- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Bazı Hayvanların Derilerinde Neden Çizgiler Var?
Bazı Hayvanların Derilerinde Neden Çizgiler Var?
Kaplan türlerinin ya da pijamalı hayvan olarak bildiğimiz zebraların neden eşsiz güzellikte çizgileri var? Bu soruyu hiç düşündüğünüz oldu mu? Bunu düşünmüş olsanız dahi aklınıza ilk gelecek olan şey, doğada kamuflaj görevi gördüğü için yaradan öyle yaratmış gibi düşünebilirsiniz. Ama işin aslı bu da değil, hadi gelin bakalım işin aslı neymiş?
Hayvanların derisinin üstündeki çizgiler ya da benekler nasıl oluşuyor? Yıllardır bilim insanları tarafından tartışılan bir konu olmuştur. Bu konuya bilim insanların çoğu genetik bir durum ve bizlerin düşündüğü ilk şey olan kamuflaj olduğunu söylediler. Ama bununla yetinmeyen başka bilim adamları bu duruma açıklık getirmeye çalıştılar.
Bilim insanları meslektaşlarına, ‘’asıl insanlığın merak ettiği, bu noktaların nasıl oluştuğudur” dediler. Ve araştırmaya başladılar. Araştırmada gördükleri, ‘’diffusiophoresis’’ adı verdikleri biz sistem sayesinde bu çizgilerin oluştuklarını gördüler. Sistemin süreci ise şöyle ilerliyordu; pigment taşıyan moleküller sıvının içinde hareket etmesiyle birlikte başka molekülleri hareketlendiriyordu. Bu hareketlilikten sonra hücrelerin oluşturdukları atıklar hayvanın derisinde çizgilere sebep oluyordu.
Bu anlatımlar basit gelmiş olabilir ya da “Bu ne diyor ya böyle?” diyebilirsiniz. O yüzden metnimize daha somut gerçek hayatımızdan birtakım örneklerle devam edelim. Mesela çamaşır makinesinde hiç çamaşır yıkadınız mı? Yıkamadıysanız da işleyişi az çok biliyorsunuzdur. Bu işleyiş de dökülen deterjan çamaşırlarla buluşunca kirleri çamaşırdan çıkartıyor. Aslında bu hareket çıkarma hareketi değil deterjanın uyguladığı kendine çekme hareketidir. Böylelikle kirlerin yerinden sökülmesine neden olur.
Bilim insanlarının da bulduğu sistemde aslında buna çok benzer. Canlı da bu kendine çekme hareketi ile hücreler biz enerji ürettiği için bunun bir atığı olacak. O atığıyla bu çizgileri oluştururken, cansız varlıklarda kendine çekme hareketi ile temizlik sağlanıyor diyebiliriz. Bilim insanlarının bulduğu matematiksel modellemeye göre hayvanların üzerinde ki çizgiler, geometrik şekiller hücrelerin kendileri arasında ki hareketliliğe göre şekilleniyor.
Yani hayvanların üzerinde gördüğümüz bu şekiller veya çizgiler hücrelerin arasındaki hareketlilikle bağdaştırılabilir. Hangi hayvanın hücresel hareketliliği daha fazla ise onda ki şekil veya çizgiler daha büyük veya daha düzgün ortaya çıkıyor.
Mesela kaplanla zebrayı karşılaştıralım. Zebranın çizgileri daha büyük, daha kalın ve daha düzgündür. Kaplanın ise parça pinçik, çok fazla hizada değil ve ufak ufaklardır. Bundan anlamalıyız ki zebranın hücresel hareketliliği daha fazla iken kaplanın hücresel hareketliliği daha az olabilir.
Peki, bu hücresel hareketlilik hayvanların vücudunu da yaraların iyileşme hızına bir etkileri var mıdır?
Bakmadan Geçme





