Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başkan Çoban Halil Ağa’ya yeşil ışık yaktı

Bu haberin fotoğrafı yok
Başkan Çoban Halil Ağa'ya yeşil ışık yaktı

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Karayolları 31. Şube Şefliğinin bulunduğu alanda Belediye’nin pazar yeri projesi olduğunu hatırlatarak, bu sürecin 2 yada 3 yıl süreceğini ifade etti. Başkan Çoban, esnafın ve halkın talepleri doğrultusunda Halil Ağa Semt Pazarına geri dönüş yapılabileceği söyledi

Karahisar TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu ‘Yerel Gündem’ programına katılan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı M. Emin Birliktir, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mevlüt Ülker ve Hazır Giyim Eşyaları İmalat ve Satıcılar Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük Afyonkarahisar gündemiyle ilgili soruları cevaplandırdılar.
5 yıl önceki sorunlar devam ediyor
Hazır Giyim Eşyaları İmalat ve Satıcılar Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, pazarcı esnafının yaşadıkları sorunları dile getirdi. 5 yıl önceki sorunların hala devam ettiğini söyleyen başkan Karnıbüyük, Afium Alışveriş Merkezinin açılması ve marketlerin çoğalmasıyla birlikte çarşı esnafının da büyük sıkıntılar yaşamaya başladığını dile getirdi. Karnıbüyük, “Bundan 5 yıl önceki sorunlarımız neyse şuan aynı sorunlar devam ediyor. Pazarcı ve çarşı esnafımız sıkıntı içerisinde. Tabi bundan 5 yıl önce çarşı esnafında bir sıkıntısı yoktu. Ama bu zaman içerisinde Afium Alışveriş Merkezi açıldı. Bu arada büyük marketlerin sayısı arttı. Bu sebeple de çarşı da bulunan esnafımızda ister istemez etkilendi ve maddi sorunları arttı” dedi.
360 olan pazarcı esnafı sayısı 180’e düştü
Vatandaşın Fuar alanındaki Pazar yerine gitmekte sıkıntı yaşadığını ve bu nedenle alış-veriş oranının düştüğünü kaydeden Karnıbüyük, buna bağlı olarakta 360 olan pazarcı esnafı sayısının 3 yıllık süreçte 180’e düştüğünü ifade etti. Karnıbüyük, “Bu düşmenin kaynağı da fuar alanına vatandaşın ulaşımının zor olmasıdır. Hangi semtten gelirse gelsin bir vatandaş iki araçla pazaryerine geliyor. Malum minibüs fiyatları 1.350 TL oldu. Bir aile pazaryerine 14 liraya ancak gelip gidebiliyor. 14 lirayla da bir aile her türlü ihtiyacını mahallesindeki bakkaldan veya manavdan rahat karşılayabilir. Yani pazaryerinin bir cazibesi kalmıyor. Türkiye’nin hiçbir yerinde şehir dışında bir pazaryeri yoktur. Türkiye’nin ilk şehir merkezi dışında pazarı olan şehir ne yazık ki Afyon’dur” diye konuştu.
Bakan Eroğlu ve Başkan Çoban’ın verilmiş sözleri var
Eski Halil Ağa pazarının bulunduğu alanın tekrar belediye’ye geçtiğini ve o alanda 12 bin metrekarelik bir yer istediklerini dile getiren Başkan Karnıbüyük, 2 katlı pazar-yerinin projesinin de hazır olduğunu ve pazarcı esnafının isteğinin bu doğrultu da olduğunu sözlerine ekledi. Karnıbüyük, “Pazarcı esnafı şehir merkezinde herkesin ulaşabileceği bir yerde bir Pazar yerinin kurulmasını istiyor. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’dan Halil Ağa Pazarı’nın olduğu yerin tekrar gündeme taşınmasını istiyo-ruz. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın bu konuda bize verilmiş sözleri var. Bu verilen sözlerin arkalarında durmalarını istiyoruz. Neticesinde 15 Ekim 2011 tarihinde Halil Ağa Semt pazarının olduğu arsa belediye geçti. Orada şuan 90 bin metrekarelik bir alan var. Eğer mümkünse 90 bin metrekarelik alanın 12 bin metrekaresi pazarcı esnafına ve Afyon halkına ayrılırsa bundan memnunluk duyarız. Hali Ağa Semt pazarının olduğu yerden 12 bin metre karelik bir alan istiyoruz. Belediye başkanlığı seçiminde biz iki katlı pazar-yeri projesi hazırlattık. Altında 560 araçlık otopark, üstünde iki kat pazaryeri olan bir projeyi lanse ettik. Biz bu projenin Halil Ağa semt pazarında uygulanmasını istiyoruz. Karayollarının bulunduğu arsa şuan için belediye geçmiş değil. Geçme süresi ise 2 veya 3 yılı bulacak gibi. Şu anda pazarcı esnafımızın isteği de Halil Ağa’nın bulunduğu yerdir. Artık pazarcı esnafının dayanabilecek gücü kalmadı. Pazarcı esnafımızın bir çoğu iflas etti, bir çoğunun yuvası dağıldı ve hatta mesleği bırakmak zorunda kaldı. Kalan mevcut esnafımızı korumak ve kollamakta oda başkanı olarak bizlerin ve yerel yönetim olarak da belediyenin, siyasi yönetim olarak da milletvekillerinin bir sorunudur. Verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Acilen bu kanayan yaraya parmak basmamız gerekiyor” dedi.
Başkan Çoban sıcak bakıyor
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı ve aynı zamanda Belediye Meclis Üyesi olan M. Emin Birliktir, canlı yayında pazarcı esnafına bir müjde verdi. Birliktir, Pazar alanın yeri ile ilgili konuyu Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’la görüştüğünü ve eski otagarın yani Halil Ağa semt pazaryerinin olduğu alanın tekrar pazaryeri-ne açılmasına sıcak bakıldığını ifade etti. Birliktir, “Belediye Başkanımızın seçim beyannamesinde ve pazar esnafıyla da bir araya geldiğinde pazaryerini yapacağını söyledi. Şimdi burada hassas olan nokta bu. Halil Ağa’nın bulunduğu alan daha yeni belediye ye geçti. Pazarcı esnafımız rahat etsin diye şunu söyleyeceğim. Belediye Başkanımızla bu konuyu konuştum ve sıkıntıları kendisine ilettim. Başkanımız pazaryerini Halil Ağa semt pazaryerine yapabileceğini söyledi. Halil Ağa Semt pazaryerini pazarcı esnafı da istesin, Ben hemen inşaat sezonu açıldığında pazaryerinin temelini atayım dedi.” diye konuştu.
Çoğunluk Halil Ağa semt pazarına taşınmak istiyor
Birliktir, Esnaf Odalar Birliği Başkanı Abdülkadir Konak ve 6 Oda başkanıyla birlikte bu hafta Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ı ziyaret ederek bu isteklerini kendisine ileteceklerini de söyledi. Birliktir, “Biz Odalar Birliği Başkanı başta olmak üzere 6 Oda başkanıyla birlikte Belediye Başkanını ziyaret ederek esnafının sıkıntılarını söyleyeceğiz ve Halil Ağa Semt Pazarının tekrar faaliyete geçmesini isteyeceğiz. Zaten Başkanda bizimle aynı fikirde. Maalesef buradaki diğer bir sıkıntı şu. Şuan ki pazaryerinde yeri güzel olan esnaflar var. Bu tür insanlar her siyasi dönemde çıkmıştır, çıkacaktır. Bunlar şimdi AK Partili yarın MHP geldiğinde MHP’li olurlar, CHP geldiğinde CHP’li olurlar. Yeri iyi olan esnaflar toparlanıp Belediye Başkanımıza gidip biz yerimizden memnunuz diyorlarmış. Başkanımızda bir araştırma yapmış bu gelenlerin haklı bir tarafı olmadığı görmüş. Burada esas olan çoğunluğun ne dediğidir. Çoğunlukta Halil Ağa semt pazarına taşınmak istiyor. Belediye Başkanımızda bunun farkında istediğiniz anda da inşaat sezonuna başlayayım. O zaman burada hep beraber karar verelim. Diğer başkanlarımızla birlikte belediye başkanımıza gidelim ve buraya bizim yerimizi yap diyelim” diye konuştu.
Esnafın beklemeye sabrı kalmadı
Yerel Gündem programına telefonla katılan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’da Karahisar TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Emre’nin sorularını cevaplayarak gündemdeki Halil Ağa Semt Pazarına geri dönüşe sıcak baktığını ifade etti.
Başkan Çoban, “Pazar esnafımız ve Afyonkarahisar halkımız pazaryerinin eski Halil Ağa semt pazaryerine açılmasını istiyorsa elbette buraya açarız şeklinde konuştu. Çoban, “Bizim Karayollarının bulunduğu alanda bir pazarye-ri projemiz vardı. Sayın Bakanımızın destekleriyle çözülme aşamasına geldi. Buradaki süreç 2 veya 3 yıl sürebilir. Bu süre uzun bir süre esnafımız bu konuda beklemeye sabrı kalmadı. Halkımızdan da bu konuda destek alırsak elbette Halil Ağa Pazarı’nın bulunduğu alana da yapabiliriz. Bu konuda sıkıntı yok. Ama öncelikle bizim hedefimiz ve vaadimiz karayolları arazisi çünkü orası çok geniş bir alan. Halil Ağa semt pazarı yeri daha yeni bir talep. Biz karayolları yeri konusunda esnafımızla mutabakata varmıştık. Ancak yeni bir talep gelirse bizde Belediye Meclisimizde bu konuyu değerlendiririz ve halkımızın da bu konuda görüşle-rine başvururuz. Eski otogar alanının bulunduğu yer ya da Karayolları arazisinden birini tercih edebiliriz. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yok” şeklinde konuştu. (Kocatepe)