş bölgesi olduğunu, karasal iklimden Ege iklimine geçiş nedeniyle bitki türlerininde burada toplandığını kaydeden Tepe şöyle konuştu: “Hem Akdeniz hem de karasal iklimin geçiş yeri olduğu için burada üretilen balların kalite ve nektar anlamında kaliteli bir verim sözkonusu. Üç yıllık yakın geçmişe bakıldığında yaklaşık 200 ile 250 hektarlık toplam üç bal ormanında 30’ar kilogramlık bal üretimi düşündüğümüzde yılda 6 bin 600 kilogram yaklaşık bal potansiyeline sahibiz. Üretilen balı tek tek tartma şansımız yok. Yaklaşık değer tahmini yapıyoruz. Çünkü arıcılarımız gecizi. Biz onlara bilfiil dolaylı yönden katkı sağlıyoruz.”
BAL ORMANLARINA
İLGİ YOĞUN
Önümüzdeki yıllarda üç ayrı bal ormanında üretilen bal oranının tonları bulacağını söyleyen Orman İşletme Müdür Yardımcısı Mutlu Tepe, bal ormanlarının kademeli biçimde verimli olarak arttırılması taraftarı olduklarını söyledi. Geçiş bölgeleri olarak Şuhut, Bayat ve Sinanpaşa’ya birer bal ormanı yapıldığını kaydeden Mutlu Tepe, üç bal ormanı toplamında gezici ve sabit olmak üzere yaklaşık yüz kişiye yakın istihdam sağlandığını ifade etti.
Bal ormanlarının desteğiyle arıcılığın geleceği olan bir iş olduğuna dikkat çeken Tepe; “Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’nun arıcılık konusunda büyük destekleri vardır. Afyonkarahisar yolların kesiştiği il olarak arıcılıktada batıdan doğuya yolculukta ilimizde mutlaka mola vermek zorunlu. Arıcılık, bal üretimi ve bal ormanları artık kesinlikle yükselen bir değer olarak göze çarpıyor. Arıcılar açısındanda her türlü desteği bakanlık olarak vermeye çalışıyoruz. Bu konuda önderimiz tabiki Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’dur. Bu vesile ile kendilerine teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz” dedi.
BURCU AYDIN